Review: Omega Paw Roll’n Clean zelfreinigende kattenbak

Omega PawDuurt het schoonmaken van de kattenbak te lang? Vind je het scheppen vies?

 

Dan is de Omega Paw misschien een oplossing voor jou. Door het rolsysteem hoef je niet meer te scheppen en ben je binnen een minuut klaar met schoonmaken. Kortom: Snel, efficiënt en schoon.

 

De Omega Paw kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: ZooPlus

 

Hoe werkt het?

De Omega Paw maakt het schoonhouden van de kattenbak makkelijker. Door hem rustig opzij te rollen, dan op zijn kop en daarna rustig weer terug, worden poepjes en samen geklonterde plasjes in het opvangbakje opgevangen.

 

Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het bakje leeggooien.

 

Voor wie is het geschikt?

Als je een hekel hebt aan poepjes en plasjes scheppen om de kattenbak schoon te houden, is dit een geschikte optie voor jou. In 10-60 seconden zijn de klonten eruit gehaald – zonder dat je met een schepje aan het werk moet. Zo simpel dat een vierjarige het snapt en zo licht dat ook een 70 jarige het kan rollen.

 

Ook als je kat niet van een overkapte kattenbak houdt, kun je dit systeem nog steeds gebruiken. Haal de deksel eraf en gebruik deze alleen om de bak te reinigen.

 

Helaas is het niet geschikt voor de echt grote kattensoorten, omdat de ruimte binnenin beperkt is door het rooster.

 

De 3 grootste voordelen

De kattenbak verschonen was nog nooit zo makkelijk

Als het schoonscheppen van de kattenbak je te lang duurt omdat je moet zoeken naar alle klonten, dan is dit een oplossing. Binnen een minuut ben je klaar. Rustig omrollen, terugdraaien en het opvangbakje leeggooien. Sneller en simpeler kan bijna niet.

Omega Paw Kattenbak demonstratie

Zuiniger dan een gewone kattenbak

De ontlasting en schone grit worden slim van elkaar gescheiden. Daardoor kun je het schone grit langer gebruiken en hoef je minder aan te vullen. Dit scheelt uiteraard in de hoeveelheid grit die je gebruikt in de maand – en dat merk je ook in de portemonnee.

 

Geen vieze handen en een zegen voor je neus

Met een schepje rondroeren in het kattengrit op zoek naar de keutels en plasjes van je kat is verleden tijd. Niet meer met je neus minuten lang boven een stinkende kattenbak. Even ronddraaien, bakje leeggooien en klaar.

 

Meer over de Omega Paw Kattenbak

Twee formaten

De Omega Paw is er in twee afmetingen; een normale en een grote versie. Bol.com heeft beide varianten te koop. De 3080 is de kleine versie van L43 x B51 x H42 cm. De 3016 is de grote versie van L50 x B56 x H50 cm.

 

Denk erom dat ongeveer 2/5 van de bodem ingenomen wordt om het schone kattengrit te filteren. Hierdoor is er minder ruimte voor je kat om zijn behoefte te doen. Sommige katten vinden dit geen probleem, anderen doen hun behoefte dan gewoon ergens anders.

 

Als je kat grofweg meer dan 6kg is, kun je beter gaan voor de grotere versie. Helaas is de grote versie waarschijnlijk nog steeds niet groot genoeg voor de grotere kattensoorten, zoals de Maine Coon.

 

Hoe lang gaat de Omega Paw mee?

Sommige reviews geven aan dat ze heel lang met dezelfde kattenbak doen – tot makkelijk 2-5 jaar. Anderen hebben al scheurtjes in het rooster op het moment dat ze het monteren. Ook de klipjes om de onderste en bovenste helft samen te houden zijn niet heel stevig. Het is van uiterst belang om het voorzichtig te hanteren.

 

Hoe rol je de Omega Paw om?

In de video onder “Hoe werkt het” wordt goed gedemonstreerd hoe je de Omega kattenbak omrolt. Hier nog een aantal extra tips:

  • Let er goed op dat het laatje (opvangbak) goed dicht zit voordat je gaat rollen (hetzelfde geldt voor de klipjes!).
  • Rol langzaam zodat het schone grit goed de kans krijgt om door het rooster te vallen.
  • Zodra hem op zijn zijkant hebt, schudt dan een beetje heen en weer om de losliggende korrels goed door het rooster te krijgen.
  • Als hij bijna op de kop ligt, geef dan nog even een klap(je) tegen de onderkant, zodat vastliggende klonten ook loskomen.

 

Hoe (vaak) moet je de Omega Paw Roll’n Clean schoonmaken?

Afhankelijk van het aantal katten rol je de bak 1 à 2 keer per dag om. Zo filter je de behoefte van je kat eruit en hebben zij dagelijks een schone bak.

 

Daarnaast is het belangrijk dat je elke 2-4 weken de bak uit elkaar haalt en het wast met zeep en water. Hiermee voorkom je dat de bak van zichzelf gaat stinken.

 

Hoeveel en welke kattenbakvulling kun je het beste gebruiken?

Dit soort kattenbakvulling werkt het beste klontvormende kattenbakvulling gebruiken. Hierdoor kun je de poepjes en plasjes filteren zonder alle grit te vervangen. Het grit moet echter niet te grof zijn, want dan valt het schone grit niet meer door het rooster.

 

Een voorbeeld van klonterend, fijn grit die reviewers aanraden zijn Biokat’s Classic of Tigerino Canada.


Blog advertentie Via Natura
Kattenbakvulling Biokats Classic Tigerino Canada zonder parfum kattenbakvulling

 

Vul de bak met ongeveer 5 à 6 cm met grit. Meer is niet handig, omdat het eruit valt bij het draaien, het extra drukt op de (fragiele) klipjes en het rooster stuk kan drukken. Ook valt er bij meer grit ook meer schoon grit in het afvalbakje, wat zonde is.

 

Wat zijn de nadelen van de Omega Paw?

Onhygiënisch

Alhoewel het niet in veel reviews terugkomt, vind ik dit toch het belangrijkste nadeel. Door het draaien van de bak, komt de hele binnenkant in contact met grit, poep en plas. Laat staan wat voor smeerboel het wordt als je kat diarree heeft.

 

Uiteindelijk betekent dit dat je kat in de stinkende kattenbak staat. Ook veegt uit met zijn vacht langs de zijkanten. Als je kat ook maar enigszins kieskeurig is over de schoonheid van zijn bak, kan het maar zo zijn dat hij uit protest ergens anders zijn behoefte gaat doen.

 

De constructie en het materiaal

De bak op zichzelf is van stevig plastic. Helaas zijn de kleinere details van minder stevig materiaal. Ik wil graag twee aspecten uitlichten waar het vaak misgaat.

 

De klipjes

Er zijn maar 3 klipjes die de onderkant en bovenkant samenhouden. Helaas ontbreekt degene aan de kant van het opvangbakje – juist daar waar alle grit samenvalt. Hierdoor kan de bak grit ‘lekken’ wat extra opruimen betekent.

 

Bovendien zijn ze niet stevig genoeg. Ze gaan stuk óf schuiven los terwijl je halverwege een draai bent – in het beste geval ligt alleen de helft van het grit over de vloer. Dan ben je in de minuut nog niet klaar.

 

Hierdoor moet je elke keer goed controleren of de klipjes vastzitten en de box stevig vasthouden bij het draaien. Een andere oplossing is om binder clips te gebruiken ter versteviging van de klipjes. Sommigen gebruiken ook schroefjes, maar dan kun je de binnenkant van de bak minder goed en minder makkelijk schoonmaken.

 

Het rooster

Bij het in elkaar zetten van de bak, ontstaan er soms kleine scheurtjes in het rooster. Als deze verder en verder scheurt, blijft hij niet meer op zijn plaats bij het draaien. Dan is de effectiviteit van deze bak verloren.

 

Het gedoe van schoonmaken

De theorie is goed; je draait de bak, de keutels worden opgevangen en klaar. De praktijk blijkt voor sommigen anders te zijn.

 

Bij het dagelijks rollen (… of scheppen?)

Het rollen neemt veel ruimte in beslag; ruimte die er in een washok of badkamer niet altijd is. Als je pech hebt, begeven de klipjes het halverwege de rol en ligt de grit overal op de vloer.

 

Helaas gaan de kleine klontjes alsnog door het rooster heen. Door het rollen kunnen ook kleinere klontjes ontstaan. Vervolgens moet je dan alsnog zelf scheppen.

 

Soms blijven de klonten ook plakken aan de onderkant of door het rollen aan de deksel. Met een klap laten ze soms los, maar soms moet je alsnog met de schepje aan de gang.

 

Als de klonten groot zijn of onevenredig verdeelt in het opvangbakje terechtkomen, kan het zijn dat je het bakje er niet/moeilijk uitkrijgt. Als je geluk hebt, mors je alleen (schoon) grit over de grond. Met een beetje pech wordt er ontlasting tegen de bovenkant aangesmeerd door het openen.

 

Nog een ander probleem: als tijdens het rollen het opvangbakje er een beetje uitschuift, valt het grit hier eruit. Daarnaast vallen achtergebleven klonten niet in het bakje, maar erachter. Dan kun je alsnog met een papiertje drolletjes weghalen.

 

Bij de grote schoonmaak van de bak

Als het grit niet goed klontert, zeker met plas en diarree, en dan ga je de bak rollen – nou ja, dat plaatje hoef ik verder niet te schetsen.

 

Bij wel goed klonterend grit kan het zijn dat het vast gaat zitten aan het rooster. Ook kan er poep in het rooster kleven. Dit is zowel vies als niet heel makkelijk om schoon te krijgen.

 

Ook kunnen er klompjes of stukjes grit in de gaatjes gaan zitten waar het rooster hoort, waardoor je dit eruit moet peuteren om het rooster opnieuw juist te kunnen bevestigen.

 

En als je het geheel dan eindelijk na 30-45 minuten schoon hebt, moet je alle onderdelen nog drogen. Dan ben je met een gewone kattenbak toch sneller klaar.

 

Grootte

Ondanks dat de omvang van de kattenbak ongeveer even groot is als een gewone kattenbak, is er minder ruimte binnenin. Doordat er een gedeelte ingenomen wordt door het rooster en het opvangbakje, wordt de lengte beperkt met ongeveer 2/5 deel.

 

Voor de kleine 3080 versie houdt je dan nog ongeveer 25 centimeter over en in de grote 3016 versie ongeveer 30 centimeter. Let ook op dat een gemiddelde XXL kattenbak vaak rond de 70 cm hoog is, terwijl de large Omega Paw niet hoger is dan 50 cm.

 

Voor sommige katten is dit geen probleem. Zelfs als ze eigenlijk iets te groot zijn, steken ze hun kopje naar buiten en doen hun behoefte. Voor andere katten is dit rampzalig – ze kunnen niet goed keren, hangen hun achterwerk naar buiten (waardoor het buiten de bak ligt) of vermijden de kattenbak helemaal.

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Omega Paw Roll’n Clean zelfreinigende bak kopen?

Het principe van de Omega Paw Roll’n Clean zelfreinigende kattenbak vind ik intrigerend. Het zou je leven met een kat er een stuk makkelijker op maken. Bovendien is het een stuk goedkoper dan een automatische zelfreinigende kattenbak, zoals de Litter Robot.

 

Helaas zijn er naar mijn mening wat belangrijke fouten in het design, waardoor de uitvoering van rollen en weggooien minder aantrekkelijk wordt. Ook in de hygiëne en schoonmaak voorzie ik extra werk en frustratie dat ik liever kies voor de goedkopere normale kattenbak.

De Omega Paw kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: ZooPlus

 

Alternatieven

(Zit je op je mobiel? Draai horizontaal of swipe voor meer alternatieven)

Goedkoper AlternatiefVergelijkbaar AlternatiefAutomatisch Alternatief
Gewone kattenbakLitter SpinnerLitter Robot
Simons kattenbakKattenbak Litter SpinnerKattenbak Litter Robot II
Simpeler & Goedkoper.Goedkoper, zelfreinigend
Lees Review
Duurder, ook automatisch
Lees Review

 

Ik hoop dat dit behulpzaam was! Laat je ervaring achter in de comments.

kattenpootje

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

Eén reactie:

  1. Ik heb de kleine omega paw en een flinke main coon maar dat past prima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *