Terug naar de natuur: Prooidieren voor de kat

Katten met prooi

In Vleesbotten voor de kat heb ik het over de voordelen van vleesbotten op het gebit van de kat. Dit onderzoek geeft daarbij een mooie inleiding op de voordelen van het voeren van prooidieren.

In dit artikel wil ik daar verder op ingaan. Ik ga niet alleen kort in op de voordelen qua voedingsstoffen en en voor het gedrag, maar geef ook een aantal voorbeelden van interessante opties die over het algemeen goed verkrijgbaar zijn.

Waarschuwing: Dit artikel bevat beeldmateriaal (zowel foto’s als een video) van niet-levende dieren. 

Voedingswaarde

Hele, volwassen prooien zijn een compleet pakketje van alles wat ze nodig hebben. De verhoudingen van bot, orgaan en spiervlees zijn optimaal, maar ook de “mindere” delen, zoals de huid en vacht of veren hebben een belangrijke rol bij de vertering (namelijk als ruwe vezel).

Jonge dieren, zoals pinkies of eendagskuikens (zie verderop), zijn nog niet uitgegroeid en zijn dus ook nog niet optimaal in deze verhoudingen. Ze kunnen om deze redenen niet als complete maaltijd worden gerekend, maar kunnen uiteraard wel dienen als aanvulling op het dieet.

Gedragsmatig

Katten halen veel voldoening uit het principe “Hunt-Catch-Kill-Eat”. Nu kun je verschillende fases hiervan al stimuleren met spel, maar een speelgoedmuis opeten, is natuurlijk geen succes. Prooidieren halen dit jachtinstinct naar boven door een combinatie van visuele prikkels en geur. Je ziet katten om deze reden dan ook vaak eerst “spelen” met hun eten voor ze het opeten. [1] [2]

Hieronder een filmpje van Toetie die dit graag even demonstreert (geen zorgen, de muis komt uit de diepvries):

Nu bestaat het natuurlijke dieet van de wilde kat (Felis silvestris) voornamelijk uit kleine zoogdieren, zoals knaagdieren en haasachtigen, maar ook gevogelte en reptielen kunnen als waardevolle prooi worden gezien. Nu is het lastig om de specifieke voorkeursprooien toe te passen in het menu van onze huiskat (Felis vulgaris), maar dat betekent niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn. [3]

Knaagdieren en haasachtigen

Deze categorie sluit het dichtst aan bij de natuurlijke prooien wat dier-orden betreft. Nu zijn de soorten natuurlijk niet (allemaal) volledig gelijk aan de soorten die ze in het wild zouden eten, maar het komt wel dicht in de buurt.

Muizen – Muizen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten varianten. Jong, oud, wit, bruin, groot, klein, met of zonder vacht.. Je kan het zo gek niet bedenken. Buiten de volwassen muizen heb je ook nog twee jongere versies, namelijk de pinkies (baby’s) en fuzzymuis (halfwas). Deze kunnen nog niet tot een complete maaltijd worden gerekend.

Ratten – Bij ratten is er wat minder variatie wat soorten betreft, maar daarentegen is er wel een extra leeftijdsoptie. Buiten de volwassen, halfwas en baby ratten, zijn er ook weanerratten. Deze zitten een beetje tussen de halfwas en volwassen rat in. Ook hier geldt weer voor dat dit geen complete maaltijd is.

Konijnen – Konijnen lijken misschien wat groot, maar ook hier heb je verschillende formaten in, evenals baby konijnen (niet compleet). Hierdoor kun je het toch goed afstemmen op de behoeften van de kat (al is een compleet konijn voor een kleine kat waarschijnlijk wel wat veel).

Overige knagers – Buiten de wat meer gebruikelijke prooidieren als muizen en ratten, zijn er ook nog andere opties. Zo zijn er verschillende soorten hamsters, zoals dwerghamsters en Syrische hamsters en bijvoorbeeld woestijnratten (ook wel gerbils genoemd). Ook cavia’s zijn redelijk goed verkrijgbaar hiervoor.

Prooien
Volwassen, witte muizen

Gevogelte

Gevogelte is een goede optie in het dieet om voor wat afwisseling te zorgen. Nu valt een kipfilet natuurlijk niet onder prooidier en is een complete kip waarschijnlijk wat groot, maar er zijn wel andere opties de interessanter kunnen zijn. (Ik bedoel hier overigens niet mee dat kip geen onderdeel kan zijn van het PMR dieet.)

Kwartel – Dit is een van de meest haalbare opties, omdat het zowel verkrijgbaar is voor dierlijke consumptie als menselijke consumptie. Hierdoor is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een al “bewerkte” vogel. Mogelijk moet je dan wel wat orgaan bijvoeren.

Overige opties – Veel gevogelte is vrij groot voor een enkele maaltijd, maar kan geportioneerd wel gegeven worden over meerdere maaltijden. Denk hierbij aan soorten als duif, fazant, patrijs of parelhoen. Een aantal van deze soorten zijn wel seizoensgebonden.

Eendagskuikens – Dit is vaak een erg goede beginnerssnack. Ze zijn zacht en qua voedingswaarde een beetje vergelijkbaar met een ei (zonder schil). Voor veel katten ligt de drempel hierbij wat lager, omdat het niet zoveel moeite kost om hier doorheen te bijten. Eendagskuikens zijn, zoals eerder vermeld, geen complete maaltijd. [4] [5]

Kuikens
Eendagskuikens

Verkrijgbaarheid

Eendagskuikens – Deze zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te verkrijgen. De grotere dierspeciaalzaken, zoals Jumper, Pet’s Place of Ranzijn hebben ze vaak in het assortiment of kunnen ze bestellen, maar ook de kleinere, lokale zaken hebben vaak zeker opties.

Knaagdieren – Deze zijn iets minder standaard in de reguliere winkels, maar wanneer je uitwijkt naar zaken die reptielen(voer) verkopen, kom je vaak een heel eind met in ieder geval allerhande muizen en ratten, maar soms ook andere knaagdieren of haasachtigen.

Gevogelte – Voor “voorbewerkt” gevogelte zijn lokale slagers en poeliers vaak een goede optie. Wild gevogelte is in een aantal gevallen wel seizoensgebonden, dus dit is niet het gehele jaar verkrijgbaar, en vaak werken ze wel op bestelling. Ook de markt kan een goede optie hiervoor zijn, wanneer deze een wat uitgebreidere poelier heeft staan.

Online – Kiezebrink heeft een uitgebreid assortiment complete prooidieren die ze leveren aan verschillende distributeurs. Zelf leveren ze particulier via Animal Food Express, maar via verschillende andere webshops zijn er veel mogelijkheden.

Aanwennen

Het kan zijn dat de kat het principe van de prooi in eerste instantie niet snapt. Het vlees ligt in veel gevallen niet bloot, waardoor de geur minder vrijkomt en de prikkel om te gaan eten minder wordt gestimuleerd. Het kan helpen om bij de eerste keren een stuk van de buik in te knippen, of een andere plek, zodat het vlees en dus ook de geur vrij komt. Dit kan de kat sneller stimuleren om toch te proeven.

Aandachtspunten

Evenals bij het voeren van vleesbotten, zijn er bij het voeren van prooidieren wel een aantal punten om op te letten. Nu zal niet alles voor elk type prooi gelden, maar liever een waarschuwing teveel dan te weinig.

Toezicht – Ook bij prooidieren is het verstandig om in de buurt te blijven tijdens het voeren. Zo kan direct worden ingerepen bij situaties die dreigen de verkeerde kant op te gaan.

Verstikking – Bij kleine prooidieren als kuikens of muizen zal dit niet zomaar gebeuren, maar een kwartel of duif geeft toch weer net wat meer risico. Ondanks dat de kans erg klein is, hou dit wel in het achterhoofd.

Mijn eten!

Zoals boven is beschreven en is te zien, prikkelen prooidieren het jachtinstinct van de kat. Buiten dat dit zich kan uiten in spel, kan dit zich ook uiten in defensief gedrag. Dit gedrag kan gericht zijn tegen de andere katten, maar ook de eigenaar.

Ik vind het belangrijk om dit gedrag niet te zien als agressie, maar dit te respecteren als natuurlijk gedrag. Voer de katten op gepaste afstand van elkaar (dit zul je duidelijk zien) en haal geen geintjes uit met het eten “omdat ze dan grappig reageren”.

Zie ook: De vooroordelen over rauw vlees

Katten gescheiden met eten
Visuele barrière gemaakt ter ontspanning van beide katten

Conclusie

Prooidieren zijn een waardevolle toevoeging aan het dieet van de kat, zeker de volgroeide, omdat deze een mooi totaalpakketje qua voedingsstoffen. Ook op het gedrag hebben ze een positieve invloed, omdat ze het jachtinstinct stimuleren en de kat de gelegenheid geven om het “hunt-catch-kill-eat” principe uit te voeren. Dit gedrag kunnen ze tijdens het eten wel uiten, dus dit is wel iets om rekening mee te houden.

Kat silhouette

Bronnen

[1] I <3 Happy Cats: Handleiding voor een gelukkige kat (2017) (Anneleen Bru)

[2] Total Cat Mojo (2017) (Jackson Galaxy)

[3] Feeding ecology of the European wildcat Felis silvestris in Portugal. (PDF)

[4] Prooidieren. (link)

[5] PMR for cats: Prey model raw diet. (link)

4 reacties:

 1. Hallo,

  Onze katten eten net als wij biologisch. Als snacks krijgen ze ook van ons vlees (biologisch/dynamisch grasgevoerd, wild enz). Wat wij ons afvragen bij het voeren van muizen: wat voor leven hebben ze, wat voor eten krijgen ze en hoe worden ze gedood? Ze krijgen vast het goedkoopste voer en als ze vergast worden, komt dat gas ook niet binnen bij onze katten ( lijkt ons niet zo gezond).
  Zucht, waarom komen deze vragen allemaal bij ons op. 😩😂,

  Groet,
  Kees en Lisette

  • Muizen valt misschien wat meer over te zeggen, maar van de kuikens heb je tegenwoordig ook kuikens uit biologische lijnen. Hun eigen leventje is natuurlijk maar kort (1-2 dagen), maar de kippen waar ze vanaf komen, voldoen dan dus wel aan de biologische standaarden.

   Deze worden vergast met CO2, dit zijn minimale hoeveelheden, en het grootste deel hiervan vervliegt ook weer. Dit ademt de kat ook dagelijks in met de lucht, dus daar zou ik me geen zorgen om maken.

   Misschien niet helemaal een antwoord op je vraag (helaas ben ik het bij muizen nog niet tegen gekomen), maar mogelijk kun je hier iets mee.

 2. Hoi, fijn artikel! Ik dacht dat ik de enige was die er zo over dacht ?
  Ik voer al af en toe muizen uit de reptielenwinkel. Mijn vraag is: hoeveel prooidieren eet een kat per dag? Mijn kat is te dik (6kg). Ik wil minder brokken gaan voeren en meer prooidieren.

  • Een kat eet in het wild zo’n 10-12 muizen per dag.

   Maar let op: de muizen in het wild zijn wel wat anders qua nutriënten dan de muisjes in de winkel.

   Ik raad je aan om de brokken grotendeels te vervangen door vochtrijke voeding. Dat kan natvoer zijn (zie hier mijn beste natvoer lijst) of rauwe voeding. BARFmenu KAT is KVV (vleesrollen) die compleet is, 5 verschillende smaken en redelijk makkelijk verkrijgbaar.

   Zorg ook dat je goed weet hoeveel voer je kat mag hebben voor zijn (ideale) gewicht. De Voedingstool zou je daar bij kunnen helpen.

   De prooidieren zou ik 1-2 per week geven als snack, tenzij je echt goed weet wat je doet en een compleet dieet kan samenstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.