Bepaal hoeveel voer jouw kat elke dag mag zodat je nooit te veel (of te weinig) geeft

Overgewicht is een belangrijk probleem onder katten. Uit onderzoek is duidelijk dat er al zeker 1 op de 4 katten hieronder gebukt gaat, en sommige cijfers wijzen zelfs op bijna de helft van alle katten.

Helaas kan overgewicht leiden tot allerlei problemen, zoals suikerziekte, huid en vachtproblemen, gewrichtspijn, schildklierafwijkingen, blaasproblemen en zelfs kanker. De kwaliteit van leven gaat achteruit.

Maar ook op zichzelf wordt het leven met maar 2 jaar verkort als jouw kat overgewicht heeft.

Dat is dus 2 jaar minder lang knuffelen en genieten van je lieve pluizenbolletje. Ik moet er niet aan denken met Lapje…


Ripley, te dik en ongeliefd

Ripley is een prachtige zwarte Europese korthaar. Hij is echt een lieverdje. Hij houdt ontzettend van lekker aaien, vooral onder het kinnetje.

Helaas heeft Ripley veel overgewicht.

Wanneer ik bij Ripley ben geef ik hem altijd extra aandacht. Ik speel met zijn favoriete speeltje, een lang veer.

Maar het doet Ripley pijn om achter de veer aan te jagen. Wanneer hij omhoog klautert in zijn krabpaal van nog geen meter en weer terug op de grond komt, zakt hij door zijn pootjes. Hij blijft ook altijd even beduusd zitten.

Vaak kost het me dan ook best wat moeite om hem van zijn slaapplekje te lokken om te komen spelen: hij weet dat bewegen pijn doet.

En dat is niet het enige. Ripley heeft ook last van zijn blaas. Zijn gewicht zit hem daar zonder twijfel ook bij in de weg. Voorlopig is dat nog lang niet opgelost.

Het sneuste vind ik dat Ripley door zijn overgewicht en blaasproblemen niet geadopteerd wordt. Daardoor zit hij al langere tijd in het asiel, zonder de liefde en aandacht die hij zo verdient.

Helaas is onduidelijk hoeveel voeding Ripley nu eigenlijk mag: hij krijgt gewoon de standaard portie die elke andere kat in het verblijf ook krijgt. En daardoor blijft zijn gewichtsprobleem in stand.

En hoe hard ook: eigenlijk is dat gewoon verwaarlozing, zonder dat je weet wat je je kat aandoet. Dat wil toch niemand?

De hoeveelheid die je kat eet – en dus indirect hoeveel je voert – speelt een belangrijke rol. Helaas is het niet altijd makkelijk te bepalen hoeveel voer je kat mag, aangezien dit afhangt van meerdere factoren.

Daarom heb ik de Voedingstool ontwikkeld.

Deze helpt je in 5 tot 10 minuten te bepalen hoeveel jouw kat per dag mag eten, zelfs als je verschillende voedingen zoals brok en natvoer wil combineren.

Voor wie is de Voedingstool bedoeld?

 • Als jij het lastig vind om te bepalen hoeveel voeding je kat of kitten mag
 • Als je niet wilt dat je kat overgewicht krijgt omdat je (onbedoeld) te veel voer geeft
 • Wanneer je kat overgewicht heeft, en je wilt weten hoeveel je mag voeren voor zijn ideale gewicht.
 • Als je een idee wil hebben van de afbouwende hoeveelheden voeding voor kittens, zodat je dit langzaam kan toepassen
 • Wanneer je spontaan scheel wordt als je alleen al denkt aan rekenen, formules en wiskunde

Hoe werkt de Voedingstool?

De Voedingstool werkt met 3 stappen om te bepalen hoeveel voeding jouw kitten, young adult, mature adult of senior kat mag geven.

Stap 1: Je vult de gegevens van je kat in. Leeftijd, gewicht, castratie en activiteit. Hierin kun je tot wel 10 katten kwijt!

Stap 2: Vul de gegevens in van de voedingen. De naam en de cijfertjes die je op het etiket of de website van de fabrikant vind. Hier kun je brokjes, natvoer of KVV (rauwe vleesrollen) in kwijt, tot wel 10 soorten.

Stap 3: Je kiest per kat welke voedingen je wilt geven. Je kunt daarvoor een selectie maken van 4 soorten. Dus ook als je brok en natvoer wil combineren, is dat geen probleem.

Plus de bonussen!

Bonus 1: Je krijgt direct een overzicht van alle katjes en voedingen die jij geselecteerd hebt. Plak hem op je koelkast om snel even te spieken hoeveel je ook alweer moest geven (t.w.v. €10)

Bonus 2: Bij updates van de Voedingstool, krijg je direct een mail dat je een nieuwe versie kunt downloaden. Zonder extra kosten. (t.w.v. €47)

Bonus 3: Een training die uitlegt geeft over hoe je de Voedingstool moet gebruiken en hoe je ervoor zorgt dat de hoeveelheid voeding perfect wordt afgestemd op jouw kat. (in ontwikkeling) (t.w.v. €39)

Bonus 4: Kom je er nog steeds niet uit, dan kun je me altijd een vraag stellen en gaan we samen kijken wat werkt voor jouw kat (onbetaalbaar)

Wat maakt de Voedingstool uniek?

 • Alles in Nederlands, de taal, kilo’s en kcal
 • Gegevens van maar liefst 10 katten tegelijk
 • Een belangrijk onderscheid in diverse leeftijden
 • Combinaties maken tussen brok, natvoer en/of KVV
 • Alleen simpel invullen; je hoeft niets zelf uit te rekenen
 • Snel opslaan ter referentie en niet steeds alles opnieuw invoeren
 • Een printbaar overzicht voor aan je koelkast
 • Een training zodat je zeker weet dat je niet te veel of te weinig aan je kat geeft
 • Vragen stellen wanneer je er niet uitkomt

Wanneer is de Voedingstool niet geschikt?

 • De Voedingstool is makkelijk in gebruik. Uiteraard vereist het wel dat je cijfers en gegevens juist invult, en dat je de resultaten goed leest. Als je hier geen zin in hebt, dan is dit niets voor jou.
 • Momenteel is deze tool alleen voor volwassen katten en kittens. Een berekening voor zwangere en lacterende poezen is hierin niet opgenomen.
 • Als je geen Excel (.xlsx) kunt openen.

Wil jij graag weten hoeveel je kat of kitten mag eten per dag, zodat je zéker weet dat je niet te veel voer geeft?

De totale waarde overstijgt de €96, maar je krijgt de Voedingstool en alle 4 bonussen voor €47.


Dominique – eigenaar van Brits Korthaar Boris en Ivy

“Goede tool waarmee je heel goed de richtlijnen kan bepalen voor diverse voedingen en combinaties hiervan.
De tool is zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. In de tool verwekte uitleg is erg duidelijk en door een ieder goed te begrijpen.”

Marie-José

“Ontzettend fijne en zeer gebruiksvriendelijke tool !
En niks ruime marge’s zoals op verpakking te vinden is ( waardoor ik nog niet wist hoeveel te geven) maar doordat je specifieke gegevens invult een duidelijk aantal te geven grammen per dag krijgt. Ook als je verschillende combi’s op 1 dag geeft.
Ik ben er erg blij mee !”

19 reacties:

 1. Klinkt goed!
  Is het in geschikt voor BARF?
  En is het geschikt voorApple gebruikers?

  • Je kunt er wel KVV invoeren.
   Bij BARF wordt het lastiger, aangezien daar geen gestandaardiseerde analyses van zijn.
   Dus dat zou ik niet aanbevelen met deze tool.

   Ik heb het getest op een MacBook en daar werkt ie op met Word Excel en Numbers.

   • Al zijn er voor een aantal producten (vooral vlees en orgaan) wel analyses beschikbaar en ik heb zelf bijvoorbeeld een en ander uitgewerkt voor kuikens, dus er zijn wel mogelijkheden.

 2. onlangs heb ik de tool gekocht, maar als ik het gewicht van mijn kat invoer van 4,5 kilo en deze is gecastreerd, kom ik op een Kcal/dag van 171, terwijl als ik je berekening op de andere pagina gebruik (Fediaf) van 4,5 xy 0,67 *75 kom ik op 205,45 uit. Waar zit dit verschil nu in en welke is nu juist?

  • Die in de voedingstool. Die houdt namelijk ook rekening met activiteit en leeftijd. Die in het artikel is gebaseerd op volwassen (1+ jaar) en op de buitenkat (meeste activiteit). Onthoud wel dat ook de Voedingstool slechts een richtlijn geeft, maar dat je het best het gewicht in de gaten kunt houden om te bepalen of je iets meer of minder moet geven.

 3. Hey Marilyn.

  Ik heb jou een mailtje gestuurd maar geen antwoord gehad. Ik heb interesse in deze tool.
  Maar heb er een vraagje over. Kan ik van elk specifiek voer zien hoeveel kcal er in zitten per zelf bepaalde gram? Ook van droogvoer? Zo wou ik bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel kcal er in 30 gram power of nature droogvoer zit. Zal deze tool hierbij helpen?

  • Hoi,

   Je kunt de gegevens van het etiket (eiwitten, vetten, ruwe vezels en ruwe as, en vocht) invoeren in de Voedingstool. Vervolgens geeft ie een berekening hoeveel kcal er per gram inzit volgens de gemodificeerde Atwater methode. (ik heb een extra afbeelding hiervoor geüpload in de tekst). Dit kan voor natvoer én droogvoer.
   Vervolgens kun je in het tabblad erna aangeven dat je 30 gram PoN wil geven, en rekent ie vervolgens voor je uit hoeveel gram er dan nog overblijft voor andere voeding.

   Groetjes,
   Marilyn

 4. Sommige kattenrassen hebben meer voer nodig doordat ze een hogere verbranding hebben. Is daar in de voedingstool rekening mee gehouden?

  • Nee, ik houd momenteel geen rekening met rassen die een hogere vetverbranding zouden hebben dan HTK katten. Welk ras denk jij dat hieraan zou voldoen? Mogelijk kan ik het opnemen als daar wetenschappelijk bewijs voor is dat richtlijnen geeft.

 5. Vraag: geef je de ME van de merken/soorten die je besproken hebt? Of moet ik dat zelf uitvogelen en invullen?

  Berekenen van calorien per dag lukt me wel. Een verdeelsleutel maken als de kat deels natvoer krijgt ook. Maar die ME per soort voer zit mijn lastigheid

  • In de tool kun je de percentages van vocht, eiwit, vet, vezels en ruwe as invoeren – vervolgens berekent het systeem dan zelf de koolhydraten en daarmee de ME. Mocht bij het merk bekend zijn hoeveel calorieën er in zitten, dan kun je dat ook overnemen in de Voedingstool.

 6. Graag de excel voor mijn Britje aub!

 7. Ik geef 3x per dag eten. Natvoer, brokjes en vlees. Kan ik dan ook deze tool gebruiken? Twee van de 3 katten mogen namelijk wel wat gewicht kwijt raken. Het zelf uitvogelen hoeveel nu voldoende is vind ik erg lastig en dit lijkt me heel handig.

  • Ja, dat kan. Je kunt tot 10 voedingen invullen en per kat 4 voedingen selecteren die je wilt geven aan die specifieke kat. Daarvoor maakt het niet uit of het natvoer of brok is. Met vlees bedoel je denk ik rauw vlees (KVV)? Ook dat kan meegenomen worden.

   • Nee, ik bedoel geen KVV. Ik koop vaak runderpoulet of kalkoenfilet en soms ook runderhart bij de slager. Dat geef ik dan aan de katten. Maar ik zie dat dat niet echt makkelijk berekend. Bij runderpoulet (soepvlees) krijg ik een min getal aan kcal/gram. Ik moet het nog eens goed uitvogelen hoe ik dat verwerk.

   • Misschien kun je voor die samenstellingen eens in de USDA database kijken. Hier vind je bijvoorbeeld wat meer info voor rauwe runderhart.
    Helaas klopt de optelsoms van rauwe vleesdelen niet altijd; ik maak dan altijd de beste inschatting die ik kan met de gegevens die ik heb. In de Voedingstool kun je ook aangeven hoeveel kcal/gram ergens in zit, en dan neemt ie dat als uitgangspunt.

 8. Ontzettend fijne en zeer gebruiksvriendelijke tool !
  En niks ruime marge’s zoals op verpakking te vinden is ( waardoor ik nog niet wist hoeveel te geven ☺) maar doordat je specifieke gegevens invult een duidelijk aantal te geven grammen per dag krijgt. Ook als je verschillende combi’s op 1 dag geeft.
  Ik ben er erg blij mee !

 9. Goede tool waarmee je heel goed de richtlijnen kan bepalen voor diverse voedingen en combinaties hiervan.

  De tool is zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. In de tool verwekte uitleg is erg duidelijk en door een ieder goed te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *