Katten EHBO – Wat te doen als je kat stikt

Het kan voorkomen dat je kat eens iets eet wat niet helemaal soepel naar binnen gaat. Of het nu om iets oneetbaars gaat, of bijvoorbeeld een stuk vlees wat eigenlijk net te groot is om door te slikken. Dit kan dan vast komen te zitten in de keel.

 

Als dit gebeurt, is het handig als je als eigenaar zijnde weet wat je kunt proberen om de kat zo snel mogelijk uit haar benarde situatie te bevrijden. Daarom willen we je hieronder enkele tips geven om je zo goed mogelijk voor te bereiden mocht de situatie zich een keer voordoen.  

Wanneer moet je ingrijpen?

Katten die te grote dingen inslikken hoeven niet altijd geholpen te worden. Er is dus nog geen reden tot paniek als de kat enkele kokhalsbewegingen maakt.

Wanneer de kat de volgende signalen laat zien, wordt het een ander verhaal:

  • Overmatig kwijlen (op zichzelf niet per se zorgwekkend);
  • Poten naar het gezicht slaan;
  • Paniek.

Zodra de luchttoevoer wordt geblokkeerd, ontkleuren de slijmvliezen (zoals het tandvlees) en worden ze blauw. In dit geval zal de kat (meestal) ook geen geluid meer maken. Bij een volledige blokkade zal de kat snel zijn bewustzijn verliezen.

Bel de dierenarts!

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk actie ondernemen, maar het is geen verkeerd idee om hierbij de hulp van de dierenarts te vragen. Heb je een tweede persoon in de buurt, laat dan diegene bellen. Zet anders je telefoon op luidspreker, zodat je je handen vrij hebt voor de kat.

De dierenarts kan vervolgens adviseren wat de beste handelingen zijn. Met wat geluk hoeven ze enkel telefonisch wat ondersteuning te bieden, maar het kan voorkomen dat ze ter plaatste komen, of kijken naar de mogelijkheden om de kat naar de praktijk te krijgen.

Nacontrole

Ook als je het zelf op hebt weten te lossen, kan het verstandig zijn om de kat nog even na te laten kijken bij de dierenarts. Deze kan dan controleren op eventuele beschadigingen en/of andere problemen en kan dan in indien nodig direct behandelen.

Wat kun je zelf doen

Probeer met onderstaande stappen de kat te helpen van het vastzittende voorwerp af te komen. Ga hier niet eindeloos mee door, soms is het beter om de kat onder verdoving te laten helpen.

Stap 1: Vrijmaken van de bek

Open de bek (hier kan wat kracht voor nodig zijn) en kijk of je het voorwerp ziet zitten. Heb je een extra persoon bij de hand, laat deze dan de bek openhouden. Hiervoor kun je een bandje gebruiken, maar let op dat dit je zicht/toegang niet blokkeert.

Voel voorzichtig(!) met je vinger in de bek en kijk of je het voorwerp kunt lokaliseren. Let hierbij op dat je het niet verder de keel in duwt! Lukt het niet om grip te krijgen met je vingers, of durf je je vingers niet in de bek te steken, probeer het dan met een tangetje of pincet. Het kan helpen om hierbij de tong (met je vingers!) naar voren te trekken.

Lintjes / touwtjes / draden / etc.

Wanneer het gaat om iets als een touwtje mag je dit enkel eruit trekken als dit gaat zonder enige weerstand. Wanneer je hierbij moeite moet doen, is de kans groot dat het ergens omheen gewikkeld zit. Als je vervolgens toch door zou trekken, kun je inwendig de boel ernstig beschadigen!

Stap 2: Laat de zwaartekracht helpen

Je kunt het voorwerp losser proberen te schudden door gebruik te maken van de zwaartekracht. Je pakt hierbij de kat op bij haar heupen/taille en zwiert haar fel een paar keer naar links en rechts.

Herhaal stap 1.

Stap 3: De Heimlich-manoeuvre

Deze stap kun je op meerdere manieren uitvoeren, je zult voor jezelf moeten ondervinden wat het makkelijkst gaat.

Optie 1 – Ga op je knieën zitten en zet de kat met haar rug tegen je buik/borst. Plaatsje handen (waarvan 1 tot een vuist gebald, met duim ingesloten) onder haar ribben. Duw vervolgens een aantal keren krachtig schuin naar boven (richting de kop), waarbij je je polsen draait om opwaartse druk te versterken. Herhaal dit maximaal 5 keer.

Deze video demonstreert de vuisthouding, vuistplaatsing en draaibeweging. Er wordt geen daadwerkelijke druk gezet en de opwaartse beweging wordt dus enkel gesimuleerd.

Optie 2 – In principe hetzelfde als optie 1, maar dan met de kop van de kat naar beneden. Je maakt dan de beweging schuin naar beneden (dus opnieuw naar de kop van de kat).

Optie 1 en 2 kunnen ook staand, maar laat de kat absoluut niet vallen!

Optie 3 – Lukt het niet om de kat omhoog te houden, ga dan opnieuw op je knieën zitten, maar beweeg jezelf naar de kat toe i.p.v. de kat naar jou. Op deze manier blijft het kat-borst contact hetzelfde, maar blijft de kat met 4 pootjes op de grond. Dit geeft de kat wat extra controle, waardoor zij mogelijk minder tegenstribbelt. Voer de beweging vervolgens weer hetzelfde uit.

Optie 4Gebruik dit alleen als optie 1-3 niet werken! Soms is de kat dusdanig in paniek dat je haar tegen de grond moet fixeren met een nekvelgreep. Je plaatst jezelf in een vergelijkbare houding als in stap 3, met het verschil dat je de kat dichter tegen de grond drukt en 1 hand in het nekvel houdt. Je hebt in dit geval dus ook maar 1 hand vrij voor de beweging.

Herhaal stap 1.

Stap 4: Klappen tussen de schouderbladen

Laat de kat zitten of staan en geef een paar stevige klappen tussen (of net onder) de schouderbladen. Herhaal ook dit maximaal 5 keer.

Herhaal stap 1.

Herhaling

Herhaal afwisselend bovenstaande stappen tot het voorwerp loskomt. Bij een blokkade van de luchttoevoer is het noodzaak dat het voorwerp binnen minuten wordt verwijderd, al dan niet door de dierenarts.

Als de ademhaling niet op gang komt, wanneer de blokkade is verwijderd, zal je moeten reanimeren (spoed!).

Aandachtspunten

Laten we niet vergeten: Een kat in het nauw maakt rare sprongen. De kat is in paniek en begrijpt niet dat jij wil helpen. Denk dus aan de volgende punten:

Blijf kalm!

Hoe moeilijk het ook kan zijn, blijf rustig. De kat zal jouw paniek voelen en overnemen, wat het allemaal alleen maar moeilijker zal maken. Dit geldt ook voor eventuele personen die helpen.

Let ook op je stemvolume. Als je tegen de kat praat, doe dit dan enkel op zachte toon en ga niet lopen gillen tegen eventuele assistentie. Ook dit zal de kat enkel verder in paniek brengen.

Let op tanden en nagels

De kat zal koste wat het kost de blokkade proberen te verwijderen en dit gaat vaak gepaard met klauwen naar de bek. Dit belemmer jij, omdat je anders niet kunt helpen, waardoor de kat zich hiertegen zal willen verzetten. Let dus op die nagels!

Vergeet ook absoluut de tanden niet, zeker wanneer je in de bek bezig bent. Er staat veel kracht op de kat haar kaken en daar wil je je vingers niet tussen hebben zitten.

Less is more

Ga niet meer fixeren dan nodig en gebruik de nekvelgreep enkel wanneer dit absoluut nodig is. Door meer te belemmeren dan nodig kan de kat verder in paniek raken en dit wil je juist voorkomen.

Pas je handelingen aan op de situatie

Elke kat is anders, maar ook elke situatie is anders. Iets wat de ene keer werkt, hoeft een andere keer niet te werken. Lukt een bepaalde handeling niet, blijf niet stuntelen, maar probeer wat anders. Is de kat volledig onhandelbaar, schakel dan direct de dierenarts in.

Kat silhouette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *