Een kattentuin maken: Eetbare planten voor katten

Kat plantOndanks dat een kat een echte carnivoor is, knabbelen ze soms stiekem toch nog aan je planten. Zeker katten die niet buiten komen, willen hiervoor de mooie woonkamerplant weleens aantasten. Dit is niet handig, maar een simpel potje kattengras is ook zo saai. Je zou dan de overweging kunnen maken om een heuse kattentuin aan te kunnen bieden.

 

In dit artikel leg ik graag uit hoe je dit aan kunt pakken. Wat heb je nodig, hoe zet je het in elkaar, maar misschien nog wel het belangrijkste van alles: Welke planten zijn een mooie toevoeging?

 

Benodigdheden voor de kattentuin

Start met het verzamelen van de juiste attributen. Met alleen een plantje in een potje ben je er niet als je de tuin lang gezond wil houden. Denk daarom aan de volgende dingen op je boodschappenlijstje:

 

Plantenbak / schaal – De planten moeten immers ergens in staan. Hieronder geef ik een aantal tips waar je op kunt letten.

 Stenen / hydrokorrels – Houdt de aarde luchtig en voorkomt het “dichtslaan”. Hierdoor blijven de wortels langer gezond.

Potgrond – Een goede grond geeft voedingsstoffen voor een langere periode, zodat de planten goed kunnen groeien.

Planten – Uiteraard is geen tuin compleet zonder de juiste planten. Welke planten geschikt zijn en waarom, werk ik verderop uit.

 

Optioneel

Handschoenen en schepje – Tegen de vieze handen en graaft wat makkelijker.

Afdekmateriaal – Sommige katten zijn echte gravers. Grotere, platte stenen bovenop de aarde maken dit minder aantrekkelijk. Kleine steentjes kunnen overigens ook  erg interessant zijn om mee te spelen, zoek dus naar iets wat werkt voor jouw kat.

 

> Persoonlijk vind ik blote handen fijner, tenzij ik werk met irriterende planten. Maar dat is een keuze die ieder voor zich moet maken. Uiteraard werken we nu niet met prikkels of irritaties, anders zouden ze voor de poezen ook niet geschikt zijn.

 

Plantenbak

Een goede bak of schaal is essentieel voor de kattentuin. De kat zal er waarschijnlijk op gaan kruipen of in gaan liggen, waardoor de schaal toch zeker aan een aantal punten moet voldoen.

 

Grootte – Wanneer de schaal te klein is, zullen verschillende planten niet goed groeien. Een kleine schaal wordt ook makkelijker verplaatst, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.

 

Breedte – Katten liggen graag in hun tuintje. Probeer deze daarom breed genoeg te maken.

 

Materiaal – Katten zijn soms lompe dieren. Een schaal van dun glas zal het dan ook niet lang volhouden. Kies daarom voor robuust materiaal. Dit zal langer heel blijven en beter op zijn plek blijven staan.

 

Waterdicht – Sommige schalen lijken perfect, maar zodra de eerste sproeibeurt is geweest, is de vloer of tafel doorweekt. Niet erg handig. Kijk daarom goed naar het materiaal of neem een schaal met waterdichte coating.

 

> Ik had me bijna laten foppen door een vijverschaal in het tuincentrum. Bleek met kleine lettertjes op te staan dat deze niet waterdicht is. Uhh?

Kat plant

Amon demonstreert het belang van een robuuste schaal

 

Geschikte planten

De eerste punten waar je naar kijkt voor een geschikte plant zijn de giftigheid en uiterlijke kenmerken. Een plant met stekels is natuurlijk niet bepaald ideaal als voedsel of ligplek.

Alleen op basis hiervan blijven er nog enorm veel planten over, dus voor de kattentuin gaan we nog een stapje verder: Zijn er planten waar de kat baat bij kan hebben?

 

Textuur, voedingsstoffen, geur… Allerlei factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid en het welzijn van de kat. Op basis daarvan heb ik een selectie gemaakt van verschillende planten die bevorderend kunnen zijn voor de kat.

 

Ondanks alle algemene factoren die bepalen of een plant wel of niet geschikt is voor een kat, zijn er ook persoonlijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat een bepaalde plant toch niet zo geschikt is. Het is dus van belang om te kijken naar de kat zelf.

Persoonlijke factoren die mee kunnen wegen zijn allergieën, overgevoeligheid of andere gezondheidsproblemen. Ook bij dracht is niet altijd alles even verstandig. Bij twijfel is contact met een holitische dierenarts aan te raden.

 

Een andere belangrijke stelregel waar rekening mee gehouden dient te worden, is: Overdaad schaadt. Zodra katten zich meer als koeien gaan gedragen, is het misschien verstandiger om te kijken of er iets mist in de voeding of dat het een tic is. In dit laatste geval kan het beter zijn om helemaal geen planten aan te bieden.

 

Kattengras

Een van de meest gebruikte planten voor de kat is kattengras. Buiten dat de vezels helpen haren af te voeren, bevat het ook foliumzuur, een essentiële vitamine. Wat veel mensen niet weten, is dat er meerdere varianten zijn voor wat simpelweg kattengras wordt genoemd.

Zie ook: Wat is kattengras en is dit goed of slecht voor je kat?.

 

Parapluplant – De meest verkochte soort is een ondersoort van de parapluplant, namelijk de Cyperus alternifolius ‘Zumula’. Daar de “gewone” parapluplant vaak scherp is of weerhaakjes heeft, is het belangrijk om de juiste ondersoort te nemen.


Blog advertentie Via Natura

 

Tarwegras – Een alternatief is tarwegras (Triticum aestivum). De scheuten die uit deze zaden komen zijn zachter en hebben geen weerhaakjes. Ook heeft deze plant meer nutritionele voordelen ten opzichte van de parapluplant.

 

Havergras – Vergelijkbaar met tarwegras. Dit komt van de Avena sativa zaden.

Kattengras

Zelf kattengras kweken

 

Gevaren

Een aantal grassen zijn “veilig”, puur omdat de plant geen giftige eigenschappen heeft. Dit wil niet zeggen dat deze planten op andere fronten niet alsnog problemen op kunnen leveren. Het is dus van belang dat je een veilige keuze maakt op basis van een aantal simpele factoren:

 

Weerhaakjes – Er is een simpele test om te kijken of een gras geschikt is voor de kat. Pak een spriet tussen duim en wijsvinger vast (aan de platte zijden) en beweeg deze zowel met de richting mee als tegen de richting in tussen je vingers.

Wanneer je weerstand voelt, zal deze weerstand ook ontstaan bij het opeten en is de plant dus niet geschikt. De spriet kan dan blijven hangen in de keel, wat veel irritaties kan veroorzaken.

 

Scherpe randen – Ook dit is eenvoudig te testen met je vingers. Ga met je vingertop langs de randen van het blad. Voelt het scherp, of snijdt het zelfs in je vinger, is dit vanzelfsprekend bij de kat evengoed een risico.

Inwendige bloedingen genezen vaak maar lastig. Bedenk goed dat een vingertop stugger is dan de slijmvliezen. Ondanks dat het je vingerhuid niet breekt, an het inwendig dus wel schade aanbrengen.

 

> Zelf voeg ik een extra stap toe aan deze test. In plaats van alleen te voelen met mijn vingers, lik ik bij een “veilige” spriet langs de zijkant met mijn tong. Als ik het zelf niet zou durven, waarom zou ik het dan wel aan mijn kat durven geven?

 

Neus – Ondanks dat de sprieten veilig zijn verklaard, kan het voorkomen dat een spriet zich in de neusholte gaat nestelen. Dit irriteert enorm en de kat zal niesziekte-achtige symptomen laten zien. Ondanks verschillende behandelingen zullen deze symptomen terug blijven komen, zolang de spriet nog aanwezig is. Eenmaal verwijderd is er niks meer aan de hand, maar hier is wel een dierenarts voor nodig en dit is erg vervelend.

 

Dit probleem zie je vaak bij gulzige katten die lange sprieten eten. Wanneer alleen op de topjes wordt geknabbeld, is er geen gevaar. Bij gulzige katten kan het daarom beter zijn om niet de plant aan te bieden, maar alleen af en toe wat kleine stukjes.

 

Alternatief voor kattengras

Een andere grassoort is zebragras (Chlorophytum comosum). Deze populaire kamerplant is niet-giftig voor katten en heeft nog een aantal andere voordelen ten opzichte van kattengras.

Zo zijn de sprieten standaard zacht en niet scherp, en hebben ze geen weerhaakjes. Daarbij zijn de sprieten breder, waardoor de kat minder geneigd is om hele sprieten op te eten, maar er kleine hapjes uit neemt. Het risico dat een spriet dus vast komt te zitten in de neus is nihil.

Kat plant

Toetie op ontdekkingstocht

 

Kruiden

Buiten de gebruikelijke grassen zijn ook kruiden een goede optie om aan te bieden aan de kat. Buiten dat ze lekker ruiken en smaken, kunnen ze ook andere voordelen hebben. Zo zijn een aantal kruiden vlo-werend, vanwege de geur.

 

Inwendige voordelen

Algemeen helend Kalmerend
Antibacterieel Ontstekingsremmend
Antioxiatief Orgaan stimulerend
Antiviraal Parasiet werend
Digestief Pijnstillend
Immunostimulerend Sederend

 

Geschikte kruiden

Dille Anethum graveolens
Goudsbloem Calendula officinalis
Koriander Coriandrum sativum
Rode zonnehoed Echinacea purpurea
Citroenmelisse Melissa officinalis
Pepermunt Mentha x piperita
Kattenkruid Nepeta cataria (Nepeta x faassenii soms ook)
Marjolein Origanum marjorana
Oregano Origanum vulgare
Rozemarijn Rosmarinus officinalis
Salie Salvia officinalis
Tijm Thymus vulgaris (Thymus spp. zijn geschikt)
Valeriaan Valeriana officinalis
Peterselie Petroselium hortense / P. crispum
Let op! “Spring parsley” (Cymopterus watsonii) is niet geschikt.
Echte kamille Matricaria recutita / Matricaria chamomilla
Let op! Schubkamille (Chamaemelum spp. / Anthemis spp.) is niet geschikt.

Niet alle planten in dit rijtje gedijen even goed binnenshuis. Dit is een kwestie van uitzoeken/uitproberen.

 

Veel planten zijn gekweekt met bestrijdingsmiddelen en die zijn uiteraard niet goed voor de kat. Simpelweg de plant afspoelen met water haalt deze middelen niet weg. Eenvoudiger en veiliger is het gaan voor een plant zónder bestrijdingsmiddelen, zoals biologisch.

 

Opbouw van je kattentuin

De materialen zijn verzameld, de planten zijn gekozen, en nu?

 

De ene kat vind het prettiger om zelf op ontdekking te gaan, terwijl een ander beter beetje bij beetje geïtroduceerd kan worden aan de nieuwe geuren in huis. Bedenk wat voor jouw kat het beste werkt en introduceer op basis daarvan de planten los of direct als tuin.

 

 1. Begin met een goeie laag stenen of hydrokorrels voor de afwatering.
 2. Zet hierop de plantenpotjes en rangschik net zo lang tot je tevreden bent over de plaatsing.
 3. Haal de plantjes voorzichtig uit de potjes. De wortels zijn teer en kunnen breken. Een goed wortelstelsel is belangrijk voor het aanslaan van de plant.
 4. Vul de schaal bij met potgrond. Blijf een paar centimeter onder de rand, zodat het water niet over de rand stroomt bij het begieten.
 5. Dek de aarde af met decoratieve stenen.
 6. Zet de tuin op zijn plek.
Plantenbak

Het eindresultaat

Super simpel toch?

Kat silhouette

Bronnen

Lijst veilige planten opgesteld door het ASPCA (Amerikaanse dierenbescherming) (link)

Responsiveness of cats (Felidae) to silver vine (Actinidia polygama), Tatarian honeysuckle (Lonicera tatarica), valerian (Valeriana officinalis) and catnip (Nepeta cataria) (link)

De groene os: Natuurlijke vlooienbestrijding (link)

Parsley for cats (link)

Veterinary Centers of America: Alternative therapies (link)

Natural Health Bible for Dogs & Cats: Your A-Z Guide to over 200 conditions, herbs, vitamins, and supplements – Eerste druk (2001) (Messonnier S.)

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

4 reacties:

 1. Patricia Mercier

  Wou lijkt me heel leuk voor katten en al helemaal voor binnenkatten gelijk de mijne.
  Heb met de komst van mijn schatjes bijna al mijn planten moeten wegdoen en mijn cactussen verhuisd naar de rommelkamer omdat ze er gewoon in beten , zelfs de enorme stekels hielden hun niet tegen. En bloemen komen al helemaal niet meer in huis met hun uit veiligheid voor hen, zowel om dat er veel giftig zijn en ook voor de brokken . Vaas zou no al snel van tafel liggen en er moest maar eens een glassplinter in hun pootjes zitten of Jana die denkt dat alles eetbaar is zou wel een stukje durven inslikken. Maar dit ga ik wel eens uit proberen, zal misschien maar pas voor maart zijn maar toch een leuk projectje om naar uit te kijken. Klopt het dat op de eerste kleine foto bovenaan met Toetie er alleen kruiden in die pot zitten?

  En even iets anders, dit is echt wel een heel interessante site. Blij dat ik catmoneo ontdekt heb door een vriendin die veel van je stukjes en zeker die over voeding plaats in haar groepje.

  • Dag Patricia, ik heb de foto even teruggezocht, want ik wist het ook niet meer zeker. Op die betreffende foto is de schaal nog niet “compleet” en staan er enkel wat losse potjes in een lege schaal. Het uiteindelijke resultaat was een combinatie van kruiden, kattengras en zebragras.

   Bedankt voor de complimenten!

 2. Heb met plezier alles gelezen en goede ideeën opgedaan. Mijn kat had vannacht
  overal haar keutels buiten de bak gedeponeerd en dunne ontlasting op kleed en de billen schoongeveegd op dekbedhoes. Maat ik heb gelezen dat het niet door het kattengras kan komen. Ik woon in een appartement met balkon, kan ik een leuke bak neerzetten met keukenkruiden. Verder heb ik 1 bak in de douche staan, lijkt mij voldoende, zodra ze is geweest wordt die schoongemaakt. Maar wat er vannacht gebeurd is, is mij een raadsel.

  • Leuk! Als je het klaar hebt zien we graag een foto!

   Misschien kon ze niet op tijd op de bak komen door de diarree en probeerde ze vervolgens zichzelf schoon te maken, ten koste van jouw dekbed? Ik durf het ook niet goed te zeggen. Hopelijk is het in tussentijd opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *