Er zijn veel verschillende visies als het aankomt op de voeding van katten. Het begint vaak bij de overweging brokken, natvoer of rauw, maar zodra de keuze rauw is gemaakt, komt het volgende dilemma: Ga je voor KVV of toch zelf samenstellen? En als je dan zelf gaat samenstellen, hoe pak je dit dan aan?
Helaas zijn de “hoofdlijnen” van het zelf samenstellen enorm op honden gebaseerd, waardoor het lastig kan zijn om dit te vertalen naar katten. Daarbij is BARF sowieso erg breed, waardoor het ook bij honden soms lastig kan zijn om een eenduidig antwoord te vinden.
Toch wil ik een poging wagen om wat duidelijkheid te creëren tussen de verschillende stromingen, zodat ik later het contrast met de wetenschappelijke manier goed kan laten zien.
BARF
Dit is in Europa de meest bekende term en ook de meest gebruikte manier. Bij honden althans. BARF staat voor Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food en is gebaseerd op de visie van Ian Billinghurst.
Deze methode maakt gebruik van zowel dierlijke ingrediënten als plantaardig materiaal en vult eventueel nog aan met supplementen. Er wordt een vrij hoog botpercentage gebruikt (ongeveer 30% kaal), waardoor de richtlijnen voor katten aangepast moeten worden. Daarbij is het plantaardige aandeel voor katten mogelijk wat hoog (15-20%), waardoor ook dit vaak naar beneden wordt aangepast.
Je zou dan ongeveer op deze richtlijnen kunnen komen:
- 65-70% vlees
- 10% kaal bot
- 10-15% orgaan
- 5% groenten/fruit
- 5% overig
NRV
Deze stroming is gebaseerd op de visie van Tom Lonsdale en staat voor Natuurlijk(e) Rauwe Voeding of Natuurlijk Rauw Voeren en is wat meer voor de “diehards” die verder terug naar de natuur willen.
Bij deze methode worden het liefst hele prooidieren gebruikt en wordt er absoluut niets gemalen. De richtlijnen zijn wat meer vergelijkbaar met prooidieren, waardoor het botpercentage wat lager ligt dan bij BARF. Groenten/fruit zijn ook geen vast onderdeel van het dieet, maar mogen worden toegevoegd.
Wanneer je het botpercentage wat naar beneden zou schroeven voor katten, zou dit het idee zijn:
- 75-80% vlees
- 10% kaal bot
- 10-15% orgaan
PMR
Dit is in Amerika zo’n beetje dé manier van voeren. Het staat voor Prey Model Raw (vrij vertaald: Rauw volgens Prooidiermodel) en lijkt in zijn strekking wat op een strenge variant van NRV.
Ook bij deze methode ligt de nadruk op hele prooidieren (Whole Prey), maar het mag ook nagebootst worden door onderdelen met elkaar te combineren (Frankenprey, komend van Frankenstein’s monster).
PMR heeft wél concrete richtlijnen voor katten, deze zijn als volgt:
- 83-85% vlees
- 5-7% kaal bot
- 5% lever
- 5% orgaan
Wat PMR onderscheidt van “onze” methoden, is de classificatie van bepaalde organen. Zo worden hart, maag en longen bijvoorbeeld niet gevoerd als orgaan, maar als vlees. Iets wat hier nog weleens voor enige discussie zorgt. Het stukje orgaan wordt daar daarom ook wel OSO genoemd, wat staat voor Other Secreting Organs (“andere uitscheidende organen”).
PMR+
In tegenstelling tot NRV is een aanvulling van groenten/fruit bij PMR vloeken in de kerk. Er is hierdoor wel een substroming ontstaan: PMR+. De ‘+’ staat dan voor een aanvulling van groenten, fruit, supplementen, etc.
Overeenkomsten
In de grote lijnen komen de verschillende stromingen redelijk overeen: Rauw vlees is de hoofdmoot en dan het liefst in grote stukken. De ene stroming is alleen wat toleranter voor niet-dierlijke aanvullingen dan de andere en gebruiken ze net wat andere percentages.
Ze zijn het ook allemaal eens over het volgende: Afwisseling maakt compleet. Dag in dag uit hetzelfde menu is niet de bedoeling, dus wissel zeker verschillende diersoorten af uit verschillende diergroepen (hoefdieren, gevogelte, wild en aanvullend vis).
Voerhoeveelheden worden berekend op percentage van het lichaamsgewicht en dan “op het oog voeren”. Je begint dus met zo’n 3-4% van het lichaamsgewicht en op basis van het gewicht van de kat ga je dit verhogen of verlagen.
En dan is er NRC
Samenstellen volgens de richtlijnen van het NRC (National Research Council) staat bijna haaks op de bovenstaande stromingen. Zo wordt er gekeken naar voedingsstoffen in plaats van ingrediëntgroepen en wordt er gevoerd aan de hand van calorieën in plaats van percentages.
Nu is dit niet even kort en krachtig samen te vatten, dus hierover in het volgende artikel meer!

Katten eten 100% vlees niet plantaardig!!
Wij geven onze katten alles rauw: gemalen of in karkas vorm met orgaan en spiervlees ,vis zoet of zout , garnaal enz
Of prooidier : muizen , patrijs, kuikens, kwartel
Plantaardig hoort niet bij de kat, wel iets bij de hond
Er is zoveel rauw te krijgen dat ze 14 dagen elke dag wat anders kunnen eten!
Zoveel vlees soorten hebben we voor ons mens niet 😅
Ook klein net etent van af de 4 weken zijn ze geïnteresseerd is het prooi en lopen ze er triomfantelijk mee rond en zo ver het lukt eten ze er van, zonder probleem
Zet ze kitten brokjes voor dan stikken ze er in het hoort niet in hun eet patroon kat of hond
Plantaardig is goedkope visie niet in belang van u kat!
Bij ons nooit meer brokjes, zo ver mogelijk bio vlees
Voorbeeld dag : 1 bio kuikens (prooidier )
2 bio rund (KVV )
3 muizen (prooidier)
4 kwartel (prooidier)
5 ganzen spiervlees, kippennek (bevleestbot) levertje of niertjes (orgaan)
6 geit bio KVV
7 garnalen
8 patrijs prooidier
9 lam bio KVV
10 duif prooidier of KVV
11 ree spiervlees, kippenrug bevleest bot, maagje
12 fazant KVV
13 bio kip KVV
14 spiervlees kangaroe, fazanten pootje
15 zalmbuikjes (vis)
16 eend KVV
17 konijn KVV
18 kalkoen KVV
19 insect/ kip KVV
20 haas delen, of KVV
21 voorntje (zoetwatervis)
22 paard KVV
23 struisvogel spiervlees , hart
24 eendennek
25 hertenvlees KVV
26 parelhoen karkas, konijn niertje
27 haring
28 rund spiervlees, vers konijnenoor
29 konijnenpoot spiervlees ( ze eten het bod kaal) bot gooi je later weg dat is te hard
20 bio runderstrot 1x in de maand, kippennek
21 spiering / sprot (vis)
Rat of hamster, konijn prooi zou ook kopunnen maar daar ben ik ziet zo van 😅
Zo als je ziet is er vlees genoeg bio, wild , gevogelte , vis , boerderijdieren er is genoeg afwisseling
Dat krijgen wij niet binnen..
Zo houd je je dieren gezond en de dierenarts uit de buurt
Perfect van jong tot oud met of zonder gebit, ze krijgen het wel weg
Begin met hard heid 1 kippen nekken, kale kwartel, muis, eendagskuikens
Plantaardig past niet bij de kat, kies dan een ander dier om hen niet te kort te doen!
Ze zijn niet vegetariër..
Goede site oervoer.com om uitleg of tannetje koning ( dierenarts) staat zat online, you tube
Het blijven tijgers jagers en dus vleeseters of we willen of niet… Om ze gezond tehouden..
Katten zijn obligate carnivoren, wat heel simpel inhoudt dat er bepaalde nutriënten zijn die ze niet uit plantaardig materiaal kunnen benutten of verkrijgen, zoals taurine. Dit houdt niet in dat ze enkel en alleen vlees zouden moeten krijgen. Niet volgens elke stroming althans.
Ik vind het wel mooi dat je naar Tannetje verwijst. Wist je dat zij ook gewoon plantaardige ingrediënten in hun katten KVV verwerken? En dat zij Carnibest ook aanbevelen, een merk dat ook plantaardige ingrediënten in zijn KVV verwerkt?
Oervoer verkoopt buiten hun (en andere) KVV ook commerciële voeding. Is dat dan volledig tegen hun visie in en puur commercieel belang, of zou daar toch een andere reden achter zitten?
Een dier zo’n 5% plantaardig voeren om wat voor reden dan ook (gezondheidstechnisch) maakt een dier niet vegetarisch. Alles behalve. Dat je zelf een andere visie hebt, kan natuurlijk, maar dat maakt niet dat mensen die andere keuzes maken dit enkel doen uit financieel belang.