Rauwe voeding samenstellen: Ratio diets versus NRC

Rauwe voeding samenstellen ratio vs NRCIn een eerder artikel heb ik het gehad over de verschillen en voornamelijk overeenkomsten tussen BARF, NRV en PMR. Omdat deze vormen van samenstellen zich voornamelijk baseren op onderlinge verhoudingen, zal ik deze vanaf nu ratio diets gaan noemen.

 

In dit artikel wil ik ingaan op een andere vorm van samenstellen, namelijk het samenstellen volgens de richtlijnen van het NRC en wat het contrast is met de ratio diets

Wat is NRC?

NRC staat niet specifiek voor een manier van voeren, maar voor de richtlijnen die worden aangehouden voor deze methode. NRC staat voor National Research Council en is heel simpel gezegd een onderzoeksraad die zich onder andere bezighoudt met de nutritionele behoeften van onze huisdieren. Zij hebben de basis gelegd voor de officiële standaarden (FEDIAF en AAFCO) voor commerciële diervoeding.

Onder deze nutritionele behoeften vallen niet enkel de zogenaamde macronutriënten die je op veel etiketten terug kunt vinden, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen. Er wordt dus verder gekeken dan enkel naar de ingrediënten.

Behoeften van de kat

Om erachter te komen hoeveel van de nutriënten de kat daadwerkelijk nodig heeft, kijk je eerst naar de caloriebehoefte van de kat. Je neemt hiervoor het huidige gewicht van de kat, ook bij overgewicht, en legt dit langs factoren als leeftijd (wel of geen senior) en conditie (wel of geen overgewicht).

Wanneer je de caloriebehoefte hebt, kun je deze samenleggen met de tabellen van het NRC. Deze zijn per 1000kcal, dus een kleine berekening zet de getallen om naar de specifieke behoeften van de kat. Er zijn overigens een aantal handige calculators die dit werk voor je doen.


Blog advertentie Via Natura

Het kan overigens zijn dat je kat het niet goed doet op deze hoeveelheid calorieën, dit verandert de benodigde nutriënten niet. Je kunt de calorieën in het dieet dus wel aanpassen, maar de minimale behoeften blijven gelijk (en moet je dus in minder (of meer) calorieën zien te proppen).

Voeding samenstellen

Er zijn verschillende programma’s die al zijn ingesteld op de behoeften van honden/katten waar je enkel een paar opties aan hoeft te klikken en het ingesteld staat. Je kan ook een programma voor mensen gebruiken en zelf de nutritionele behoeften aanpassen.

Vervolgens is het vooral een kwestie van verschillende ingrediënten invullen. Wanneer je werkt met ingrediënten die vindbaar zijn in de database van het programma, is het puur een kwestie van puzzelen. Anders zul je mogelijk eerst zelf het een en ander toe moeten voegen.

Ben je een beetje handig met Excel en vind je de programma’s nou niks? Dan kun je zelf ook een mooie sheet in elkaar knutselen natuurlijk. Het is op die manier alleen wel wat extra werk om alles op te zetten. Ook is hierbij de foutgevoeligheid wat hoger.

Voordelen

Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode, dit kan voor jezelf wat meer rust creëren. Het lijkt ook tegenover de terughoudende dierenarts te helpen. Je kunt namelijk met cijfers aantonen dat het dieet geen tekorten heeft (iets wat je regelmatig ziet bij zelf samenstellen).

Nadelen

Het kost wat meer tijd en energie om een recept in elkaar te zetten die voldoet aan alle eisen. Zeker in het begin kan dit best even een uitdaging zijn. Wanneer je vooral ratio diets gewend bent, zul je ook je mindset wat om moeten zetten.

Verder kan het lastig zijn om informatie van ingrediënten te vinden. Zo worden vooral producten geanalyseerd die voor humane consumptie worden gebruikt. Hierdoor is het soms een keuze tussen “hoe exact wil ik mijn cijfers” en “wil ik per se dit ingrediënt”.

Verschil met ratio diets

Waar de ratio diets op veel vlakke redelijk gelijklopen, staat de NRC manier hier nog net niet lijnrecht tegenover. Een aantal belangrijke verschillen zijn:

  • Waar ratio kijkt naar de natuur, kijkt NRC naar onderzochte behoeften;
  • Waar ratio kijkt naar ingrediënten, kijkt NRC naar nutriënten;
  • Waar ratio voert op gewicht, voert NRC op calorieën.

Verder zijn supplementen eerder een must dan bijzaak, al hebben natuurlijke ingrediënten wel de voorkeur. Verder worden kleine hoeveelheden plantaardige materialen prima geaccepteerd (door de meesten althans).

Kat silhouette

Verder lezen

Boek: National Research Counsil – Nutrient requirements of dogs and cats (2006)

Website: Raw Fed & Nerdy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.