Merk review Husse natvoer voor katten

Husse is een veel aangevraagd merk voor een review, dus bij deze een analyse. In dit review ga ik dieper in op de complete natvoeren die Husse aanbied. Deze zijn in blikken in paté en brokken, als ook in kuipjes. Husse is een Zweeds merk.

Husse natvoer smaken voor adults

 • Adult paté Rund
 • Paté Sterilised
 • Adult brokken Rund
 • Brokken Sterilised Konijn
 • Gourmet Fish
 • Gourmet Wild Game

Adult Paté Rund

Husse Adult Rund

Ingrediënten: 80% vlees en dierlijke bijproducten (rundvlees 10%), mineralen.

Toevoegingen: Vitamine A (retinyl acetate 2400 iu/kg, vitamine D3 220 IU/kg, vitamine E (all rac-alpha-tocopheryl acetate) 20 mg/kg, taurine 400 mg/kg

Analyse

Vocht81%DMME
Eiwit7,8%41,1%33%
Vet5,2%27,4%54%
Koolhydraten3,1%16,3%13%
Vezels0,3%  
Ruwe as2,6% Kcal: 82

DM = droge basis; ME = energiebasis
Kcal: op basis van modified Atwater per 100 gram.

De eiwitten

De eiwitten komen van vlees en dierlijke bijproducten. Hiervan is 10% rundvlees en de rest is onbekend. Hierdoor kun je niet beoordelen van welke andere dieren en/of organen dit vleesaandeel is. De kwaliteit is daardoor ook onbekend.

De hoeveelheid is naar mijn mening ook laag, zeker voor een natvoer. Voor mij is richting of over de 40% van de energie (ME) uit eiwitten goed, zodat katten hun spiermassa goed kunnen onderhouden. Met 33% is het mogelijk dat er spierverlies optreedt.

De vetten

Ook deze komen uit het vlees en dierlijke bijproducten. Helaas kan ik niets zeggen over eventuele vetzuren, gezien er verder niets bekend is. De hoeveelheid vet is voor een natvoer redelijk gemiddeld.

De koolhydraten

Er zijn geen plantaardige toevoegingen gedaan voor zover de ingrediëntenlijst laat zien. Toch is het koolhydraten gehalte 13%ME. Mogelijk komt dit doordat de eiwitten en/of vetten in werkelijkheid hoger uitvallen, en dus de koolhydraten lager. Voor gezonde katten is 13%ME uit koolhydraten prima en zou niet tot verhoogde bloedsuiker moeten leiden.

De beoordeling

Wat mij betreft zijn de eiwitten aan de lage kant. Daarnaast vind ik het erg jammer dat het vleesaandeel niet gespecificeerd wordt. Daardoor is het compleet ongeschikt voor intoleranties of allergieën. De prijs is niet heel erg hoog: Je betaalt ongeveer €1 tot €1,15 per dag voor een kat van 4 kilo.

Alhoewel ik het ongespecificeerde vlees tegenover deze prijs nog door de vingers kan zien, ben ik minder vergevingsgezind tegenover het lage aandeel eiwit. Daarom beveel ik deze voeding niet aan als hoofdvoeding.

De andere 400 grams blikken

Deze zijn vergelijkbaar qua ingrediënten en analyse aan de paté rund. De Sterilised Konijn is met 35%ME eiwit het hoogste, maar hierin wordt niet eens gespecificeerd of er konijn is toegevoegd.


Blog advertentie Via Natura

Percentages op energiebasis (ME)

 EiwitVetKH
Sterilised Paté34%45%21%
Adult Brokken Runrd33%53%14%
Brokken Sterilised Konijn35%47%18%

Ook hier geldt dat ik het ongespecificeerde vlees nog kan accepteren, maar de lage eiwitgehalte en in het geval van de Sterilised versies de hogere koolhydraten niet zozeer.

Gourmet Wild Game

Ingrediënten: Vlees en dierlijke bijproducten (wild game 5%), mineralen.

Toevoegingen: vitamine A 1200 IU/kg, vitamine D3 160 IU/kg, vitamine E (all-rac-alpha-tocopheryl acetate) 5 mg/kg. Andere toevoegingen: verdikkingsmiddel (Cassia gum 3300 mg/kg).

Analyse

Vocht80%DMME
Eiwit9,6%48,0%42%
Vet4,3%21,5%45%
Koolhydraten3,0%15,0%13%
Vezels0,8%  
Ruwe as2,3% Kcal: 81

DM = droge basis; ME = energiebasis
Kcal: op basis van modified Atwater per 100 gram.

De beoordeling

Ook hier komen de eiwitten en vetten uit het vlees en dierlijke bijproducten. Helaas is hiervan slechts 5% de genoemde smaak (wild game), waardoor de smaakbeschrijving aan kracht verliest.

Hierin is de hoeveelheid eiwit wel hoger (boven 40%ME), waardoor de kat beter zijn spiermassa kan ondersteunen. Het vet is gelijker aan het dieet in het wild (46%ME vet). Bij katten die moeten afvallen kan dit handig zijn. Ook is hier het koolhydratengehalte prima voor een gezonde kat.

Tegenover de prijs van €2,35 per dag voor een kat van 4 kilo vind ik het wel erg jammer dat de vleesingrediënten niet gespecificeerd zijn. Voor die prijs zijn er opties die dat wel doen (zie hier mijn lijst). Alhoewel deze variant dus niet zozeer slechts is, beveel ik hem toch niet aan omdat er in deze prijscategorie beter gespecificeerde merken zijn.

Je kunt natvoer van Husse via hun eigen website kopen.

Conclusie Husse Natvoer: Niet heel bijzonder

Ondanks dat het veel aanbevolen wordt door fokkers – mogelijk door het gesponsorde fokkersprogramma van Husse – vind ik deze natvoer niet opmerkelijk goed. De eiwitten zijn aan de lage kant en het is zonde dat het vlees niet gespecificeerd wordt. In deze prijscategorie zijn er betere varianten vindbaar naar mijn mening.

Ben je nieuwsgierig naar andere natvoeding, kijk dan hier.

Pootje Catmoneo

2 reacties:

 1. Hoi

  Ik geef husse opus lynx aan volwassen poes 2.5 jaar en kitten 11 maanden
  Ik zie dat die bij jou in de lijst op twijfelachtig staat
  Deze poezen zijn gevoelig voor blaasgruis ,ik heb zelf het idee dat het aan het voer ligt
  Nu wil ik kijken naar een andere brok en in jouw lijst staan div betere brok maar als ik dan bij het fosfor gehalte kijk zijn die weer veel hoger,wat weer een trigger kan zijn voor blaasgruis.
  Nu had ik de husse urinary in huis gehaald om dus problemen te voorkomen,en als ik dan jouw artikel lees over blaasproblemen beter geen urinary voeding,dan weet ik ff niet meer waar ik goed aan doe
  Is combineren brok urinary met Opus lynx of kitten brok een combinatie.

  Zie je reactie heel graag.

  Groetjes wendy

  • Marilyn [Catmoneo]

   Bij blaasproblemen is de eerste stap meer vocht. Dat bereik je 100 keer makkelijker met een natvoer.

   Voor de rest van je problematiek raad ik een voeradvies aan, dan kunnen we dit uitgebreid bespreken specifiek voor jouw situatie.
   Zie Voer advies voor Katten

Reageren is niet mogelijk