Veelgestelde vragen over de Litter Robot

Kattenbak Litter Robot IIDe Litter Robot is een automatische zelfreinigende kattenbak. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is de afvalbak verschonen en het grit aanvullen. Nooit meer scheppen!

 

Maar misschien heb je nog een aantal vragen over de Litter Robot. Zoals, is het wel veilig?

 

Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

[Lees hier mijn review voor meer informatie]

 

Is de Litter Robot veilig voor mijn kat?

Een belangrijke vraag is: Is de Litter Robot veilig voor mijn kat? Je wilt toch niet dat je harige vierpoter gecentrifugeerd wordt.

 

Gelukkig heeft de fabrikant hierover nagedacht. Pas na een aantal minuten nadat de kat de bak verlaten heeft, gaat de bak draaien. Sommige katjes zijn erg nieuwsgierig naar het lawaai. Op het moment dat de kat zijn pootje op het opstapje van de LR2 zet om een kijkje te nemen, stopt het ronddraai proces. Bij de LR3 gebeurt dit wanneer de kat in de globe springt.

 

Is het geschikt voor kittens?

Nee. Kittens zijn allereerst te klein voor de sensor om aan te voelen. De LR2 pikt gewicht vanaf 3 kilo op; de LR3 vanaf 2,6 kilo. Daarnaast is het grit dat je hierin gebruikt (klonterend of silica) ongeschikt voor kittens, omdat zij nog wel eens een hapje grit proberen.

witte-kitten-ty_swartz-pixabay

 

Is het geschikt voor grote katten?

Raskatten zoals een Maine Coon of Ragdoll kunnen ook in de Litter Robot, mits ze aan de kleine kant zijn (minder dan 7kg). Door de bubble in de LR2 is er net iets meer ruimte voor ze. De LR3 Open Air heeft sowieso meer ruimte binnenin.

 

De echt grote katten (tot 9 kg) passen wel, maar ze moeten wel tegen kleine ruimtes kunnen. Reviews over de LR2 geven aan dat een grote kat vaak met zijn kopje buiten de bak zit. Het lijkt dus niet helemaal te passen zoals de fabrikant zegt, maar het is wel mogelijk.

 

Is het geschikt voor meerdere katten?

Jazeker. Sommige reviews melden dat ze slechts één Litter Robot gebruiken per drie tot vijf katten! Dat is nog eens wat anders dan de aanbeveling van één bak per kat +1. Doordat de bak schoon blijft, is het delen van een bak waarschijnlijk minder een probleem.

 

Durft mijn kat hier wel op?

Mijn ervaring vanuit de reviews is dat de meeste katten zeer nieuwsgierig zijn. Eerst kijken ze eens naar het gekke apparaat. Dan nemen ze een kijkje binnenin. Als er al kattengrit inligt, kan het maar zo zijn dat ze binnen een dag de LR al in gebruik nemen.

 

Andere katten durven minder goed. Het space-ship achtige uiterlijk en het geluid dat de Litter Robot maakt tijdens het reinigen kan ze bang maken. Het kan dan langer duren voordat ze erop gaan (2-3 week).

 

Eerlijk is eerlijk, sommige katten durven er nooit op. Als je na drie à vier weken nog geen progressie ziet, kun je misschien beter terug gaan naar de normale kattenbak. Gelukkig heeft litter-robot.eu een 90 dagen niet-goed-geld-terug policy.

 

Hoe krijg ik mijn kat op de Litter Robot?

De meeste katten hebben een aanpassingsperiode nodig. Begin met de oude kattenbak naast de LR te zetten. Zo kunnen ze wennen aan het vreemde ding. Laat de kat lekker snuffelen en verkennen. Het is een nieuw object en dit moeten ze rustig kunnen onderzoeken.

 

Vul de LR met wat gebruikt kattengrit uit de oude kattenbak. Zo ruiken ze waar het voor bedoeld is. Let op: zet de automatische reiniging de eerste aantal dagen nog niet aan om ze niet te laten schrikken.

 

Probeer de kat aan te moedigen. Laat bijvoorbeeld de oude normale kattenbak iets viezer worden dan normaal, zodat ze de schone LR gebruiken. Beloon ze met een snoepje als ze de LR hebben gebruikt.

 

Je kunt ze er nog eens (rustig!) inzetten, om te laten zien dat er geen gevaar is. Door dit een paar keer te herhalen wil de kat misschien wel. Dwing de kat echter nooit! Dit zou heel duidelijk uit zijn gedrag blijken. Soms kan een speelse jongere kat ook een oudere kat aanmoedigen door te laten zien dat er geen gevaar is.

 

Als je kat er een aantal keer op is geweest, kun je zelf de reinigingscyclus activeren. Misschien eerst als hij er niet bij is. Het kan echter zijn dat hij nieuwsgierig is en eens een kijkje komt nemen. Gelukkig stopt de machine vanzelf als de kat heel dichtbij komt. Dit kan met de automatische reiniging een spelletje worden, maar vaak maar voor even.

Let op dat dit niet werkelijk een spelletje wordt. Daardoor kan de sensor in de war raken en op error springen.

Meld je aan voor kattenkrabbels!

 

Hoe zorg ik dat hij met zijn kopje naar buiten gaat (in plaats van met zijn kont)?

Als je kat niet met zijn kopje naar buiten gaat, kan dat een probleem opleveren: de ontlasting valt buiten de bak. Dat wordt een troep dat stinkt.


Blog advertentie Via Natura

 

Door bij de ingang de Litter Robot Fence te installeren wordt dit voorkomen. Als alternatief kun je ook met wat ducktape de ingang iets dichtplakken, zodat je kat uit zichzelf omdraait.

 

Maakt de LR veel lawaai tijdens zijn proces?

Sommigen vinden het lawaai, anderen valt het amper op. Iemand vergeleek het met een droger die aanslaat. Als je een TV of muziek hebt aanstaan, hoor je er amper wat van. Aangegeven wordt dat het op video’s harder klinkt dan het is. Hier vindt je een voorbeeld:

Je moet je afvragen hoe vaak de machine aansluit. Het duurt ongeveer een minuut voor de LR om zijn rondje af te maken. Tenzij je katten er elk kwartier induiken, zou je dit dus maar een paar keer per dag horen.

 

Voor de LR2 zou je ’s nachts de automatische stand kunnen uitzetten. Zo wordt je niet gestoord in je slaap. ’s Ochtends doe je een handmatige draai en zet je automatisch weer aan.

Bij de LR3 is een slimme ‘8 hour sleep Mode’ ingebouwd. In deze modus wordt de reinigingscyclus alleen in werking gesteld als je zelf de knop indrukt.

 

Wat is de beste kattenbakvulling voor de Litter Robot?

Door klontvormende grit worden de klonten gefilterd en blijft relatief schoon grit achter. Hierdoor hoef je minder vaak de gehele kattenbakvulling te vervangen. Sommige reviews geven aan dat ze nog slechts ¼ van de hoeveelheid grit gebruiken ten opzichte van een gewone kattenbak.

Een voorbeeld van grit dat je kunt gebruiken is Biokat’s Classic:

Kattenbakvulling Biokats Classic

Ook silica korrels schijnen goed te werken. De keutels worden eruit gefilterd en tevens wordt de vulling ‘door elkaar gehusseld’ zoals de fabrikant voorschrijft. Hier moet je wel iets vaker de vulling vervangen, omdat deze niet ‘schoon’ blijft.

Tip 1: Houtkorrels werken hierin niet goed. Het heeft te veel tijd nodig om samen te klonteren, waardoor het een kliederboel wordt. 

Tip 2: Klonterend grit blijft nog wel eens aan de wand kleven. Silica kattenbakkorrels hebben dit minder. 

Tip 3: Als de LR het grit eruit gooit, heb je waarschijnlijk teveel grit gebruikt. Hierdoor kan het systeem ook stilvallen. Vul alleen tot het streepje om dit te voorkomen.

 

Hoe maak je de Litter Robot schoon?

Vuilniszak vervangen

De algemene regel is om de vuilniszak 2 keer per week te vervangen. Bij intensief gebruik kan dit vaker zijn! Vergeet niet dit te controleren. Er zijn reviews die melden dit te vergeten, waarbij de buitenkant van de globe van de LR2 tegen de feces aansmeerde – wat echt vies is. Bij de LR3 zit een sensor die aanvoelt of de afvalbak vol zit en stopt dan met draaien.

 

De originele zakken zouden enigszins zwak zijn. Een standaard 60 liter vuilniszak of speciale kattenbakzakken passen er prima in met wat extra ruimte voor een (latere) knoop. Ook een geurzakje kan wonderen doen. Voor én achter zijn klipjes om de zak stevig te bevestigen.

 

De globe schoonmaken

Draai de globe eraf en spuit hem schoon met de tuinslang buiten of doe hem in bad. Met wat zeep en water kom je een heel eind. Ook gewoon een vochtige doek met dierenverblijfreiniger kan een hoop doen.

 

Zorg dat je goed nadroogt met een doek en eventueel een haardroger. Laten drogen in de zon is ook een optie.

 

Het is wat lastiger om alles goed te bereiken, maar wel belangrijk. Aanbevelingen om de globe schoon te maken variëren van elke maand tot elke 3 à 4 maand.

 

Filter

Vergeet het filter niet! Aangeraden wordt om dit elke 3 maanden te vervangen. Gewone universele filters werken prima.

 

Nog meer vragen?

Heb je nog andere vragen die hierin niet behandeld zijn? Laat het weten in de comments!

kattenpootje

 

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

6 reacties:

 1. zou ik ook Sivocat, kattengrit kunnen gebruiken in de litterrobots?

  • Als ik het goed heb is dat silicaat. Plas trekt in de silicaat in plaats van dat het klontert. Aangezien de Litter Robot werkt door de klonten eruit te filteren, zou de plas gewoon in de afzonderlijke korrels in de bak blijven liggen. Silicaat blijft ook minder goed plakken aan poepjes en ik denk dat dit nog wel eens tot een smeerboel kan leiden.

   Om deze redenen raad ik niet aan om enige vorm van silicaat of niet klonterend grot in de Litter robot te gebruiken, maar altijd een klonterend grit voor optimaal gebruiksgemak zoals het bedoeld is.

 2. Als mijn kat op de kattenbak zit en hij is klaar dan begint hij volop te krabben aan de wanden van de kattenbak ipv in het grind. Kan dit kwaad bij LB? Met andere woorden kan mijn kat de LB beschadigen aan de binnenkant?

  • Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Misschien kun je eens kijken in de huidige kattenbak binnenin of er werkelijk diepe krassen/scheuren ontstaan? Dit geeft je in ieder geval een indicatie hoe erg krabben invloed heeft op het plastic. In principe is de LR behoorlijk stevig, dus ik denk het niet, maar 100% zeker kan ik het dus niet zeggen helaas.

 3. Veronique Pauwels

  Hallo mijn mutter robot blijft draaien
  Hij draait helemaal rond stopt 1min later zonder dat er een kat is op geweest
  Start hij opnieuw op wat is er aan de hand

  Gr
  Vero

  • Hoi Vero,
   Vervelend dat hij zo blijft hangen. Het ben geen werknemer van de litter robot makers, dus ik kan je hiermee niet echt verder helpen. Het klinkt wel als een technisch defect, dus ik raad je aan contact op te nemen met de makers.
   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *