Van KVV naar NRC: Hoe een wereld voor me openging

In een eerdere blog heb ik door laten schemeren dat ik het dieet van de katten onder de loep wilde gaan nemen. Dit is uiteindelijk weer een heel nieuw avontuur geworden met nieuwe vragen, maar ook antwoorden én bevestiging van dingen waar ik over twijfelde.

Waarom ik alles heb omgegooid en wat dit in de praktijk betekent, wil ik hier wat meer over vertellen.

Twijfels, twijfels en nog eens twijfels

Bij het voeren van KVV heb ik altijd het idee gehad dat er iets miste. De maaltijden waren klein en het ging hap-slik-weg naar binnen. De toevoeging van kuikens, stukken vlees en dingen als kwartel en duif maakte het wel iets beter, maar het was het toch niet helemaal.

Omdat ik zover onder de “richtlijn” voerde (2% in plaats van 3-4%), bleef ik altijd het gevoel houden dat er op een gegeven moment toch een punt moest komen waarbij er een risico op tekorten ging komen. Iets wat steeds werd weggewuifd op de groepen, maar waar ik nooit vol op heb durven vertrouwen.

De gemiddelde voerbak van Amon en Toetie bij het voeren van KVV.

Eindelijk bevestiging

Ik weet al niet meer hoe, maar ik kwam terecht bij een groep die het rauw voeren op een hele andere manier aanpakte. In plaats van simpelweg een bepaalde verhouding te volgen, werd er echt gekeken naar de geleverde voedingsstoffen. Het was dus veel wetenschappelijker, iets waar ik persoonlijk wel van hou. Er ging dan ook een wereld voor me open.

Zie ook: Rauwe voeding samenstellen: Ratio diets versus NRC

Het was wel confronterend. Mijn gevoel bleek juist te zijn, maar dat betekende dus ook dat ik “fout” bezig was. Ofja, er was in ieder geval erg veel ruimte voor verbetering en dat was best even een pittige pil. Ik moest ook best wat ideeën ombuigen en laten vallen om een passend dieet te creëren voor zowel Noetje als Amon als Toetie.

Een nieuw dieet samenstellen

De eerste stap was kijken waar ik welk vlees vandaan ging halen. Mijn eerste keuze had ik vrij snel spijt van, maar ik heb nu 2 leveranciers waar ik tevreden over ben en waarbij ik ruime keuze heb. Ik heb ook een extra vriezer gehaald, zodat ik ook grotere hoeveelheden kan bestellen om verzendkosten te besparen.

Vervolgens kwam de puzzel: Welke ingrediënten leveren welke voedingsstoffen en maken zo het plaatje compleet? Welke supplementen ga ik nodig hebben? Zijn er dingen die niet (meer) binnen het plaatje passen?

Weg KVV, hallo NRC!

De omschakeling was even pittig. Ik moest echt even opnieuw een ritme vinden in het samenstellen van de porties, dit is namelijk best een klus. Ook moest ik even terug uitvinden wat de juiste hoeveelheid om te voeren was. Dit resulteerde in een flinke gewichtstoename bij zowel Amon als Toetie, maar dat is ondertussen gelukkig weer opgelost.

Een dagportie van Amon van een NRC maaltijd.

Kat specifieke uitdagingen

Zowel Noetje als Amon als Toetie kwamen met hun eigen uitdagingen. Noetje is een moeilijke eter, Amon heeft onder andere zijn urinewegproblemen en Toetie komt al aan als ze enkel naar voedsel kijkt.

Noetje

Na enkele maanden van alles te hebben geprobeerd om een gebalanceerd dieet te creëren voor Noetje, heb ik uiteindelijk de handdoek in de ring gegooid. Het KVV-avontuur heeft al geleerd dat Noetje niet eet als Noetje niet wil eten, dus dat gevecht ging ik niet nog een keer doen.

Ze krijgt nu gewoon onbeperkt haar brokjes, haar porties natvoer en dagelijks een portie rauw vlees zonder toevoegingen. Dit werkt voor haar het best, dus dit blijf ik nu doen.

Amon

Een groot voordeel aan het wetenschappelijke was dat er natuurlijk ook informatie was wat betreft urinewegproblemen. Ik kon dus niet alleen aandacht besteden aan de basis, maar had daarbij ook richtlijnen om het voor zijn urinewegen zo goed mogelijk aan te pakken.

Een van de dingen die me vrij duidelijk werden, was dat vleesbotten eigenlijk geen plaats meer hebben in zijn dieet. Dit zorgt voor te hoge waarden in bepaalde mineralen die niet alleen op zijn urinewegen werken, maar ook gezien zijn leeftijd best wat minder mogen.

Een dilemma hierbij was het geven van eendagskuikens. Ook deze zijn allesbehalve ideaal, maar zijn wel een van Amon zijn favoriete hapjes. Ik heb dan ook besloten om deze voorlopig in zijn dieet te laten, maar dit is wel het eerste wat komt te vervallen zodra er aanwijzingen voor zijn.

Toetie

Toetie heb ik altijd maar erg kleine porties kunnen geven, omdat ze erg weinig calorieën kan hebben. Door het dieet op een andere manier te doen, heb ik meer invloed op onder andere het vetpercentage, waardoor ik grotere porties kan geven. Iets waar Toetie uiteraard geen problemen mee heeft.

Nu blijft het zo dat ik haar calorieën goed in de gaten moet blijven houden. Dit betekent ook dat ik maar erg weinig ruimte heb om aan haar nutritionele behoeften te voldoen met enkel dierlijke ingrediënten. Helaas resulteert dit in een dieet met veel supplementen, maar ze accepteert dit goed en doet het er gelukkig goed op.

De praktijk

Er zit natuurlijk wel meer werk in deze manier van voeren dan simpelweg een rolletje vlees open snijden en de juiste hoeveelheid afwegen. Hoe mijn voorbereidingen eruit zien, laat ik jullie een volgende keer zien. Dan vertel ik uitgebreid mijn proces van vriezer tot voerbak.

Kat silhouette

2 reacties:

 1. Ik geef mijn Toller hond van twee en half jaar oud 2x per dag vers vlees. (Ze had veel jeuk, nu niet meer!)Nou krijgen we over 2 weken een kitten van 10 weken oud, en ik heb veel gelezen wat u allemaal schrijft over voeding voor katten en kitten.

  Wat ik denk dat goed is voor mijn kitten is om haar ook alleen vv te geven en helemaal geen brokken. Is dat goed denk je voor een kitten? Of moet er nog iets bij?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Bij kittens zijn voedingsstoffen nog eens 10x belangrijker, omdat ze in de groei zijn.
   Dat is een kritieke fase voor allerlei ontwikkelingen.
   Bij KVV is het moeilijk te beoordelen of de voeding alle voedingsstoffen in de juiste mate en balans bevat.
   Dus momenteel durf ik dat nog niet aan te bevelen.
   Ik zou het grootste deel kitten natvoer maken, en een klein gedeelte (10%) rauwe voeding doen, zodat ze het wel leert kennen als eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.