FAQ: Veelgestelde vragen

Sommige vragen krijgen ik steeds opnieuw. Daarom heb ik deze vragenlijst opgezet, met korte antwoorden en verwijzingen naar bepaalde artikelen.

Wat is de beste voeding voor een kat?

In het wild eten katten prooidieren. Deze bestaan uit veel eiwitten, redelijk veel vet en maar weinig koolhydraten. Ook bevat het meer dan 65% vocht. In mijn optiek is de beste voeding voor een kat, voeding die aansluit bij dit natuurlijke dieet.

De gemiddelde brok is lager in eiwit en aanzienlijk hoger in koolhydraat. Bovendien ontbreekt het vocht.

Natvoer daarentegen lijkt veel meer op de verhoudingen van een natuurlijk prooidier en is daarom geschikter. Het vocht hierin zorgt voor goede hydratatie.

Lees meer: Voeding voor carnivoren.

Wat is het beste natvoer?

Er zijn diverse natvoeren die ik goed vind. Deze zijn hoog in eiwitten, laag in koolhydraten en bevatten zo min mogelijk ingrediënten die ik liever niet zie.

Voor mijn topselectie aan goede en complete natvoeren kun je hier kijken.

Raad ik nooit brokken aan?

Voor gezonde katten in principe niet.

Het is belangrijk te proberen je kat meer natvoer te laten eten. Deze theorie is mooi, maar de praktijk werkt daarin niet altijd mee. Er zijn katten waarbij er creatiever te werk gegaan moet worden of waarbij natvoer consequent geweigerd wordt. (Let op: dat is wat anders dan ‘het een keertje voorzetten en toen liep ie weg’). Deze katten zullen dus vaak in de transitieperiode brokken blijven krijgen.

Als de kat ondergewicht heeft of slecht eet, zijn brokken soms ook een handige uitkomst. Ze zijn namelijk calorie dicht, en zelfs met kleinere hoeveelheden krijgt je kat dan toch wat binnen.

Tips voor het overstappen naar natvoer vind je hier.

Wat zijn de beste brokken?

De beste brok die ik heb gevonden zijn Power of Nature ‘Meadowland Mix’ en ‘Fees Favorite’ en van Wildcat ‘Etosha’. Deze zijn hoog in eiwit en het laagste in koolhydraten. Deze zijn alleen via Duitse webshops te bestellen.

Er zijn nog een aantal andere varianten die redelijk goed zijn voor een brok. Mijn volledige selectie kun je hier vinden.

Zijn brokken goed voor de tanden?

Nee.

Vaak wordt gedacht dat brokken de tanden ‘schoonschuren’ door erop te bijten. Helaas zijn brokken – ook de Dental versies – te broos en vallen uiteen op de punt van de tanden. Daardoor bereikt het nooit het probleemgebied waar tandplaque zich ophoopt: de overgang van tand naar tandvlees.

Brokjes aanraden voor de tanden is wat mij betreft als harde koekjes voor mensen. Hier kun je meer lezen over waarom brokjes niet helpen tegen tandplak of tandsteen.

Is graanvrij beter?

Niet per se. Alhoewel graanvrije voeding populair is, is het niet per se beter door de vervangingen die de fabrikanten zijn gaan gebruiken. Daardoor zijn sommige graanvrije varianten nog rijker aan koolhydraten dan niet graanvrije voedingen.

Hier lees je de rest van mijn uitleg.

Hoeveel voeding moet ik aan mijn kat geven?

Dit verschilt per soort voeding en per merk. Natvoer is minder caloriedicht dan brok bijvoorbeeld, en daardoor kun je hier in grammen veel meer van geven.

Hoeveel je kat nodig heeft, hangt af van zijn (ideale) gewicht, zijn activiteit, zijn leeftijd en castratie. Tevens spelen er individuele factoren mee, zoals de stofwisseling, waardoor je moet blijven aanpassen. Uitrekenen hoeveel je moet voeren volgens de richtlijn vind je hier.

Ben je niet zo’n rekenwonder of wil je het jezelf makkelijker maken? Met de Voedingstool kun je 4 voedingen kiezen per kat om die gecombineerd te voeren. Meer informatie hierover lees je hier.

Moet ik na de castratie anders gaan voeren?

Ja!

Dat betekent nog niet per se een ‘sterilised’ voer (deze zijn vaak heel hoog in vezel en koolhydraten en te laag in eiwit), maar wel minder calorieën. Gemiddeld is dit 25% minder, maar het varieert tussen de 10 en 30% ten opzichte van een intacte kat.

Lees meer over de veranderingen na castratie in dit artikel.

Is onbeperkt voeren een goed idee?

In het wild doet de kat meerdere jaagpogingen en vangt zo’n 8 tot 10 muizen per dag om voldoende voedingsstoffen en energie te krijgen. Het is aannemelijk om te denken dat onbeperkt voeren (altijd brokjes hebben staan) dit natuurlijke eetpatroon imiteert.

In mijn optiek doet dat het dat niet. Dit imiteert graasgedrag, geen jaaggedrag. Dit kan leiden tot verveling en stress, en overeten. Meer informatie hierover vind je hier.

Kan mijn gezonde kat blaasgruis voeding mee eten van de blaasgruiskat?

Nee, wat mij betreft niet. Dit kan ernstige gezondheidsgevolgen hebben, waaronder calcium-oxalaat stenen, botontkalking en nierfalen. Lees hier meer over de gezondheidsgevolgen van oververzuring door blaasgruis voeding.

Reacties zijn gesloten.