Een kattentuin maken: Eetbare planten voor katten

Kat plant

Ondanks dat een kat een echte carnivoor is, knabbelen ze soms stiekem toch nog aan je planten. Zeker katten die niet buiten komen, willen hiervoor de mooie woonkamerplant weleens aantasten. Dit is niet handig, maar een simpel potje kattengras is ook zo saai. Je zou dan de overweging kunnen maken om een heuse kattentuin aan te kunnen bieden.

In dit artikel leg ik graag uit hoe je dit aan kunt pakken. Wat heb je nodig, hoe zet je het in elkaar, maar misschien nog wel het belangrijkste van alles: Welke planten zijn een mooie toevoeging?

Benodigdheden voor de kattentuin

Start met het verzamelen van de juiste attributen. Met alleen een plantje in een potje ben je er niet als je de tuin lang gezond wil houden. Denk daarom aan de volgende dingen op je boodschappenlijstje:

Plantenbak / schaal – De planten moeten immers ergens in staan. Hieronder geef ik een aantal tips waar je op kunt letten.

 Stenen / hydrokorrels – Houdt de aarde luchtig en voorkomt het “dichtslaan”. Hierdoor blijven de wortels langer gezond.

Potgrond – Een goede grond geeft voedingsstoffen voor een langere periode, zodat de planten goed kunnen groeien.

Planten – Uiteraard is geen tuin compleet zonder de juiste planten. Welke planten geschikt zijn en waarom, werk ik verderop uit.

Optioneel

Handschoenen en schepje – Tegen de vieze handen en graaft wat makkelijker.

Afdekmateriaal – Sommige katten zijn echte gravers. Grotere, platte stenen bovenop de aarde maken dit minder aantrekkelijk. Kleine steentjes kunnen overigens ook  erg interessant zijn om mee te spelen, zoek dus naar iets wat werkt voor jouw kat.

> Persoonlijk vind ik blote handen fijner, tenzij ik werk met irriterende planten. Maar dat is een keuze die ieder voor zich moet maken. Uiteraard werken we nu niet met prikkels of irritaties, anders zouden ze voor de poezen ook niet geschikt zijn.

Plantenbak

Een goede bak of schaal is essentieel voor de kattentuin. De kat zal er waarschijnlijk op gaan kruipen of in gaan liggen, waardoor de schaal toch zeker aan een aantal punten moet voldoen.

Grootte – Wanneer de schaal te klein is, zullen verschillende planten niet goed groeien. Een kleine schaal wordt ook makkelijker verplaatst, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.

Breedte – Katten liggen graag in hun tuintje. Probeer deze daarom breed genoeg te maken.

Materiaal – Katten zijn soms lompe dieren. Een schaal van dun glas zal het dan ook niet lang volhouden. Kies daarom voor robuust materiaal. Dit zal langer heel blijven en beter op zijn plek blijven staan.

Waterdicht – Sommige schalen lijken perfect, maar zodra de eerste sproeibeurt is geweest, is de vloer of tafel doorweekt. Niet erg handig. Kijk daarom goed naar het materiaal of neem een schaal met waterdichte coating.

> Ik had me bijna laten foppen door een vijverschaal in het tuincentrum. Bleek met kleine lettertjes op te staan dat deze niet waterdicht is. Uhh?

Kat plant
Amon demonstreert het belang van een robuuste schaal

Geschikte planten

De eerste punten waar je naar kijkt voor een geschikte plant zijn de giftigheid en uiterlijke kenmerken. Een plant met stekels is natuurlijk niet bepaald ideaal als voedsel of ligplek.

Alleen op basis hiervan blijven er nog enorm veel planten over, dus voor de kattentuin gaan we nog een stapje verder: Zijn er planten waar de kat baat bij kan hebben?

Textuur, voedingsstoffen, geur… Allerlei factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid en het welzijn van de kat. Op basis daarvan heb ik een selectie gemaakt van verschillende planten die bevorderend kunnen zijn voor de kat.

Ondanks alle algemene factoren die bepalen of een plant wel of niet geschikt is voor een kat, zijn er ook persoonlijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat een bepaalde plant toch niet zo geschikt is. Het is dus van belang om te kijken naar de kat zelf.

Persoonlijke factoren die mee kunnen wegen zijn allergieën, overgevoeligheid of andere gezondheidsproblemen. Ook bij dracht is niet altijd alles even verstandig. Bij twijfel is contact met een holitische dierenarts aan te raden.

Een andere belangrijke stelregel waar rekening mee gehouden dient te worden, is: Overdaad schaadt. Zodra katten zich meer als koeien gaan gedragen, is het misschien verstandiger om te kijken of er iets mist in de voeding of dat het een tic is. In dit laatste geval kan het beter zijn om helemaal geen planten aan te bieden.

Kattengras

Een van de meest gebruikte planten voor de kat is kattengras. Buiten dat de vezels helpen haren af te voeren, bevat het ook foliumzuur, een essentiële vitamine. Wat veel mensen niet weten, is dat er meerdere varianten zijn voor wat simpelweg kattengras wordt genoemd.

Zie ook: Wat is kattengras en is dit goed of slecht voor je kat?.

Parapluplant – De meest verkochte soort is een ondersoort van de parapluplant, namelijk de Cyperus alternifolius ‘Zumula’. Daar de “gewone” parapluplant vaak scherp is of weerhaakjes heeft, is het belangrijk om de juiste ondersoort te nemen.

Tarwegras – Een alternatief is tarwegras (Triticum aestivum). De scheuten die uit deze zaden komen zijn zachter en hebben geen weerhaakjes. Ook heeft deze plant meer nutritionele voordelen ten opzichte van de parapluplant.

Havergras – Vergelijkbaar met tarwegras. Dit komt van de Avena sativa zaden.

Kattengras
Zelf kattengras kweken

Gevaren van planten voor je kat

Een aantal grassen zijn “veilig”, puur omdat de plant geen giftige eigenschappen heeft. Dit wil niet zeggen dat deze planten op andere fronten niet alsnog problemen op kunnen leveren. Het is dus van belang dat je een veilige keuze maakt op basis van een aantal simpele factoren:

Weerhaakjes – Er is een simpele test om te kijken of een gras geschikt is voor de kat. Pak een spriet tussen duim en wijsvinger vast (aan de platte zijden) en beweeg deze zowel met de richting mee als tegen de richting in tussen je vingers.


Blog advertentie Via Natura

Wanneer je weerstand voelt, zal deze weerstand ook ontstaan bij het opeten en is de plant dus niet geschikt. De spriet kan dan blijven hangen in de keel, wat veel irritaties kan veroorzaken.

Scherpe randen – Ook dit is eenvoudig te testen met je vingers. Ga met je vingertop langs de randen van het blad. Voelt het scherp, of snijdt het zelfs in je vinger, is dit vanzelfsprekend bij de kat evengoed een risico.

Inwendige bloedingen genezen vaak maar lastig. Bedenk goed dat een vingertop stugger is dan de slijmvliezen. Ondanks dat het je vingerhuid niet breekt, an het inwendig dus wel schade aanbrengen.

> Zelf voeg ik een extra stap toe aan deze test. In plaats van alleen te voelen met mijn vingers, lik ik bij een “veilige” spriet langs de zijkant met mijn tong. Als ik het zelf niet zou durven, waarom zou ik het dan wel aan mijn kat durven geven?

Neus – Ondanks dat de sprieten veilig zijn verklaard, kan het voorkomen dat een spriet zich in de neusholte gaat nestelen. Dit irriteert enorm en de kat zal niesziekte-achtige symptomen laten zien. Ondanks verschillende behandelingen zullen deze symptomen terug blijven komen, zolang de spriet nog aanwezig is. Eenmaal verwijderd is er niks meer aan de hand, maar hier is wel een dierenarts voor nodig en dit is erg vervelend.

Dit probleem zie je vaak bij gulzige katten die lange sprieten eten. Wanneer alleen op de topjes wordt geknabbeld, is er geen gevaar. Bij gulzige katten kan het daarom beter zijn om niet de plant aan te bieden, maar alleen af en toe wat kleine stukjes.

Alternatief voor kattengras

Een andere grassoort is zebragras (Chlorophytum comosum). Deze populaire kamerplant is niet-giftig voor katten en heeft nog een aantal andere voordelen ten opzichte van kattengras.

Zo zijn de sprieten standaard zacht en niet scherp, en hebben ze geen weerhaakjes. Daarbij zijn de sprieten breder, waardoor de kat minder geneigd is om hele sprieten op te eten, maar er kleine hapjes uit neemt. Het risico dat een spriet dus vast komt te zitten in de neus is nihil.

Kat plant
Toetie op ontdekkingstocht

Kruiden

Buiten de gebruikelijke grassen zijn ook kruiden een goede optie om aan te bieden aan de kat. Buiten dat ze lekker ruiken en smaken, kunnen ze ook andere voordelen hebben. Zo zijn een aantal kruiden vlo-werend, vanwege de geur.

Inwendige voordelen

Algemeen helendKalmerend
AntibacterieelOntstekingsremmend
AntioxiatiefOrgaan stimulerend
AntiviraalParasiet werend
DigestiefPijnstillend
ImmunostimulerendSederend

Geschikte kruiden

DilleAnethum graveolens
GoudsbloemCalendula officinalis
KorianderCoriandrum sativum
Rode zonnehoedEchinacea purpurea
CitroenmelisseMelissa officinalis
PepermuntMentha x piperita
KattenkruidNepeta cataria (Nepeta x faassenii soms ook)
MarjoleinOriganum marjorana
OreganoOriganum vulgare
RozemarijnRosmarinus officinalis
SalieSalvia officinalis
TijmThymus vulgaris (Thymus spp. zijn geschikt)
ValeriaanValeriana officinalis
PeterseliePetroselium hortense / P. crispum
Let op! “Spring parsley” (Cymopterus watsonii) is niet geschikt.
Echte kamilleMatricaria recutita / Matricaria chamomilla
Let op! Schubkamille (Chamaemelum spp. / Anthemis spp.) is niet geschikt.

Niet alle planten in dit rijtje gedijen even goed binnenshuis. Dit is een kwestie van uitzoeken/uitproberen.

Veel planten zijn gekweekt met bestrijdingsmiddelen en die zijn uiteraard niet goed voor de kat. Simpelweg de plant afspoelen met water haalt deze middelen niet weg. Eenvoudiger en veiliger is het gaan voor een plant zónder bestrijdingsmiddelen, zoals biologisch.

Opbouw van je kattentuin

De materialen zijn verzameld, de planten zijn gekozen, en nu?

De ene kat vind het prettiger om zelf op ontdekking te gaan, terwijl een ander beter beetje bij beetje geïtroduceerd kan worden aan de nieuwe geuren in huis. Bedenk wat voor jouw kat het beste werkt en introduceer op basis daarvan de planten los of direct als tuin.

 1. Begin met een goeie laag stenen of hydrokorrels voor de afwatering.
 2. Zet hierop de plantenpotjes en rangschik net zo lang tot je tevreden bent over de plaatsing.
 3. Haal de plantjes voorzichtig uit de potjes. De wortels zijn teer en kunnen breken. Een goed wortelstelsel is belangrijk voor het aanslaan van de plant.
 4. Vul de schaal bij met potgrond. Blijf een paar centimeter onder de rand, zodat het water niet over de rand stroomt bij het begieten.
 5. Dek de aarde af met decoratieve stenen.
 6. Zet de tuin op zijn plek.
Plantenbak
Het eindresultaat

Super simpel toch?

Kat silhouette

Bronnen

Lijst veilige planten opgesteld door het ASPCA (Amerikaanse dierenbescherming) (link)

Responsiveness of cats (Felidae) to silver vine (Actinidia polygama), Tatarian honeysuckle (Lonicera tatarica), valerian (Valeriana officinalis) and catnip (Nepeta cataria) (link)

De groene os: Natuurlijke vlooienbestrijding (link)

Parsley for cats (link)

Veterinary Centers of America: Alternative therapies (link)

Natural Health Bible for Dogs & Cats: Your A-Z Guide to over 200 conditions, herbs, vitamins, and supplements – Eerste druk (2001) (Messonnier S.)

Super leuk:

Jeanine heeft het tuintje nagemaakt, en dit is haar resultaat:

Kattentuintje (van Jeanine van Putten) (Catmoneo)

17 reacties:

 1. Wat een leuk artikel! Ga er buiten in de tuin mee aan de slag voor onze Pip 🙂 Het zebragras zou ik ook leuk vinden voor in de tuin maar als ik daarop Google is de Nederlandse naam Graslelie. Is het dan toch dezelfde veilige plant?

 2. Hallo,
  Ik heb even een vraag, in jullie artikel staat dat oregano niet giftig is voor katten, maar als ik de site van de ASPCA open staat er dat het wel giftig is. Via Google vind ik er verder weinig over.
  Ik heb een product voor mijn kat gekocht waar oregano in zit. Ga ik haar nu vergiftigen?

  Groeten, Ilse

  • Er is giftig en “giftig”. Bij giftig denk ik aan bijvoorbeeld lelies, waarbij acuut orgaanfalen op de loer ligt. Veel kruiden (inclusief kattenkruid!) zijn daarentegen “giftig”: Ze kunnen irriterend zijn voor het maag-darmstelsel, maar dit zie je eigenlijk pas vaak na flinke innames. ASPCA benoemt het dus wel als giftig, omdat zij dit onderscheid niet maken, maar je hoeft dus niet bang te zijn dat je hiermee je kat vergiftigt.

   Let wel op: Met essentiële oliën kan het weer een ander verhaal zijn. Dit artikel gaat puur uit van de plant zelf (al dan niet in gedroogde versie).

 3. Cheryl Schubert

  Ik wil graag meer weten over katten gras

 4. Hi! Ik was op zoek naar planten die ik kon houden in huis voor de kat dus dit is een top lijst!
  Nu las ik laatst ergens dat sommige planten gebruikt kunnen worden in drinkwater? Het idee was dat je grote vazen enzo kan gebruiken als waterbak, en als je daar iets als waterpest in doet (zuurstofplantje), dat dat goed is voor de kat. Klopt dit? En kan de kat hier ook van eten of is dat gevaarlijk?

  • Het toevoegen van waterpest is niet per se goed voor de kat, maar kan een positieve invloed hebben op de waterkwaliteit. Sommige katten vinden het ook wel interessant dat er iets in het water zit, maar ze eten er meestal niet van (maar als ze dit wel doen, kan het voor zover ik het heb kunnen vinden geen kwaad).

 5. Wat een leuk stukje weer die ik nog niet eerder had gelezen. Ik heb kattenkruid staan, maar mijn kat vindt het niet interessant. In een trappelkussentje daarentegen weer wel. Voor de zomer zal ik eens kijken of ik wat meer plantjes kan wegzetten voor haar

 6. Hier verschillende kattengras plantjes door het huis…1 in de vensterbank in de woonkamer, 1 op de trap naar boven en 1 in de vensterbank op de ´kattenkamer´
  Af en toe word er door onze 2 kittens even aan geknabbeld of mee gespeeld.
  De gewone planten laten ze eigenlijk met rust! En als ik merk dat ze aan een andere plant willen knabbelen dan zeg ik er iets van en zet ze bij hun eigen plantje neer 🙂

 7. Wat ben ik blij met deze site! Ik heb voor het eerst een kat als huisdier en wat heb ik super veel gegoogled naar van alles en nog wat? voordat Thorben bij ons kwam, maar zeker ook tijdens de afgelopen weken dat hij bij ons is! Telkens weer kom ik op deze site uit!! Is het niet voor de verzorging of speeltjes, is het wel voor het voer of de kattentuin! Namens Thorben heeeeel erg bedankt

 8. Ik heb sinds een maand mijn stuk van de galerij 2 hoog (ik deel die met nog twee buren) maar wat opgeleukt door er een aantal bakken te zetten langs de muur met veel tuinkruiden. Diverse soorten munt, twee soorten tijm, basilicum, rozemarijn. Katsu de kat vindt het wel een topper. Ruikt er elke dag meerdere keren aan, maar eet er niet van. Ik heb ook een pot neergezet met margrieten. Daar komen dan weer insectjes op af zoals nep-wespen en ook bijtjes. Voor de laatsten wel sneu want de kat is een goede insecten-jager en hij vreet ze ook nog op.

 9. Patricia Mercier

  Wou lijkt me heel leuk voor katten en al helemaal voor binnenkatten gelijk de mijne.
  Heb met de komst van mijn schatjes bijna al mijn planten moeten wegdoen en mijn cactussen verhuisd naar de rommelkamer omdat ze er gewoon in beten , zelfs de enorme stekels hielden hun niet tegen. En bloemen komen al helemaal niet meer in huis met hun uit veiligheid voor hen, zowel om dat er veel giftig zijn en ook voor de brokken . Vaas zou no al snel van tafel liggen en er moest maar eens een glassplinter in hun pootjes zitten of Jana die denkt dat alles eetbaar is zou wel een stukje durven inslikken. Maar dit ga ik wel eens uit proberen, zal misschien maar pas voor maart zijn maar toch een leuk projectje om naar uit te kijken. Klopt het dat op de eerste kleine foto bovenaan met Toetie er alleen kruiden in die pot zitten?

  En even iets anders, dit is echt wel een heel interessante site. Blij dat ik catmoneo ontdekt heb door een vriendin die veel van je stukjes en zeker die over voeding plaats in haar groepje.

  • Dag Patricia, ik heb de foto even teruggezocht, want ik wist het ook niet meer zeker. Op die betreffende foto is de schaal nog niet “compleet” en staan er enkel wat losse potjes in een lege schaal. Het uiteindelijke resultaat was een combinatie van kruiden, kattengras en zebragras.

   Bedankt voor de complimenten!

 10. Heb met plezier alles gelezen en goede ideeën opgedaan. Mijn kat had vannacht
  overal haar keutels buiten de bak gedeponeerd en dunne ontlasting op kleed en de billen schoongeveegd op dekbedhoes. Maat ik heb gelezen dat het niet door het kattengras kan komen. Ik woon in een appartement met balkon, kan ik een leuke bak neerzetten met keukenkruiden. Verder heb ik 1 bak in de douche staan, lijkt mij voldoende, zodra ze is geweest wordt die schoongemaakt. Maar wat er vannacht gebeurd is, is mij een raadsel.

  • Leuk! Als je het klaar hebt zien we graag een foto!

   Misschien kon ze niet op tijd op de bak komen door de diarree en probeerde ze vervolgens zichzelf schoon te maken, ten koste van jouw dekbed? Ik durf het ook niet goed te zeggen. Hopelijk is het in tussentijd opgelost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.