onbeperkt brok - ja of nee

Moet een kat onbeperkt brok kunnen eten?

Of een kat onbeperkt brok moet eten is een vraag die ik veel vaker krijg. Meestal op basis van het feit dat katten in het wild wel 10 tot 20 muizen per dag vangen. Het nemen meerdere keren per dag een kleine portie. Daarom wordt aanbevolen dat thuis ook veel kleine porties te geven. Dat is alleen praktisch onmogelijk, want we zijn niet altijd de hele dag thuis. Dus wordt dit vervangen door onbeperkt brokjes neerzetten, zodat de kat zélf kan bepalen wanneer hij een hapje eet.


De vraag is: Is dit onbeperkt neerzetten van brokjes een goed idee?


Zet je maar vast schrap, want ik zeg “nee”. In tegenstelling tot veel andere kattenprofessionals 🙈.


Even lang verhaal kort: waarom niet? Niet elke kat reguleert zijn eetlust goed en worden dan dus dik. En overgewicht is geen lolletje.


Dan nu het lange verhaal.


Wanneer een kat in het wild leeft en jaagt op muizen, dan moet hij zeker 7 tot 10 muizen vangen per dag om voldoende energie binnen te krijgen. Beetje afhankelijk van hoe groot ze zijn natuurlijk.


Dit is hun natuurlijke eetpatroon. Elke muis is een klein hapje. Door dit meerdere keren per dag te herhalen, krijgt een wilde kat uiteindelijk zijn voeding binnen.


Passen we dit principe toe in ons huis, dan zet je onbeperkt brokjes neer. Dan kan de kat zelf beslissen wanneer hij eet en hoeveel hij eet. Allereerst ook zeker wel makkelijk voor ons als personeel. Immers is hij dan niet afhankelijk van jou.


Een ander voordeel is dat het in multi-cat huishoudens zorgt voor overvloed. In een kattengroep (2 of meer katten) heeft dat als voordeel dat er geen of in elk geval minder strijd ontstaat over eten. Er is hier geen schaarste, maar overvloed – meer dan genoeg voor iedereen, dus geen nood om hierover ruzie te maken.


Maar wilde katten zijn niet hetzelfde als huiskatten – tenminste, niet in het voedsel dat ze (onbeperkt) eten. Wilde katten eten muizen, huiskatten krijgen brokjes. Bovendien liggen die muizen niet klaar als een buffet en moet daar hard voor gewerkt worden, terwijl een bak met brokjes gemakkelijk scoren is. Akkoord?


Evolutionair gezien zijn levende wezens ingesteld op overleving. Als er overvloed is, is het makkelijker om wat meer te eten. Zo heb je wat over voor schaarsere tijden. Het probleem? In ons huis komen geen schaarsere tijden als het aankomt op eten...


Nu kan ongeveer 60% van de katten daar goed mee omgaan. Zij eten niet te veel en te weinig. Dit is het 1ste type eter. Zij reguleren hun eetlust perfect. Ze worden niet dikker of dunner. Bij hun kun je prima onbeperkt voeding neerzetten. Bij sommige katten is dat zelfs aan te bevelen: een mamapoes, een kat die moet aansterken na ziekte of oudere senior katten die hun eetlust beginnen te verliezen bijvoorbeeld.


Maar vergeet de andere kant niet! Het betekent ook dat ±40% van de katten hun eetlust *niet* goed reguleert. Zij eten wel degelijk te veel en verdikken. Niet over een nachtje ijs natuurlijk, maar wel over een aantal maanden of jaren.


Bij de 2de type eter zie je dit gedrag goed terug. Vooral na castratie. Zij schrokken en schransen, stelen eten bij de andere katten of van jouw bord, en bedelen heel wat af. Dit is bijna positief, in die zin dat het opvalt. Hier trek je snel aan de bel, nietwaar?


Maar er is nog een 3de type eter. De stiekeme eter noem ik hem. Deze katten eten elke dag een heel klein beetje te veel. In een grote bak met brokjes valt dat echt niet op. Maar over verloop van tijd zit er “zomaar” een extra kilootje aan.


Dus niet elke kat kan goed omgaan met onbeperkt brokjes.


Dat kan ook komen omdat het eten dat geserveerd wordt té lekker is om te laten staan. Van iets dat je lekker vindt, eet je nu eenmaal sneller meer dan iets dat je oké vindt. Geldt voor mensen en geldt ook voor katten.


Wat ik ook niet oké vindt aan onbeperkt brok, is dat het vaak voor lange tijd staat. Wist je dat kattenbrokjes ook ranzig kunnen worden? De vetten komen in aanraking met zuurstof en dat vermindert de voedingswaarde. Dus áls je al onbeperkt brok wil neerzetten, zorg dan ook dat het porties zijn die gewoon in 1 of maximaal 2 dagen op zijn.


Daarnaast heb ik nog een grote reden om onbeperkt brok af te raden. Dat is simpel: ik ben groot voorstander van natvoer voor je kat! En dat kun je een stuk lastiger onbeperkt laten staan. Het droogt uit, het trekt vliegen aan – bah.


Wil ik dan zeggen dat je je kat slechts 1 of 2 keer per dag moet voeren?

Nee. Dan sla je weer door naar het andere uiterste.


Mijn voorstel is juist om je kat minstens 4 keer per dag te voeren. Dat is haalbaar voor de meeste onder ons: ochtend, eind van de middag (17:00), begin avond (20:00) en voor het naar bed gaan (23:00). Dikke bonuspunten als je er nog 2 voermomenten bij kunt plannen. Misschien niet elke dag, maar wel op zoveel mogelijk dagen.


Wat ik hier ook heel fijn van vind, is dat je goed in de gaten kan houden hoeveel je kat eet. Een veranderende eetlust is namelijk symptoom van veel ziekten. Bij onbeperkt brokjes zie je dat lang niet zo goed. Combineer je dat ook nog eens met maandelijks wegen, dan heb je gouden inzichten in handen voor de gezondheid van jouw kat.


Ik ben benieuwd hoe jij het aanpakt voor jouw katten. Wat werkt wel en wat werkt niet?

Els
Door

Els

op 04 Dec 2023

Ik leef al 27j met katten samen. Brokken staan hier altijd onbeperkt en 2 keer per dag krijgen ze wat natvoer. In al die jaren heb ik nooit een kat gehad die te dik was. In de winter komen ze een beetje bij, in de zomer verliezen ze de extra grammen weer.

Susanne Kamp
Door

Susanne Kamp

op 04 Dec 2023

Helder verhaal en erg fijn om ook het uitgebreide verhaal erachter te leren, dank je wel! Weer een stukje wijzer nu ;-)

Floortje
Door

Floortje

op 04 Dec 2023

Neeeeee🙈 mijn kat is sluimerend naar de 12 kilo gegaan! Nu inmiddels na 11 maanden is haar gewicht in proporties, wel heb ik een automatische voederbak gekocht! Ze krijgt nu 6 x per dag afgewogen eten! En ik weeg haar elke week👍

Mieke
Door

Mieke

op 03 Dec 2023

Hier een combinatie. Klein beetje brokjes maar op is op voor die dag/nacht. Tussendoor nog een lickmat en hersenwerk met gedroogde snacks zoals vis of kipfilet. Ik kan 1jr nu goed op gewicht houden. Die van aug kan er goed op groeien zonder mollig te zijn

Suzanne
Door

Suzanne

op 03 Dec 2023

Ik geef mijn kat Moana (7jr) 4x per dag eten. Ik heb een voerautomaat die ik via een app kan instellen waardoor ze dus ook brokjes krijgt als ik op mijn werk ben. Als ik thuis ben krijgt ze tussen de middag natvoer en de overige maaltijden brokjes.

Maude Landkroon
Door

Maude Landkroon

op 03 Dec 2023

Sara, mijn kat, en ik zijn tot een compromis gekomen: 32 gram brokjes, die ze zelf over da dag verdeeld en 80 gram natvoer (diepvries/blik) (met extra water( tussen 5 en 6 uur 'smiddags. en bij goed gedrag ('gehoorzamen') een kattensnoepje oid.

Miranda
Door

Miranda

op 03 Dec 2023

Zag in je blog een advies mogelijkheid betreft het voeren.1e ochtend / 2e eind middag en 2x in avond.Zijn dan de vele uren tussen 1e en 2e maaltijd niet te lang en wel gezond ?

Marilyn Bakker
Door

Marilyn Bakker

op 11 Jan 2024

Het is zeker best een lange tijd. Ik zou liever vaker voeren (5-6x per dag) zodat de tijd ertussen minder wordt. Een voerautomaat is dan fijn als je zelf buiten huis werkt.

Jessica
Door

Jessica

op 03 Dec 2023

Ik ben gezegend met 3 katten van type 1. Er staan altijd brokjes en ze krijgen zo'n 2 à 3x per dag natvoer. Ik houd ook geen vaste tijden aan. Ze hebben nooit honger gehad. Dat maakt wel uit denk ik, of onbeperkt voer werkt ja/nee. Goed op gewicht.

Marilyn Bakker
Door

Marilyn Bakker

op 11 Jan 2024

Zeker! Bijvoorbeeld een zwerfverleden, of zelfs een paar weken van huis verdwaald zijn, kan er al voor zorgen dat een kat extra honger heeft en dat zichzelf rantsoeneren een stuk lastiger is. Dan zie je vaak meer hongergedrag en alles wat daarbij komt kijken.

Heleen
Door

Heleen

op 03 Dec 2023

Onze 2 katten krijgen 3x natvoer en 2x brokjes, alles afgemeten hoeveelheid en van de brokjes krijgen ze het minst, maar er wil er 1 's-ochtends om 5 uur eten en dan is een klein schepjes brokjes handiger aangezien meneer goed laat merken dat hij wil eten

Tamara Huijbregts
Door

Tamara Huijbregts

op 03 Dec 2023

Onze katten krijgen 2x daags een grote portie natvoer. Daarnaast staan er brokjes , in voerpuzzels en verstopt. Deze zijn binnen 12 -24 uur op. Snoepjes krijgen ze ook, gevriesdroogde stukjes vlees en vis, als beloning als ze naar binnen moeten komen.

Corrie
Door

Corrie

op 03 Dec 2023

Mijn katje krijgt om 7:00 u in de ochtend nat voer dan om 12:00 u en om 17:00 u brokjes en om 22:00 u nog eens nat voer.

Faylinn
Door

Faylinn

op 03 Dec 2023

Wat wij doen met Poppy is ook in verschillende voermomentjes. Sochtends krijgt ze haar "ontbijt". In de middag geeft ze vaak aan wanneer ze honger heeft en vullen wij haar bakje met wat brokjes. Ze zeurt daarna niet meer, ongv 3uur later krijgt ze weer!

Jolanda Dijkstra
Door

Jolanda Dijkstra

op 03 Dec 2023

Hoi, ik heb 6 "haarballen" rondhuppelen en dus 24/7 brok van hoog eiwitgehalte (gevonden toentertijd in jouw brokvoerwijzer). Zij mogen van mij dus onbeperkt eten. De rassen (lees: Oosters Korthaar, Siamees en Peter Bald) zijn zeer zeker niet te dik.

Nadia
Door

Nadia

op 03 Dec 2023

Hier geef ik de katjes rond 7 uur 10 gr brokjes. Rond 9u natvoer, 40-45gr. Dit krijgen ze ook rond half 3 en om 22u. Als ik niet thuis ben doe ik de maaltijd (van half3) in de voerautomaat. Webcam erop dan weet ik of ze allebei gegeten hebben.

Tessa
Door

Tessa

op 03 Dec 2023

Ik voer nu 8 keer per dag, 4 keer een portie nat en 4 keer brokjes die uit de voedertoren komen. Alleen is het nadeel dat we hier twee type 2 eters hebben (altijd voer stelen van de andere) en dat ik dus met die toren nooit helemaal zeker ben wie wat at.

Marilyn Bakker
Door

Marilyn Bakker

op 11 Jan 2024

En weeg je ze ook regelmatig om te zien hoe hun gewicht ervoor staat?

Mia
Door

Mia

op 03 Dec 2023

joske krijgt 7 keer op 24 uur natvoer. Dit geven wij in een cat mate automaat. Nadat hij door onbeperkte brok 1,4 kg aangekomen was.

Jolanda
Door

Jolanda

op 03 Dec 2023

1 kat krijgt 98 procent natvoer en die heeft het nodig om ongeveer 11 keer per dag nieuw/vers natvoer te krijgen. Andere kat heeft hypoallergene brok voor extreme voedselallergie en die krijgt gemiddeld 8 keer per dag verse brok als hij erom vraagt.

Jan Kneepkens
Door

Jan Kneepkens

op 03 Dec 2023

Vroeger stond hier voor onze 4 Siamezen de hele dag brokken klaar en 1x pd natvoer. Ik ben hier jaren geleden van af gestapt en ben overgestapt op hoofdzakelijk natvoer met 's avonds als snack wat goede brokjes. Natvoer krijgen ze ieder 3 a 4 keer pd.

Marilyn Bakker
Door

Marilyn Bakker

op 11 Jan 2024

Ah super. Merk je ook verschil in gedrag bij jouw katten sinds ze op natvoer staan?

Reactie plaatsen