Rauwe voeding samenstellen: Ratio diets versus NRC


šŸ˜ø Nieuw: Hoe krijg je een gezonde en fitte kat met de juiste voeding? Na 1.5 week zie je al het verschil (betere vacht en meer energie). šŸˆ


Welke voeding is goed en welke kun je beter laten staan?
Dit en meer in de Live Webinar op 12 & 13 mei.
Rauwe voeding samenstellen ratio vs NRCIn een eerder artikel heb ik het gehad over de verschillen en voornamelijk overeenkomsten tussen BARF, NRV en PMR. Omdat deze vormen van samenstellen zich voornamelijk baseren op onderlinge verhoudingen, zal ik deze vanaf nu ratio diets gaan noemen.

 

In dit artikel wil ik ingaan op een andere vorm van samenstellen, namelijk het samenstellen volgens de richtlijnen van het NRC en wat het contrast is met de ratio diets

Wat is NRC?

NRC staat niet specifiek voor een manier van voeren, maar voor de richtlijnen die worden aangehouden voor deze methode. NRC staat voor National Research Council en is heel simpel gezegd een onderzoeksraad die zich onder andere bezighoudt met de nutritionele behoeften van onze huisdieren. Zij hebben de basis gelegd voor de officiƫle standaarden (FEDIAF en AAFCO) voor commerciƫle diervoeding.

Onder deze nutritionele behoeften vallen niet enkel de zogenaamde macronutriƫnten die je op veel etiketten terug kunt vinden, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook micronutriƫnten, zoals vitaminen en mineralen. Er wordt dus verder gekeken dan enkel naar de ingrediƫnten.

Behoeften van de kat

Om erachter te komen hoeveel van de nutriƫnten de kat daadwerkelijk nodig heeft, kijk je eerst naar de caloriebehoefte van de kat. Je neemt hiervoor het huidige gewicht van de kat, ook bij overgewicht, en legt dit langs factoren als leeftijd (wel of geen senior) en conditie (wel of geen overgewicht).

Wanneer je de caloriebehoefte hebt, kun je deze samenleggen met de tabellen van het NRC. Deze zijn per 1000kcal, dus een kleine berekening zet de getallen om naar de specifieke behoeften van de kat. Er zijn overigens een aantal handige calculators die dit werk voor je doen.

Het kan overigens zijn dat je kat het niet goed doet op deze hoeveelheid calorieƫn, dit verandert de benodigde nutriƫnten niet. Je kunt de calorieƫn in het dieet dus wel aanpassen, maar de minimale behoeften blijven gelijk (en moet je dus in minder (of meer) calorieƫn zien te proppen).

Voeding samenstellen

Er zijn verschillende programmaā€™s die al zijn ingesteld op de behoeften van honden/katten waar je enkel een paar opties aan hoeft te klikken en het ingesteld staat. Je kan ook een programma voor mensen gebruiken en zelf de nutritionele behoeften aanpassen.

Vervolgens is het vooral een kwestie van verschillende ingrediƫnten invullen. Wanneer je werkt met ingrediƫnten die vindbaar zijn in de database van het programma, is het puur een kwestie van puzzelen. Anders zul je mogelijk eerst zelf het een en ander toe moeten voegen.

Ben je een beetje handig met Excel en vind je de programmaā€™s nou niks? Dan kun je zelf ook een mooie sheet in elkaar knutselen natuurlijk. Het is op die manier alleen wel wat extra werk om alles op te zetten. Ook is hierbij de foutgevoeligheid wat hoger.

Voordelen

Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode, dit kan voor jezelf wat meer rust creƫren. Het lijkt ook tegenover de terughoudende dierenarts te helpen. Je kunt namelijk met cijfers aantonen dat het dieet geen tekorten heeft (iets wat je regelmatig ziet bij zelf samenstellen).

Nadelen

Het kost wat meer tijd en energie om een recept in elkaar te zetten die voldoet aan alle eisen. Zeker in het begin kan dit best even een uitdaging zijn. Wanneer je vooral ratio diets gewend bent, zul je ook je mindset wat om moeten zetten.

Verder kan het lastig zijn om informatie van ingrediĆ«nten te vinden. Zo worden vooral producten geanalyseerd die voor humane consumptie worden gebruikt. Hierdoor is het soms een keuze tussen ā€œhoe exact wil ik mijn cijfersā€ en ā€œwil ik per se dit ingrediĆ«ntā€.

Verschil met ratio diets

Waar de ratio diets op veel vlakke redelijk gelijklopen, staat de NRC manier hier nog net niet lijnrecht tegenover. Een aantal belangrijke verschillen zijn:

  • Waar ratio kijkt naar de natuur, kijkt NRC naar onderzochte behoeften;
  • Waar ratio kijkt naar ingrediĆ«nten, kijkt NRC naar nutriĆ«nten;
  • Waar ratio voert op gewicht, voert NRC op calorieĆ«n.

Verder zijn supplementen eerder een must dan bijzaak, al hebben natuurlijke ingrediƫnten wel de voorkeur. Verder worden kleine hoeveelheden plantaardige materialen prima geaccepteerd (door de meesten althans).

Kat silhouette

Verder lezen

Boek: National Research Counsil – Nutrient requirements of dogs and cats (2006)

Website: Raw Fed & Nerdy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *