Review: Litter Spinner Kattenbak – draaien en klaar?

Kattenbak Litter Spinner

“Ugh… tijd om de kattenbak schoon te maken…”

 

Denk jij dit ook wel eens?

 

De bak schoonmaken is niet mijn favoriete klusje. De Litter Spinner kan dit iets makkelijker maken. Niet meer zoeken naar plasjes en poepjes, maar gewoon draaien en het opvangbakje leeggooien.

 

Een tijdbesparende oplossing voor de kattenbak en ook nog eens minder kattengrit gebruiken.

 

En dus ben ik maar eens dieper in de Litter Spinner gaan graven, is het echt zo goed?

 

De Litter Spinner kopen bij Bol.com

 

Hoe werkt het?

De Litter Spinner is een kattenbak die je (langzaam!) tegen de klok indraait om de klonten te verwijderen. Vervolgens verwijder je het bakje, gooi je die leeg in de prullenbak en klaar! Nooit meer scheppen en zoeken naar de klontjes in een kattenbak.

 

In deze video zie je hoe dat gaat:

 

Achterop de Litter Spinner zit een zwarte dop voor het makkelijk verwijderen van de gehele kattenvulling.

 

Voor wie is het geschikt?

Als je meerdere katten hebt en/of echt geen zin hebt om te scheppen, dan is dit een ideale oplossing. Door het draaien worden alle klontjes automatisch gefilterd. Het enige wat je nog hoeft te doen is het bakje leeggooien. Zo bespaar je een hoop tijd.

 

Op de omschrijving staat dat het Litter Spinner gebruikt kan worden door katten tot 9 kilo. In verschillende reviews wordt echter aangegeven dat sommige katten van 5 kilo het al te klein vinden, terwijl anderen van 7+ kilo er zonder problemen gebruik van maken. Als je kat al gewend is aan een overdekte kattenbak en graag in (bijna té) kleine bakjes gaat zitten, is deze bak geschikt.

 

Verder is het handig voor iedereen die minder mobiel is. Zo geeft een reviewer aan dat ze artritis (ontsteking aan de gewrichten) heeft, maar de Litter Spinner goed kan gebruiken.

 

Als je gericht bent op het milieu kan dit ook goed bij je passen. Het is gemaakt van gerecycled kunststof. Bovendien is het duurzaam en heb je geen batterijen of stroomvoorziening nodig. Ook gebruik je minder kattengrit, wat zowel beter voor het milieu als voor je portemonnee is.

 

De 2 grootste voordelen

Snel en gemakkelijk een schone kattenbak

Je hoeft niet meer te zoeken naar vieze drolletjes en geklonterde plasjes. Het enige wat je hoeft te doen is ronddraaien, het bakje leeggooien en klaar. Sneller kan bijna niet.

 

Compacte zelfreinigende kattenbak

De Omega Paw Roll’n Clean moet je omdraaien. De Litter Robot heeft een vrij groot grondoppervlakte en is hoog.

 

Ten opzichte van deze zelfreinigende kattenbakken is de Spinner Litter compact. Omdat je het systeem draait op de basis heb je maar weinig ruimte nodig. Daardoor is het makkelijker hiervoor een plekje te vinden als je bijvoorbeeld in een tweekamer appartementje woont.

 

Meer over de Litter Spinner

Hoe zet je de Litter Spinner in elkaar?

Het is belangrijk dat je de instructies leest, ondanks dat het heel simpel lijkt. Sommige gebruikers melden namelijk dat het urine en grit lekt door de naden – mogelijk door het verkeerd in elkaar zetten.

 

Hier nog een aantal extra tips voor het juist in elkaar zetten:

 • Zorg dat de pijlen op de buitenkant matchen. Alleen dan past het goed in elkaar.
 • De schroeven moet je goed aandraaien. Je kunt ook ervoor kiezen om langere (eigen) schroeven te gebruiken. Hierdoor blijven de helften steviger tegen elkaar aan zitten.
 • Je kunt er ook voor kiezen om de helften aan elkaar vast te kitten/lijmen. Helaas kun je hem daarna natuurlijk niet meer uit elkaar halen en dat kan lastig zijn bij het schoonmaken.

 

Hoe groot is de Litter Spinner?

De afmetingen zijn 33 cm (lengte) x 48 cm (breedte). Hij is 50 cm hoog. Daarmee is hij ongeveer net zo groot als de Omega Paw, maar bij de Litter Spinner heb je geen draairuimte nodig. De Litter Robot heeft veel meer grondruimte nodig.

 

De opening is 18 x 14,5 cm en zit op 20 cm hoogte. Als je kittens, oudere of zieke katten hebt, kun je er een paar (oude) boeken voor leggen als opstapje.

 

Rolt ie heen en weer als de kat erop gaat?

Je kat waardeert het vast niet als het kattentoilet aan de rol gaat als hij er in zit. Gelukkig rolt het systeem niet heen en weer – het gewicht van de kattenbakvulling houdt het geheel op zijn plaats. Voor extra zekerheid kun je styrofoam (dat schuimspul dat je bij verhuizingen gebruikt) aan de zijkanten stoppen.

 

Hoe (vaak) moet je de Litter Spinner schoonmaken?

Net zoals de gewone kattenbak, moet je minimaal één keer per dag draaien en de ontlasting verwijderen. Als je meer katten hebt die er gebruik van maken, moet het waarschijnlijk vaker. Draai langzaamaan – anders wordt het een grit-zootje.

 

Als je halverwege de draai bent (de onderkant is dan boven), sla dan met je vlakke hand op de trommel. Eventueel vastzittende klonten komen daardoor los. Hiervoor kun je ook de meegeleverde “Clump Stick” gebruiken.


Blog advertentie Via Natura

 

Na het draaien kun je het beste een paar keer op de lade slaan. Hierdoor vallen nog loszittende korrels naar beneden. Gebruik een zakje onder de lade, want deze komt er niet heel makkelijk uit waardoor nog loszittend kattengrit op de grond valt.

 

Als je de gehele inhoud wil reinigen kun je de zwarte dop aan de achterkant eraf halen. Zo gooi je de hele inhoud in één keer weg. Daarna kun je de bak uitwassen met water en zeep (bijvoorbeeld met de tuinslang of in bad). Droog alles grondig af. Als je de bak op zijn achterkant legt kun je makkelijk nieuw grit toevoegen.

 

Hoeveel en welke kattenbakvulling is geschikt?

Met dit model kattenbak is het belangrijk goed klonterend kattengrit te gebruiken. Hierdoor worden ook plasjes opgevangen in het opvangbakje. Dat betekent minder vaak de gehele inhoud verversen.

 

De kattenbakkorrels moeten niet te grof zijn. Dan blijven namelijk ook de schone korrels in het opvangbakje hangen. Het hele systeem gaat dan verloren. Een voorbeeld wat je kunt gebruiken zijn Biokat’s Classic of Tigerino Canada.

Kattenbakvulling Biokats Classic Tigerino Canada zonder parfum kattenbakvulling

 

Om de kattenbak te vullen kun je deze op zijn achterkant leggen (let op dat de zwarte dop goed vastzit!) of met een schepje erin gooien. Je kunt ongeveer tot 7cm vullen – controleer of je niet over de markeerlijn (in de binnenkant; gebruik een zaklampje) bent gegaan. Dan valt het eruit als je draait.

 

Nadat je de bak hebt gedraaid om hem schoon te maken, vul je een klein beetje bij. Hierdoor zorg je dat plasjes steeds goed klonteren in plaats van op de bodem terecht komen. Dat scheelt ook een hoop vieze geurtjes.

 

Nadelen van de Litter Spinner

Onhygiënisch

Het grootste nadeel van de Litter Spinner is dat door het ronddraaien de ontlasting van je kat tegen de hele binnenkant van de bak komt. Dat is niet erg hygiënisch. Daarnaast kunnen de klonten een smerige boel maken van het opvangbakje.

 

Omdat het een gesloten bak is met maar een kleine opening, kun je bij het schoonmaken van de hele bak een ammoniak geur ruiken. Voor je kat is dit nog veel erger. Het kan ervoor zorgen dat je kat een ander plekje zoekt om zijn behoefte te doen.

 

Natuurlijk kun je elke week alles schoonspuiten, maar daardoor gaat het tijdbesparende voordeel weer verloren.

 

De lade is moeilijk te verwijderen

De lade zit vrij vast in het systeem. Daardoor moet je wat schudden en trekken. Hierdoor vallen loszittende korrels alsnog op de grond. Met een beetje pech schiet ie in één keer los met als gevolg rondvliegende keutels. Iel.

 

Tip: Houdt er een vuilniszakje onder om de vallende grit op te vangen. Of houdt een motblik en vegertje gereed om alles op te vegen.

 

De gaten in het rooster van het opvangbakje zijn te groot

Doordat het rooster te groot is, vallen kleinere stukjes alsnog terug in de bak. Dan zit er nog klontjes in de bak en is de bak niet schoon. Je kunt dan alsnog zelf scheppen (wat onhandig is door de kleine opening) of vaker alles vervangen (waardoor je alsnog veel vulling gebruikt).

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Litter Spinner Kattenbak kopen?

Het principe werkt zeker, alhoewel je er goed op moet letten dat je de onderdelen juist monteert. Hij gaat langer mee dan de Omega Paw Roll’n Clean en neemt bovendien minder ruimte in beslag. Daardoor is hij geschikter als je klein woont. Bovendien is hij een stuk goedkoper dan een automatische zelfreinigende kattenbak (zoals de Litter Robot).

 

Zeker als je meerdere katten hebt of gewoon weinig tijd om elke dag te scheppen is dit een goede optie. Zorg wel dat je eens per week de tijd neemt om alles goed te reinigen om nare geurtjes te voorkomen – zowel voor jou als je kat!

De Litter Spinner kopen bij Bol.com

 

Alternatieven

(Zit je op je mobiel? Draai horizontaal of swipe voor meer alternatieven)

Goedkoper AlternatiefVergelijkbaar AlternatiefAutomatisch Alternatief
Gewone kattenbakOmega Paw Roll'n CleanLitter Robot
Simons kattenbakKattenbak Omega PawKattenbak Litter Robot II
Simpeler & goedkoper.Lees ReviewDuurder, ook automatisch
Lees Review

 

Hopelijk helpt dit je verder!

kattenpootje

 

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

2 reacties:

 1. Je geeft aan dat het niet hygiënisch is daar de uitwerpselen de hele bak raken door het draaien. Maar dit geldt voor al deze systemen lijkt mij? De robot draait, omega paw draait. Correct?

  Is het systeem geschikt om parels i.p.v. grint te gebruiken?

  • Klopt, daarin heb je gelijk. Zodra het systeem draait om de keutels om te ruimen, zit het smeersel overal en is dat niet zo hygiënisch.

   Bedoel je met parels de silica korrels? Dat kan denk ik wel, maar het grote nadeel daarvan is dat het niet klontert. Daardoor worden plasjes niet eruit gefilterd. Je zult dan alsnog de bak eens per week (bij een binnenkat zeker) moeten verschonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *