Rauwe voeding: De voor- en nadelen op een rij

Brokjes en natvoer zijn twee hele bekende en populaire manieren van voeren. Waar veel mensen echter niet bij stil staan, is dat er meer mogelijkheden bestaan. Een van die opties is het geven van rauwe voeding.

 

In tegenstelling tot brokjes en natvoer, is dit een hele brede vorm van voeren. Zo heb je KVV, wat staat voor Kant en klaar Vers Vlees. Dit is een gemalen mix van dierlijke producten in de juiste verhoudingen. Maar je kunt ook zelf samenstellen door middel van BARF (Biologically Appropriate Raw Food) of hele prooidieren. En dan natuurlijk elke willekeurige combinatie van deze varianten.

 

In dit artikel benoem ik de voor- en nadelen van rauwe voeding om zo meer duidelijkheid te geven over deze manier van voeren.

 

Voordelen

Om positief te beginnen, start ik met de voordelen van een rauw dieet. Natuurlijk is het zo dat elke kat anders is en hierdoor anders kan reageren op bepaalde voeding. Het zijn daarom voordelen die gelden in het algemeen. Daarbij is rauwe voeding ook geen wondermiddel, dus bij onderliggende problematiek zal specialistische hulp nodig zijn.

 

Weerstand

Vlees werkt verzurend in het lichaam, zowel in de maag als in de urinewegen. Bacteriën en andere parasieten zijn hier niet goed tegen bestand, waardoor deze beter onschadelijk worden gemaakt als de kat deze binnenkrijgt via bijvoorbeeld de voeding.

 

Nu is rauwe voeding vaak niet steriel gemaakt, waardoor parasieten vaker aanwezig zijn. Dit klinkt negatief, maar heeft juist een groot voordeel: de kat zal een betere weerstand opbouwen tegen dit soort parasieten. Infectie komt hierdoor veel minder voor en zal zich ook minder sterk uiten.

 

Verder bevat rauwe voeding vaak ook goede bacteriën. Deze dragen bij aan een gezondere darmflora, wat op zichzelf weer vele voordelen met zich mee brengt.

 

Specifieke behoeften

Een goede basis bevat al alle essentiële voedingsstoffen die de kat nodig heeft. Dit is eenvoudig uit te breiden om zo een dieet te creëren wat bij de specifieke behoeften past van het dier. Dit kan eenvoudig met bijvoorbeeld vitaminen of mineralen, maar ook specifiek gericht op concrete problematiek door middel van bijvoorbeeld kruidencombinaties.

 

Bij een kleine verandering in de behoeften van de kat is het dan ook niet nodig om rigoureuze maatregelen te nemen in het soort dieet, waarbij je het risico loopt dat de kat het gaat weigeren. Een kleine aanpassing is vaak voldoende en voor de kat ook prettiger.

 

Een veel voorkomend probleem waarbij dit ideaal is, is de voedselallergie of voedingsintolerantie. Rauwe voeding leent zich hier uitstekend voor, omdat het makkelijker is om bepaalde eiwitten uit te sluiten dan bij brokken of natvoer. Ook is het het uitvoeren van een eliminatiedieet makkelijker, omdat er veel keuze is in enkelvoudige bronnen.

Vlees attributen

 

Bruikbare voedingsstoffen

De kat is een obligate carnivoor. Dit houdt in dat ze echte vleeseters zijn en dus weinig behoefte hebben aan plantaardig materiaal. Hun verteringsstelsel is hier ook op aangepast, waardoor ze dierlijke producten veel beter kunnen benutten dan plantaardige.

 

Rauw vlees sluit hier perfect op aan. KVV (Kant en klaar Vers Vlees) speciaal voor de kat bevat zelden plantaardige toevoegingen en bij BARF (Biologically Appropriate Raw Food) heb je het als eigenaar al helemaal voor het zeggen, omdat je het zelf samenstelt.

 

Het gebrek aan slecht opneembare voedingsstoffen zorgt voor minder restproducten die worden opgeslagen of uitgescheiden. Dit heeft op meerdere fronten een positief effect:

 

Gewicht – Voedingsstoffen die niet gebruikt worden voor het onderhoud en de energiebehoefte, worden vaak opgeslagen in de vorm van vet. Dit heeft een nadelig effect op het postuur en op langere termijn ook op de gezondheid van de kat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gewrichtsproblematiek, maar ook diabetes.

 

Nieren – De organen zorgen voor de uitscheiding van verschillende afvalstoffen. Meer afvalstoffen betekent harder werken en dus meer belasting. Dit kan resulteren in overbelasting en dus nierfalen.

 

Vacht – Ook de huid speelt een rol in de afvoer van afvalstoffen. Minder afvalstoffen resulteert in een gezondere huid. Dit heeft als bijkomend effect dat de vacht er beter uit ziet en ook minder zal verharen. En minder verharen zorgt dan weer voor minder haarballen.

 

Ontlasting – Een ander belangrijk voordeel van minder afvalstoffen en een stabielere darmflora is gezondere ontlasting. Er is niet alleen minder ontlasting, maar ook de consistentie is beter en de geur zal minder indringend zijn. Dit heeft ook een positief effect op de anaalklieren.

 

Gebit

Tandplak en uiteindelijk tandsteen worden voornamelijk veroorzaakt door zetmeel en andere koolhydraten. Deze stoffen zijn in brokken en natvoer vaak ruim aanwezig. Een veelgehoorde fabel is dat brokken een poetsende werking zouden hebben op het gebit. Dit is echter niet waar.

 

Rauwe voeding heeft als eerste voordeel dat er bijna geen koolhydraten in zitten. BARF heeft als bijkomend voordeel dat het gebit intensiever moet worden gebruikt, waardoor er ook een poetsend effect is. Dit is ook nog eens goed voor de kaakspieren.

Zie ook: Waarom brokjes niet helpen tegen tandplak bij katten.

Kat tanden

 

Vochtbalans

Katten kunnen van nature niet goed drinken. Waar honden een soort kommetje maken van de tong, moeten katten het hebben van de weerhaakjes waar de druppels achter blijven hangen. Veel drinken kost dan ook een eeuwigheid en dat terwijl een kat van vier kilo toch al gauw zo’n tweehonderd milliliter vocht per dag nodig heeft.

 

Een kat haalt het vocht het liefst voornamelijk uit de voeding. Dit komt onder andere door een gebrekkige dorst-prikkel. Een rauw dieet met ~70% vocht voldoet beter aan die behoefte dan brokken. Zelfs beter dan natvoer, vanwege de betere herkenbaarheid van het vocht door het lichaam.

Zie ook: Hoeveel drinkt een kat en hoeveel water moet hij krijgen?

 

Een goede vochtbalans heeft een paar hele belangrijke voordelen. Het draagt bij aan een goede afvoer van afvalstoffen. Mineralen krijgen minder goed de kans om neer te slaan of samen te klonteren, wat bevorderend is voor de nieren, blaas en urinewegen. Het risico op infecties, gruis en/of stenen is hierdoor vele malen kleiner dan bij een “droog” dieet.

 

Verder draagt een goede vochtbalans bij aan de algemene gezondheid van de kat. Deze zal beter in zijn vel zitten en zich hier ook naar gedragen.

 

Nadelen

Nu is natuurlijk niks zaligmakend, ook niet deze manier van voeren. Het is daarom belangrijk om ook stil te staan bij de nadelen om zo goed te kunnen overwegen of dit een optie is die bij je eigen situatie past. Veel van deze punten zijn wel gebaseerd op praktische dingen en niet zozeer gezondheidsoverwegingen. In hoeverre hier omheen te werken is, is alleen wel volledig afhankelijk van de persoonlijke situatie.

 

Hygiëne

Een belangrijk punt bij rauwe voeding is de hygiëne rondom. Een gezonde kat mag dan goed bestand zijn tegen eventuele parasieten, wij zijn dat zelf een stuk minder goed. Zeker in een huishouden met jonge kinderen of mensen met een verzwakte weerstand is het dus erg belangrijk om de juiste maatregelen te nemen.

 

Zo kan het handig zijn om voor het eten van de katten een aparte set keukengerei te houden. Gebruik voor de katten geen bakjes of bordjes die je ook voor je eigen eten gebruikt en was alles goed heet af. Dit voorkomt in ieder geval al kruisbesmetting.

 

Ook de juiste persoonlijke maatregelen zijn belangrijk. Was en desinfecteer je handen niet alleen als je met het eten in aanraken bent geweest, maar ook na het verschonen van de kattenbak. Parasieten worden met de ontlasting ook weer uitgescheiden, dus ook hier is infectierisico.

Handgel

 

Kennis van rauw voeren

Bij rauwe voeding kan het lastig zijn om een compleet dieet samen te stellen. KVV bevat misschien de juiste verhoudingen qua spier, orgaan en bot, maar simpelweg elke dag dezelfde rol voeren kan alsnog resulteren in tekorten. Het is dus belangrijk om je te oriënteren op wat een KVV-menu compleet maakt. Ga je dit doen door toegevoegde vitaminen en mineralen (ook wel een premix genoemd) of zorg je voor voldoende afwisseling in diersoorten?

 

Per merk kan het verschillen wat nodig is voor een compleet dieet, maar ook binnen een merk zijn er weer verschillende soorten die wel of niet compleet genoemd mogen worden. Onderzoek hiernaar is dus zeker niet onbelangrijk.

 

Wanneer je zelf samen gaat stellen is het nóg belangrijker om goed onderzoek te doen. Hoe zorg je voor de juiste verhoudingen in spieren, organen en bot, en hoe zorg je voor voldoende afwisseling in diersoorten? Welke diersoorten zijn geschikt, welke delen van dieren zijn geschikt, wat is noodzakelijk in het dieet en waar mag je juist weer niet teveel van voeren?

 

Tijd en moeite

Al het onderzoek vooraf kost al best even wat tijd, maar ook het dieet aanpassen aan de behoeften van de kat kost weer tijd. Buiten het onderzoek, kan ook de uitvoering enige tijd in beslag nemen.

 

KVV zit vaak verpakt in rollen van 250g, 500g of 1kg. De meeste katten eten hier maar een deel van, dus even een rol open maken en deze opvoeren is vaak geen optie. Nu is een bevroren rol portioneren vrij lastig, dus je kan dan de keuze maken om het pas bij het voermoment te portioneren.

 

Op het moment dat er bepaalde toevoegingen nodig zijn voor het dieet, moet hier ook weer op gelet worden. Dit moet mogelijk per maaltijd bekeken en gedoseerd worden. Met wat pech kan het dan een heel ritueel worden in plaats van even snel voeren.

 

Vriezer problematiek

Een eerste punt hierbij is de opslagruimte. Vaak kun je niet zomaar even naar de dichtstbijzijnde dierenwinkel lopen om even wat rolletjes te halen. Het is in dat geval makkelijker om groter in te kopen. Bij online bestellen is dit helemaal prettig, omdat er anders ook nog torenhoge verzendkosten bij komen. En je moet ook nog eens thuis blijven op het moment van bezorgen.

 

Dat moet dan opgeslagen worden in de vriezer. Die meestal al ramvol zit met eigen voeding. Wat dan? Ruimte maken in de huidige? Bij kleine hoeveelheden is dit vaak wel mogelijk, maar bij grotere bestellingen en BARF-producten kan dit toch problemen veroorzaken. Een extra vriezer kan dan noodzakelijk zijn.

 

Een nieuw probleem ontstaat bij het vergeten te ontdooien. Een rol KVV kan niet zomaar in de magnetron gelegd worden of in een pan kokend water. Het mag niet garen, omdat dit de stukjes bot verhardt. Kleinere rolletjes zijn nog wel zacht te krijgen onder een lopende kraan, maar bij de grotere wordt het toch wel meer gedoe. Dit vereist dus wel enige planning.

 

Dagje weg of vakantie

Katten op rauwe voeding eten bij voorkeur toch zo’n drie à vier keer per dag, in een uitzonderlijk geval is twee keer ook acceptabel. Dit maakt het moeilijker om een keer een dag weg te gaan. Er zit dan toch een tijdslimiet op de planning en dat kan toch onprettig aanvoelen.

 

Een vakantie maakt het probleem zowel makkelijker als moeilijker. Aan de ene kant is er duidelijkheid over het voeden door een externe partij (wie gaat er nu iemand vragen voor een dagje?), maar aan de andere kant kan het nog best een gedoe zijn om de juiste persoon te vinden voor de taak. Buiten de moeite kan ook het idee van rauwe voeding best een issue zijn voor sommige mensen.

 

Een voerschema voor KVV kun je vaak nog wel samenstellen, maar vereist in veel gevallen wel vooraf portioneren. Om nu per maaltijd per kat op te moeten schrijven wat ze mogen in de hoop dat de verzorger het goed doet, vergt veel vertrouwen. Wanneer de kat op een zelf samengesteld dieet staat, is het nóg lastiger. Zowel de factor rauw wordt versterkt als het correct portioneren wordt bemoeilijkt. Tijdelijk terug op KVV kan dan een optie zijn.

 

Als de katten naar het pension gaan, is het al helemaal drama. Vind maar eens een pension wat én geportioneerd over de dag wil voeren én dan ook nog eens rauw wil voeren én een vriezer en koelkast beschikbaar heeft om de porties te bewaren.

 

De natuur dichterbij

Dan is er nog een punt dat niet direct in te delen is als voordeel of nadeel, en dat is het natuurlijke aspect wat meespeelt bij het voeren van rauw. Het is namelijk volledig afhankelijk van de visie van de eigenaar in hoeverre deze dit ziet als voor- of nadeel.

 

Rauwe voeding sluit het dichtst aan op de natuur van de kat. KVV vooral wat voedingsstoffen betreft, maar BARF en Whole Prey ook qua uiterlijk. Het enige punt wat bij dit laatste nog mist is de factor levend. Buiten de lichamelijke voordelen, zal dit ook natuurlijke gedragingen kunnen stimuleren bij de kat. Het instinct komt meer naar boven.

 

Een eigenaar kan dit als voordeel zien, omdat het toch een streven is om het zo natuurlijk mogelijk te maken voor de kat. Het dier heeft zichtbaar meer plezier in het eten en bij prooien wordt het jachtinstinct gestimuleerd. Dergelijke verrijking van de voeding heeft een positief effect op het welzijn van de kat.

Kat met prooi

Maar dit kan ook een nadeel zijn. Waar KVV (meestal) niet meer te herkennen is als dier, is dat bij BARF alweer makkelijker. Bij hele prooien kun je al helemaal niet meer om de realiteit heen en dat kan toch best confronterend zijn.

 

Uiteraard speelt het mee welk lichaamsdeel gebruikt wordt of wat voor prooi wordt gegeven. Een stukje spiervlees is toch alweer anders dan een poot, vleugel of kop. En een verschillend soort prooi kan ook weer een verschillend gevoel oproepen.

 

Zo roept een geplukte kwartel vaak toch niet eenzelfde reactie op als een konijn of hamster. Bij grotere prooien kan het dan ook nog noodzakelijk zijn om deze zelf in stukken te delen. Een prooi geven is één ding, een mes of schaar erin moeten zetten, vereist een compleet ander niveau van nuchterheid.

Kat silhouette

Bronnen

Een aantal pagina’s waar ik veel informatie vandaan haal zijn Feline NutritionThe Raw Feeding CommunityCat Info en Cat Centric. Hierin staat veel wetenschappelijk onderbouwde informatie voor de rauw voerende mensen.

Nutrient Requirements of Dogs and Cats (2006) (National research council of the national academies)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.