Review: ScoopFree Kattenbak [Geurloos én Simpel?]

Kattenbak ScoopFreeEen kattenbak waar je geen omkijken naar hebt in 30 dagen en geen vieze handen meer bij het verschonen? En ook nog geurloos?

 

Verkocht!

 

De ScoopFree kattenbak maakt zichzelf schoon, zodat je kat altijd een fris plekje heeft voor zijn behoeften. De fabrikant belooft heel wat.

 

Tijd om eens de ScoopFree kattenbak nader te bekijken. Maakt het de beloften waar?

 

De ScoopFree kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Amazon.de

 

Hoe werkt de ScoopFree?

De ScoopFree is vrij eenvoudig. Nadat je het systeem hebt opgezet, kunnen je katjes er gebruik van maken.

 

Na 20 minuten komt het harkje automatisch naar voren en schuift de keutels onder het paarse opstapje in een bak. Daarna gaat het harkje weer naar achteren, waarbij het grit opnieuw verdeeld wordt. Dit heen en weer gaan duurt ongeveer een minuut.

 

Mocht je katje nieuwsgierig zijn en erin springen tijdens het harken, dan stopt het systeem en reset de timer.

 

Twee versies van de ScoopFree: Original en Ultra

Er zijn twee versies van de ScoopFree: Original en Ultra. De Ultra is net iets luxer.

 

Allereerst komt de Ultra met een kap. Als je kat wild is met graven en grit alle kanten opgooit, is dit handig.

 

Verder kun je bij de Ultra instellen wanneer het harksysteem gaat werken: na 5, 10 of 20 minuten. Als je meerdere katten hebt, wil je waarschijnlijk liever dat het na 5 minuten gaat vegen, zodat er zo snel mogelijk een nieuwe kat op kan. Bij de Original is dit standaard 20 minuten.

 

De Ultra heeft tot slot nog een “health” counter. Deze meet hoe vaak je kat de bak gebruikt. Op die manier kun je kijken of ze te veel of te weinig op de bak gaan en mogelijke gezondheidsproblemen opsporen.

 

Voor wie is het geschikt?

Als je zat bent van elke dag scheppen, dan is dit misschien iets voor je. Volgens de fabrikant hoef je met 1 kat nog slechts 1 keer per maand alles te vervangen. Daarnaast moet je dagelijks even het silicaat grit roeren.

 

Grotere katten, zoals Maine Coons, passen ook in de ScoopFree. Een kat van 7,2kg van een reviewer paste er prima in. De bodem is 35,5 x 35,5 cm. Bedenk dat een kat ongeveer 1,5 keer zijn lengte aan ruimte nodig heeft, alhoewel sommige katten het kleine ruimten niet per se erg vinden.

 

Je kunt hem gebruiken voor één of twee katten. Als je meer katten dan dat hebt, moet je meerdere kattenbakken kopen.

 

Voor kittens is het minder geschikt. Het silicaat is giftig bij inname en wanneer je jonge katje hiervan een hapje probeert kan dat tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Daarnaast willen ze nog wel eens gaan spelen met het systeem door het continue te activeren. Op Amazon.com wordt aangegeven dat je de ScoopFree veilig kan gebruiken als je katje ouder dan zes maanden is.

 

Bedenk ook dat de ScoopFree iets groter is dan een normale kattenbak en een stroompunt nodig heeft. Bovendien moet het op een droge plek staan om alles te halen uit de silicaatvulling. Dit kan wat creativiteit vereisen in het zoeken van een plekje in je huis.

 

Tevens moet je nagaan of je kat het liefst op de bodem van de kattenbak plast (oftewel: graaft hij een kuiltje en doet hij dan zijn behoefte?). Zo ja, dan is dit systeem niet geschikt. Doordat de korrels dan het vocht niet goed kunnen absorberen, zal de urine door de ScoopFree lade heen lekken – met alle gevolgen van dien.

 

De 3 grootste voordelen

Een schone kattenbak at all times en toch maar 1 keer per maand verschonen

Niet meer scheppen, zoeken naar klonten en boven een stinkende kattenbak hangen. Het harkje verplaatst alle keutels onder een kapje, zodat de kattenbak altijd fris is.

 

Met één kat moet de ScoopFree een maand meegaan zonder dat je de bak hoeft te verschonen. Dat is nog eens wat anders dan één/twee keer per week bij een gewone kattenbak. Je hebt er bijna geen omkijken meer naar.

 

De belofte van de fabrikant: Geurvrij

Niet meer scheppen én geen stinkende kattenbak meer? Verkocht! Silicaat is één van de beste kattenbakvullingen om vocht te onttrekken en vieze geurtjes te neutraliseren.

 

Het systeem is relatief stil

Bij automatische kattenbakken kan het systeem een behoorlijk lawaai geven. De Litter Robot wordt bijvoorbeeld vergeleken met een droger. Dit systeem is een stuk stiller. In onderstaand filmpje krijgt je een beetje een idee.

 

Meer over de ScoopFree

Grootte

De omvang van de totale bak zijn 69,5 (L) x 48,2 (B) x 17,8 (H) centimeter. Dit is iets groter dan een normale kattenbak. Binnenin zijn de afmetingen voor het grit 35,5 x 35,5 centimeter.

 

Vervangbare kattengritlade en silicaatvulling

Bijgeleverd (1 stuk) en los verkrijgbaar zijn de speciale kattengritlades. Die zijn gemaakt van karton met een speciale coatingslaag. Wil je langer doen met 1 lade, dan kun je hierom een grote vuilniszak schuiven. Vervolgens schuif je het geheel snel en makkelijk onder het systeem en gooi je ze weg als ze vol zijn.

 

Het silicaatvulling dat hierbij hoort onttrekt vocht uit keutels en neemt vocht op uit plasjes, om de geur te neutraliseren. Nog een bijkomend voordeel van silicaat is geen stof.

 

Belangrijk is om de ScoopFree niet in een vochtige omgeving te plaatsen, zoals in de badkamer. Het silicaat neemt al het vocht op, dus ook waterdamp van een hete douche. Als de korrels al vol zitten met vocht, gaat de bak stinken.

 

Duurzaamheid

Een reviewer gaf aan al 4,5 jaar dezelfde ScoopFree te gebruiken. Dat is niet slecht voor een automatisch systeem!

 

Het enige onderdeel wat regelmatig problemen geeft is het harkje. Deze gaat door de vocht makkelijk roesten. Vaak moet deze dan vervangen worden.

 

Tips voor het gebruik

Tip 1

Roer elke dag de korrels door elkaar – zeker als je kat de neiging heeft steeds op dezelfde plek te plassen. Hierdoor worden natte en droge korrels gemixt, waardoor het vocht beter wordt opgenomen. Uiteindelijk gaat daardoor de lade langer mee.

 

Tip 2

Houd ook in de gaten of er hoopjes kattengrit ontstaan door het graven van je kat. Hierdoor kan de sensor denken dat er een kat in de bak zit, waardoor het harksysteem niet start. Druk daarna op de knop om het systeem handmatig te starten.


Blog advertentie Via Natura

 

Wat zijn de nadelen?

De navul lades met grit zijn duur

De aanschaf van deze unieke kattenbak is niet goedkoop: €150+. Hierbij krijg je één kattengritlade met silicaatvulling. Daarna moet je dit los kopen. Een hervulling van 3 lades kost €60+. In vergelijking met ander grit is dit behoorlijk duur.

 

Door de fabrikant wordt gesteld dat één lade een maand mee gaat. Reviewers geven echter aan (zelfs de positieve reviews!) dat het eerder maximaal 14 dagen is. In het slechtste geval is het maximaal 5 dagen. Dat betekent dat de kosten voor kattengrit wel heel hard oplopen:

  • 1 lade per maand = € 240 per jaar (€20 per maand)
  • 1 lade per 2 week = €480 per jaar (€40 per maand)
  • 1 lade per 5 dagen = €1460 per jaar (€120 per maand [!!!])

 

Dit tegenover ‘gewoon’ kattengrit waarbij je voor een binnenkat grofweg 60 liter gebruikt en uitkomt tussen de €21 en €96 per jaar is dit wel een beetje te gek.

 

Bedenk dus vooraf goed hoeveel jouw kat ‘produceert’. Als je kat veel plast en poept of dunne ontlasting heeft, is dit waarschijnlijk een systeem dat je heel veel geld gaat kosten.

 

Een oplossing voor de lades

In plaats van de lades te vervangen kun je deze ook houden. Een DIY oplossing is een grote vuilniszak over de lade heen te schuiven. Vervolgens koop je zelf silicaatvulling, bijvoorbeeld Tigerino Chrystals Fun.

tigerino-chrystals-fun

Voor 5 liter betaal je ongeveer €5; bij 60 liter betaal je dan per jaar €70 – maar zelfs als je 100 liter zou gebruiken zit je op nog maar €100 per jaar. Een stuk beter dan de officiële laden.

 

Het stinkt wél, ondanks de belofte van de fabrikant

Een van de beloften van de fabrikant is dat het niet zou stinken. Keutels worden immers weggeveegd en de urinegeur wordt geneutraliseerd door het silicaat.

 

Helaas richt een kat niet altijd even goed. Het beland soms te dichtbij de zijkant, waardoor het harkje het over de zijkant heen smeert. Yak, veel plezier met schoonmaken… 🙁

 

Bij iets zachtere ontlasting blijft het makkelijk plakken aan het harkje (probeer dát maar weer schoon te krijgen). Ook een vieze bende.

 

De spikes van de hark staan ook iets te ver uit elkaar. Daardoor kunnen keutels langs het harkje komen en mee naar de achterkant worden genomen als het harkje terugkomt. Hierdoor liggen ze nog steeds in de bak in plaats van in de container.

 

Ook de urinegeur wordt niet helemaal geneutraliseerd. Als je de vulling gaat roeren, zoals voorgeschreven door de fabrikant en nodig bij silicaatvulling, komt de urinegeur vrij. Wat denk je dat je kat ruikt als hij gaat graven? Zeker na een paar dagen kan het maar zo zijn dat je kat het voor gezien houdt en ergens anders zijn behoefte doet.

 

Bij veel plas, zeker op dezelfde plek, kan het zelfs zo zijn dat de urine door de lade heen lekt. Dat stinkt niet alleen enorm, het vernielt ook de ondergrond en schoonmaken kost een hoop tijd.

 

De meeste reviewers geven aan dat na een week of 2 de geur overweldigend wordt. Ondanks dat de fabrikant claimt dat je een maand kan doen met een tray bewijzen vele reviewers dat hier wat betreft toiletgebruik (de keutels vullen het afvalbakje veel sneller) als geur niets van waar is.

 

Onhygiënisch

Maar naast dit is er nog iets wat voor mij nog een groter bezwaarpunt is: Wil je echt 30 dagen lang poep laten liggen?!

 

Regel nummer één van de kattenbak is om poepjes zo snel mogelijk op te ruimen – dagelijks tot minimaal 1 keer per week de kattenbak te verschonen. Hiermee voorkom je bacterieopbouw die voor zowel jou als je kat schadelijk kunnen zijn.

 

En dan heb ik het nog niet over de geuropbouw gehad in dat kleine boxje dat toch niet helemaal afgesloten is. Laat staan dat als de keutels zich opbouwen aan één kant van de container, de klep niet weer dichtgaat. Hallo, poepgeur…!

 

Bovendien trekt de urine in het silicaat. Ook al ruikt jouw neus niets, je kat heeft een sterkere neus én zit er dichter op. Dat kan toch niet lekker ruiken. Arm katje.

 

Andere nadelen

  • Jongere katten kunnen het zien als speeltje. Ze activeren het systeem door erin te gaan zitten, gaan eruit, wachten op het harkje en doen het nog eens. En nog eens. En nog eens. Totdat het systeem misschien wel in error-modus gaat (of jij dol wordt!).
  • Het duur 20 minuten voordat het harksysteem bezig gaat. Ondertussen ligt de ontlasting te stinken in de bak en is de bak niet schoon voor een andere kat/nog een bezoekje.
  • Het is lastig om de lade en inhoud te vervangen, omdat het geheel zo groot is (vergelijk het geheel met een grote pizza doos). Reclamefilmpjes doen het makkelijker voor dan het werkelijk is.

 

Prijs-kwaliteit verhouding: de ScoopFree kopen?

Het achterliggende systeem van de ScoopFree vind ik fantastisch: niet meer scheppen en toch een schone kattenbak. Helaas vind ik de uitwerking niet fantastisch en zal dit product dus ook niet zelf kopen.

 

De hervullades zijn behoorlijk duur, ook al is dit enigszins te voorkomen met de DIY oplossing. Tevens stinkt het helaas wel. Ook zie ik het niet zitten om ontlasting meer dan 14 dagen te laten liggen in een broeikastje voor bacteriën.

 

Gelukkig zijn er andere oplossingen die misschien iets meer werk vereisen, maar wel goedkoper en hygiënischer zijn. Dus nee, ik raad de ScoopFree niet aan, ondanks de voordelen.

De Litter Spinner kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Amazon.de

 

Alternatieven

(Zit je op je mobiel? Draai horizontaal of swipe voor meer alternatieven)

Goedkoper AlternatiefVergelijkbaar AlternatiefHandmatig Alternatief
Gewone kattenbakLitter RobotLitter Spinner
Simons kattenbakKattenbak Litter Robot IIKattenbak Litter Spinner
Simpeler & Goedkoper.Duurder, ook automatisch
Lees Review
Goedkoper, zelfreinigend
Lees Review

 

Ik hoop dat je hiermee weer een keuze kan maken. Heb je nog vragen, stel ze dan in de comments!

kattenpootje

 

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *