De voor- en nadelen: een kattenverzekering of sparen voor dierenartskosten?

De voor- en nadelen: een kattenverzekering of sparen voor dierenartskosten?

Zieke KatAls je besluit een kat te nemen, is het belangrijk dat je ook nadenkt over de dierenartskosten. Sommige katjes hebben geluk en hebben bijna nooit wat op de castratie en gezondheidscheck na. Andere katten hebben meer pech en hebben meer medische zorg nodig. Verantwoord huisdierenbezit is ook betalen voor de dierenarts.   Maar sluit je dan een kattenverzekering af of ga je zelf sparen?   Beiden hebben hun voor- en nadelen. Als je de pechvogel bent die hoge kosten heeft, is het beter om je kat te verzekeren. Als er nooit iets gebeurt, had je je geld net zo goed in een wensput gooien.   Het probleem is: je weet het niet.   Je weet niet of er iets iets gebeurt, of dat 'iets' klein of groot is. Of hoe vaak er 'iets' gebeurt. Daardoor is de vraag ‘verzekeren of zelf sparen’ ook in het geval van je kat een persoonlijke kwestie. Zowel wat betreft financiën als emotioneel.  

Is een kattenverzekering afsluiten iets voor jou?

Als je een verzekering afsluit voor je kat, moet je maandelijks premie betalen. Deze premie is in het goedkoopste geval rond de €5 die slechts voor ongelukken geldt. Tussen de €10 en €15 per maand heb je een basisverzekering voor de ongelukken en ziekten. Wil je heel veel verzekeren, dan zit je meer richting de €20 à €30. (Prijzen op basis van een 1 jarige kitten, oudere katten zijn duurder!). In ruil daarvoor helpt de kattenverzekeraar jou met het betalen van dierenartskosten.   Bij het afsluiten van een verzekering heb je dekking. Dat is geruststellend. Als je kleine harige poezel ziek wordt, worden de kosten afhankelijke van het gekozen pakket betaald. (Let er wel op dat je een 30 dagen wachtperiode hebt, waarin nog niets gedekt wordt.)   Er zijn een aantal redenen waarom je een kattenverzekering kunt afsluiten: Bij een kleine portemonnee: Als je niet elke maand zomaar €50 kan missen, maar wel €10 of €20 Als je geen spaargeld hebt: Zonder spaargeld is het lastig hogere dierenartskosten in eens te betalen. Wanneer je ver wil gaan in behandelingen: Hoe complexer de behandeling, hoe hoger de kosten. Bij veel problemen: Als je verwacht dat er veel problemen zullen zijn.   Een goede verzekering kan helpen deze kosten te betalen. Natuurlijk is het vaak onzeker vooraf hoe ver je wilt gaan bij problemen, want dit ligt mede aan hoe je kat zich voelt. Ook hoe vaak iets er iets gebeurt is natuurlijk vooraf niet te zeggen en bovendien moet het geen bekende ziekte zijn, anders wordt dat uitgesloten van de verzekering.    

De nadelen van verzekeren

Contract: Kleine LettertjesToch is een verzekering ook niet alles. De verzekeraar vergoedt niet alles en er zijn vaak maximale bijdragen per behandeling. Het is belangrijk hierop goed de voorwaarden na te slaan en te vergelijken met wat die behandeling werkelijk kost. Bovendien ben je afhankelijk van wat goedgekeurd wordt.   Als je kat ouder is dan 5 jaar, wordt het moeilijker om te verzekeren. Vanaf 10 jaar kun je alleen nog maar terecht bij Proteq en Pet Plan (voor een fikse premie!). Daarom wordt vaak gezegd je kat te verzekeren van kittens zijnde. Dit is het goedkoopst, maar tevens ook duur, want je betaalt ook voor de jaren waarin het risico op ziekten kleiner is.   Het moeilijkste is misschien wel dat als er niets gebeurt voor al die jaren, dat je dan je geld nooit meer terugziet. Dit is een reden dat velen kiezen om zelf te sparen voor de dierenartskosten van de kat.  

Zelf sparen voor de dierenarts van je kat

Ook bij sparen moet je een bepaald bedrag per maand opzij zetten. Alhoewel je dit in theorie helemaal zelf kunt bepalen, wijst de praktijk uit dat je toch een minimum €25 per maand moet sparen. Alleen dan bouw je in een redelijk tempo een fatsoenlijk bedrag op. Sparen is per maand dus niet per se goedkoper dan een verzekering.   Sparen voor je katWat wel fijn is, is dat het in eigen beheer is. Jij kunt bepalen aan welke behandelingen je het geld uitgeeft zonder dat je toestemming hoeft te vragen of je druk hoeft te maken over uitsluitingen en maximum bedragen.   Als je kat overlijdt, vermist of verkocht wordt, kun je iets anders doen met het geld. Bijvoorbeeld voor een nieuw katje. Of een hond. Of een verhuizing. Wat jij zelf maar wilt.   Ook is het fijn dat als je meerdere dieren hebt, je de spaarpot kunt gebruiken voor elke kat, hond of ander dier. Bij een verzekering geldt: één verzekering per dier. Daardoor kan bij meerdere dieren sparen een oplossing zijn om de kosten niet te hoog op te laten lopen.   Ook krijg je spaarrente (alhoewel schrikbarend laag momenteel) in plaats van eigen bijdragen, premieverhogingen en assurantiebelasting.  

De nadelen van zelf sparen

Toch is sparen niet voor iedereen weggelegd. Sparen vereist een bepaalde mate van discipline. Als het je het geld niet kan/wil sparen, dan houdt het op. Ook als je steeds geld uit het potje haalt voor andere noodgevallen of pleziertjes gaat sparen niet werken.   Een ander nadeel is dat het even kan duren voordat je €1.000+ hebt gespaard. Zeker als je een laag inkomen hebt en/of geen spaargeld. Alhoewel bij een verzekering een wachttijd van 30 dagen geldt heb je in diezelfde tijd nog geen dekkend kattenpotje opgebouwd.   Ook als je dure, terugkerende kosten moet betalen, zoals dure medicatie of kankerbehandelingen, kan een spaarpot snel verdampen. Hetzelfde geldt als meerdere dieren tegelijk naar de dierenarts moeten. Verzekeren is dan geen optie meer, omdat bestaande ziekten worden uitgesloten.    

Conclusie: Een kattenverzekering biedt directe dekking, Sparen biedt meer vrijheid

Verzekeren en sparen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Verzekeren is handig als je maar een klein bedrag per maand kan missen en directe dekking wil. Sparen daarentegen biedt meer vrijheid, maar is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor jouw situatie, zodat je niet voor een verrassing komt te staan wanneer je kat ziek wordt.   Hoe betaal jij de dierenarts? Photo Credits: Cait_Stewart, Geralt, JesusManuel1