Zijn mijn katten aan het spelen of vechten?

spelende kattenKittens buitelen over elkaar heen tijdens het spelen. Ze besluipen elkaar, rennen achter elkaar aan en proberen elkaar te vangen. Ook veel volwassen katten spelen nog steeds. Maar soms gaat het er iets harder aan toe en vraag je jezelf misschien af: Zijn (mijn) katten aan het spelen of vechten?

 

“Brutal” Cat Fight

Cat's Settle Their Differences

A vicious cat fight !!! ­čś▒­čś▒

Geplaatst door LADbible op maandag 21 november 2016

 

Spelen…

Dat deze katten aan het spelen zijn zie je direct. Er is geen intentie om de ander pijn te doen: Het ‘klauwen’ gaat zachtjes – alhoewel hilarisch. Het lijkt meer op het ‘papegaaitje, leef je nog’ liedje…

Speeltijd wordt hierdoor gekenmerkt: katten willen elkaar geen pijn doen en de nagels zijn daarom ingetrokken. Ook bijten ze zachtjes. Tijdens een echt gevecht zie je het haar in de rondte vliegen.

Verder wordt spelen gekenmerkt door:


Blog advertentie Via Natura
  • Geen of nauwelijks geluid: Geen blazen of grommen. Soms komt er een piepje, zeker bij kittens. Dan weet de ander dat hij iets te ver is gegaan en voortaan iets rustiger moet doen.
  • Ze gaan op hun zij liggen en nodigen de anderen bijna uit voor een aanval. In een gevecht zullen ze dat nooit doen. Dan zijn ze veel te kwetsbaar.
  • Ze wisselen van ‘aanvaller’. Ze oefenen hun skills om de beurt. Eerst is de ene de achtervolger, dan de andere.
  • Soms lopen ze weg, maar ze komen gelijk weer terug. Als een van je katten wegloopt, zich verstopt of in een hoekje blijft zitten, is het waarschijnlijk geen spelen.

 

… of vechten?

Als je ooit een kattengevecht hebt gehoord, dan weet je dat ze heel anders miauwen dan normaal. Een hoge, dreigende, langgerekte miauw hoor je alleen tijdens een (dreigend) gevecht. Vaak blazen ze naar elkaar. Ze staan recht tegenover elkaar en staren intensief.  Ook herken je dit aan de dikke staart, opgezette rugharen en de oortjes die platliggen.

 

Toch vechten katten liever niet, want een gevecht kan leiden tot ernstige verwondingen. Ik gaf zelf mijn kat een way out van de buurkat door haar binnen te laten. Ook kun je een klap in je handen geven om ze af te leiden. Een handdoek over ze heen of een kussen tussen ze in kan ook helpen ze af te leiden.

 

Het mag duidelijk zijn dat vijandige katten nooit met elkaar zullen spelen zonder tussenliggende stapjes. Ook katten die elkaar niet kennen spelen eerst niet. Pas als de relatie goed genoeg is, kunnen ze elkaar uitnodigen/uitdagen tot een spelletje.

 

Twee katten bij elkaar: jong en oud

Zeker als je binnenkatten hebt, is het belangrijk dat je katten elkaar ok├ę vinden. Bij een jonge en oudere kat kan het spelen nog wel eens een probleem zijn. Het jonkie wil graag spelen, maar de oudere heeft daar geen zin aan. Leid dan je kleintje af door zelf met hem te gaan spelen. Hij kan dan zijn energie kwijt en zijn motorische vaardigheden oefenen, terwijl je oudje lekker kan luieren.

kattenpootje

Bronnen

PhotoCredit: Rihaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *