Smartie werd snel dik na de castratie:

Smartie werd snel dik na de castratie: "Ik voelde me heel schuldig"

[no_toc]

Nicole haar kat Smartie kwam steeds meer kilo’s aan na de castratie. Ondanks het reduceren van het voer en snacks, bleef hij zeuren om eten en aankomen. Totdat hij een smak maakte tijdens een sprong die hij niet meer kon maken door zijn dikke buik. Toen ging de knop om: hij móét afvallen. Nicole vertelt hoe ze hier mee aan de slag gegaan is en welke (goede!) resultaten ze behaald heeft – ondertussen is Smartie al zo’n 2 kilo afgevallen.


Een kat met overgewicht. Het komt helaas steeds vaker voor. Voor ik aan katten begon, dacht ik altijd dat het mij niet zou overkomen dat mijn kat dik zou worden. Helaas voor mij, maar voornamelijk voor mijn kater Smartie, is dit wel gebeurd.

Je hoort soms de beschuldigingen van je omgeving: “Geef dat beest toch eens niet zo veel eten!” of “Speel er eens wat vaker mee, dan valt hij wel af!”.

Je omgeving heeft alleen niet altijd door dat je het echt niet bewust doet, zeker niet als je jezelf aan de grammen houdt en zelden snacks geeft. Want een kat kan toch niet zomaar dik worden?

Klopt, niet zomaar, maar wel als je niet de juiste voeding en verhouding na een castratie geeft.

Castratie

Smartie is nu bijna 4 jaar. Toen hij 4 maanden oud was, hebben wij hem mee naar huis genomen en gelijk in ons hart gesloten. Een week later hebben wij een super schattig maatje voor hem gehaald, Pipi.

Met 6 maanden hebben wij Smartie laten castreren en ook Pipi hebben wij laten helpen met 6 maanden, omdat wij niet wilden dat ze zouden gaan sproeien, of dat als ze ooit zouden ontsnappen, ook andere mensen niet tot last zouden zijn. Wij kiezen voor katten, mijn omgeving in principe niet.

Smartie (wit), Pipi (tijger), Droppie (zwart)
Smartie (wit), Pipi (tijger), Droppie (zwart)

De strijd van gewicht na de castratie

Vanaf dat moment is de grote strijd met Smartie begonnen. Ik was er al bekend mee dat katten sneller aan kunnen komen na een castratie, dus toen het zo ver was hield ik mij echt aan de hoeveelheden die op de zak stonden. Door onwetendheid gaven wij ze Whiskas.

Na een aantal maanden merkte ik al dat Smartie best wel wat aangekomen was, maar dat hij toch continue om eten bleef zeuren. Toch ben ik hem minder gaan geven, maar zelfs met in mijn ogen een paar brokjes per dag werd het steeds erger en leek ie dikker te worden. Zo ben ik een flinke tijd aan het rommelen geweest met andere merken en verhoudingen.

Een schuldig gevoel leidde tot heel wat uurtjes research

Twee jaar geleden na onze verhuizing naar een woning met veel trappen, de komst van een nieuw poesje, Droppie, een smak na een val die Smartie maakte omdat zijn dikke buik zo in de weg zat en nadat hij de trappen niet meer goed op en af kon was ik er helemaal klaar mee.

Ik voelde mij zo schuldig!

Maar ik liet het er niet bij zitten. Na flink wat Google en Facebook uurtjes, kwam ik op een katten groep terecht. Daar ging een wereld voor me open! Ik las dingen die ik nog nooit had gelezen en waar mijn mond van open viel. Ik voelde me alleen maar meer en meer schuldig.

Gelukkig waren de leden van deze groep super lief en rekende mij niet af omdat ik Whiskas gaf. Zeker niet omdat ik open stond voor verandering! Daar heb ik in een maand tijd alle ins en outs geleerd over goede brokken en goed nat voer.

Smartie (op zijn dikste)

Nieuw voer hielp met het hongergevoel, maar nog niet met afvallen

Ik ben toen gestart met Applaws brok en Almo Nature Legend nat voer. Ze vonden het ten eerste ontzettend lekker en na een aantal maanden merkte ik gelijk al verschil. Nog niet echt in gewicht, dit bleef ontzettend schommelen bij Smartie. Maar hij zeurde tussentijds niet meer zo veel om eten en hij leek ook na elke maaltijd veel contenter te zijn.

Goed begin dus!

Ik heb ook nog wat andere goede merken geprobeerd zoals Purizon brok en Cosma nat voer. Dit is een jaar lang erg goed gegaan. Alles was verbeterd, de vacht, de tevredenheid en de energie, maar nu bleef hij redelijk stabiel met zijn gewicht terwijl hij toch echt moest af gaan vallen.

Na wat verhouding aangepast te hebben en zo door te zijn gegaan is Smartie eindelijk gaan afvallen! De eerste keer dat ik hem zelf gewogen had, woog hij 8,3 kilo! Wat schrok ik hiervan, zeker omdat ik hem had gewogen op een moment waarop hij eigenlijk niet op zijn zwaarst woog, dus een gewicht van 9 kilo heeft hij denk ik echt wel gehad.

Maar hoe zorg ik dat Smartie afvalt?

In dat jaar van proberen en goed actief te zijn op de groep, ben ik over gegaan naar een andere groep Katten Weetjes en ben ik de beheerster van die groep, Kim, wat beter gaan leren kennen. Ik kende haar al van de eerste groep. Zij heeft mij tot nu toe het aller meeste geholpen om mijn katten gezonder te krijgen.

Ze stuurde mij regelmatig wat tips en als ik vragen had kon ik haar altijd een bericht sturen. Uiteindelijk kwam het gesprek op KVV, omdat ik nog steeds met het gewicht van Smartie in mijn maag zat en mijn relaas deed bij haar.

Kim vertelde dat zij dit ook gaf en dat haar kat met overgewicht er flink van was afgevallen! Met haar ben ik mij gaan verdiepen in KVV. Toch vond ik het nog een beetje een raar idee en mijn vriend was er in eerste instantie geen voorstander van, puur omdat hij sowieso geen fan is van de aanblik van rauw vlees. Hij is geen vegetariër, maar hij ziet zijn vleesjes graag gebakken.

Eerst maar eens naar natvoer

Omdat ik graag steun wilde en het samen wilde doen, had ik de KVV even op een laag pitje gezet en met mijn nieuwe persoonlijke kattencoach Kim ben ik naar een ander goed alternatief gaan kijken. Zij raadde mij Power of Nature nat voer aan en met als extra tip om alleen dit te geven en af te bouwen met brokken. Zo zou de overstap naar KVV, als ik die ooit zou maken, misschien wat makkelijker gaan.

Gelukkig kregen mijn katten al nat voer dus de overstap van brok en nat voer naar alleen nat voer was super makkelijk. Binnen een week aten ze alleen nog maar Power of Nature en dit ging goed! Smartie was nog wat extra afgevallen!

Meer research: Zou rauw KVV vlees toch een optie zijn?

In de tussen tijd heb ik me toch nog flink bezig gehouden met mijn onderzoek naar KVV, want ik vond het allemaal wel erg interessant en mijn grens begon steeds meer verlegd te worden door alle verhalen, foto’s en filmpjes die ik voorbij zag komen.

Uiteindelijk ben ik er voor gaan zitten met mijn vriend en hebben we het er goed over gehad hoe we dit voor ons zagen, aangezien hij er wel voor open stond mits hij het vlees niet hoefde ‘aan te raken’.

Na duidelijk te hebben gemaakt dat KVV veel op gehakt lijkt zoals wij dat voor mensen kennen en dat het allemaal dus wel meevalt en hij het gewoon met een lepel of iets uit het bakje kon scheppen wat ik klaar zou zetten, is hij overstag gegaan en ben ik mij er echt op gaan storten.

In vergelijking met mijn kennis op doen over goede brok en goed nat voer is mijn kennis over KVV echt in een nog rapper tempo gegaan. Binnen 2 weken had ik mijn schrift vol met aantekeningen en berekeningen en van alles en nog wat. Ik was en ben nog steeds niet volledig overal van op de hoogte over KVV, althans ik onthoud niet alles uit mijn hoofd, maar met de hulp van Kim was ik voldoende op te hoogte om het veilig te kunnen gaan introduceren.

De overstap naar KVV

Deze maand was het zover! Mijn eerste bestelling KVV. Wat werd ik daar ontzettend vrolijk van. Door Power of Nature te geven was Smartie al redelijk veel afgevallen. De dag dat we zijn begonnen met KVV, 6 maart, woog hij 7,3 kilo. Al een kilo kwijt dus sinds de goede brokken en goed nat voer.

Omdat onze katten eigenlijk altijd alles wel hebben gegeten wat wij ze voorgeschoteld hebben, voorzag ik niet veel problemen met de overstap naar KVV. Ik gaf ze zo heel sporadisch soms wel eens een stukje rauwe kipfilet als ik aan het koken was en dat aten ze ook met smaak op.

De eerste dag heb ik gemixt met grotendeels Power of Nature en wat warm water op advies van meerdere leden van de groep. Het vloog naar binnen!

De volgende dag was ik erg benieuwd hoe ze op alleen KVV zouden reageren, dus heb ik lekker eigenwijs alleen wat KVV neer gezet. Ook dit vloog naar binnen zonder te aarzelen.

Smartie (week 10 2018, meest recent)
Smartie is al een hoop afgevallen ondertussen, dat is duidelijk te zien.

Verder afvallen met KVV

We zijn nu een week verder en tot nu toe gaat het best goed. Pipi en Droppie doen absoluut niet moeilijk. Ze eten hun bakje helemaal leeg en als ze de kans krijgen eten ze Smartie zijn bakje ook leeg.

Dit is vrij makkelijk, omdat Smartie na drie dagen een beetje moeilijk begon te doen. Hij eet telkens kleine beetjes en loopt dan weg. Hij krijgt momenteel dus bij lange na niet zijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en daardoor valt hij nu extra af.

Dit is even een hobbel in de weg en we gaan hem zeker goed in de gaten houden dat het niet te extreem gaat worden, maar over het algemeen ben ik super tevreden en ga de KVV ook zeker doorzetten in de hoop Smartie zijn streefgewicht te laten behalen.

Smartie zal nooit een kat zijn die 4 kilo weegt, aangezien hij sowieso vrij groot en ook van zichzelf stevig gebouwd is, maar een gewicht van 6 kilo droom ik van! Tot zo ver ben ik dus erg tevreden met het laatste jaar en trots op mezelf én op Smartie dat we het zo goed volhouden en uiteindelijk nu dus al wel resultaat gaan zien!

Update januari 2019: Smartie schommelt ondertussen tussen de 6 en 6,5 kilo, wat een prachtig resultaat is!


Overgewicht kan tot veel problemen leiden, waaronder suikerziekte, blaasgruis en zelfs kanker. Het ondernemen van actie is belangrijk, maar dat is vaak meer dan alleen maar minder voeding geven en meer spelen, zoals je ook in dit inspirerende verhaal hebt kunnen lezen. Meer tips lezen over je kat laten afvallen kan hier.