Voeding
Marilyn [Catmoneo]
Voeding
4 min

Hoeveel gram mag een kitten eten per dag?

4 min

Eerder heb ik een blog geschreven over hoeveel een volwassen kat per dag mag eten. Kittens onder een jaar oud mogen hebben echter andere voedingseisen. Ze zijn immers nog in de groei! Daardoor hebben zij een grotere energiebehoefte. Vooral dierlijke eiwitten zijn belangrijk.

Hoeveel voer je kitten mag is afhankelijk van zijn leeftijd

Pasgeboren kittens drinken dagelijks bij hun moeder. Normaal doen ze dit tot ongeveer 1 maand. Daarna kunnen ze langzaamaan over op vast voedsel. Dit hoeven niet per se brokjes te zijn, sterker nog: liever niet! Varieer met natvoer, zodat ze ook later zoveel mogelijk lusten. Tot ongeveer 4 maanden nemen de kittens sterk toe in gewicht en lengte. Ze groeien voor je ogen!

Vanaf 4 maand neemt de groei af en hebben ze minder voer nodig. Toch groeien ze nog steeds. Daarom hebben ze meer voer nodig dan de volwassen kat. Vanaf 1 jaar zijn ze ‘volwassen’. Toch worden ze vaak nog wel iets zwaarder, omdat de botten en spieren worden verstevigd.

https://youtu.be/9Q6lOUNtlZQ

Hier kun je de Voedingstool direct toevoegen aan je winkelmandje:

[add_to_cart id="6434"]

Hoeveel voer mag jouw kitten hebben?

Omdat een kitten een grotere energiebehoefte heeft, heeft het Fediaf (p. 63) hiervoor andere maten dan voor volwassen katten. Je kunt de formule voor een outdoor kat hanteren: 100kcal per kilo lichaamsgewicht0,67 (dit betekent ‘tot de macht’). Vervolgens vermenigvuldig je dit met:

  • Jonger dan 4 maand: 2 tot 2,5
  • Tussen de 4 en 9 maand: 1,75 tot 2
  • Van 9 tot 12 maand: 1,5

Een rekenvoorbeeld:

Je hebt een kitten van 8 weken, oftewel ongeveer 2 maand. Hij weegt 800 gram (0,8 kilo).

  • 0,80,67 x 100 kcal = 86 kcal
  • Voor 2 maand doe je dit x 2,25 (gemiddeld) = 194 kcal per dag.

Hoeveel calorieën mag je kitten?

In de eerste paar weken groeit de kitten heel hard. Daarom heeft hij extra calorieën nodig. Voor de onderstaande tabel heb ik gekeken naar de groeicurve van een gewone huis-tuin-en-keuken (htk) kat.

  • Aan de linkerkant het gewicht van je kitten in kilo’s
  • Aan de rechterkant de leeftijd in weken passend bij het gewicht
  • Dikgedrukt het logische verloop van het aantal calorieën passend bij de leeftijd categorie (1-4 maand, 4-9 maand of 9-12 maand).

Let op: Deze tabel geeft dus de calorieën weer, niet hoeveel gram je kitten mag!
Swipe de tabel als je op je mobiel/tablet zit.

[table id=67 /]

Belangrijk! De tabel is alleen ter indicatie.

  • De factoren heb ik voor het gemak gemiddeld.
  • Bedenk dat een poes kleiner en lichter is dan een kater (en dus vaak minder calorieën nodig is).
  • Dit is de groeicurve voor een htk-kat, voor een raskat wijkt het mogelijk af.
  • Vanaf 1 jaar (52 weken) is je kat volgroeid en kan hij over naar de hoeveelheid voer voor een volwassen kat.

Hoeveel gram kattenvoer heeft mijn kitten nodig?

Het aantal calorieën moet je omrekenen naar gram voer. Dit gaat als volgt:

Aantal kcal dat je kat mag / kcal per 100 gram * 100 = aantal gram voer voor je kat

Het aantal kcal per 100 gram kun je soms vinden in de analyse, maar helaas ontbreekt dit vaak. Deze calculator is dan een uitkomst om een indicatie te krijgen.

Een voorbeeld: Hoeveel gram natvoer mag je kitten per dag?

  • Feringa Kitten Kip en Kalf
    Jouw kitten van 8 week mag dus 194 kcal per dag.
  • Stel, je geeft Feringa Kitten, waarin 103,2kcal per 100 gram zit.
  • 194 / 103,2 * 100 = 188 gram

Het is lastig te zeggen hoeveel natvoer je kitten per dag mag, omdat dit sterk afhangt van zijn leeftijd en calorieën in het voer. Natvoer is minder caloriedicht dan droogvoer. Daarom kan je kitten in grammen meer natvoer eten dan droogvoer.

Een voorbeeld: Hoeveel brokjes mag je kitten?

Zoals je ziet is droogvoer caloriedichter en kun je dus veel minder brokjes voeren dan natvoer. Belangrijk is dit af te meten, zodat je je kat niet overvoert. Alleen al 10 gram meer dan de bedoeling is 41kcal per dag. Je kat wordt dan snel te dik. Zelf een berekening maken hoeveel brokjes je kitten mag is de beste manier om te veel (of te weinig!) geven te voorkomen.

Hoeveel voer mag je kitten na castratie?

Uit divers onderzoek op volwassen katten bleek dat katten na castratie minder voeding nodig hebben dan daarvoor, anders kwamen ze aan. Bij kittens blijkt dit ook het geval, waarbij de gecastreerde kittens minder voeding nodig hadden dan de intacte kittens waarmee ze vergeleken werden.[1]  Het lastige is hoeveel, want ze zijn immers nog in de groei!

Een interessant onderzoek uit 2017 keek naar kittens die op 19 of 31 weken gecastreerd werden (ongeveer 4 of 7 maanden).[2] Daaruit bleek dat ze net als volwassen katten ongeveer 25% minder calorieën nodig hadden. Noot was wel dat de kittens die op 19 weken gecastreerd werden een iets meer gradueel gewichtsverloop hadden, dus mogelijk hoeft daar de voeding minder beperkt te worden.

Als richtlijn kun je daarom vanaf de castratie beginnen de bovenste formule te vermenigvuldigen met 0,75 (oftewel 75%)

Wanneer je kitten meer dan 90% van het voer opeet, geef je de week erop 10% meer voer. Als je kittens boven het ideale Body Condition Score (zie plaatje) dreigt te gaan, verminder je de voeding met 10%.

Body Condition Score Kat

Experimenteer met de hoeveelheden kittenvoer

Het is belangrijk de groei van je kitten in de gaten te houden. Weeg hem bijvoorbeeld elke week, zodat je zijn groeicurve kunt bijhouden. Op basis hiervan kun je ook de hoeveelheid voer dat je je kitten geeft verhogen.

Heb je het idee dat hij achterblijft in zijn groei, dan kun je wat meer voer geven. Heb je het idee dat hij te dik wordt, dan geef je iets minder.

De formule geeft alleen maar een indicatie van hoeveel gram je je kitten moet voeren. Elke kitten is anders en is er geen ‘one-size-fits-all’.

Kom je er toch niet uit met de berekeningen? De Voedingstool berekent alles voor je!

Pootje PurrfectCat

Bronnen

[1] Alexander en anderen (2011) Effects of neutering on food intake, body weight and body condition in growing female kittens.

[2] Allaway en anderen (2017) The impact of time of neutering on weight gain and energy intake in female kittens.