Casus Chico: Hoe houden we de blaasgruis weg?

Vraag: Mijn kater Chico is 8 jaar en weegt 7,2 kilo. Hij is te zwaar, ondanks dat zijn voer netjes wordt afgemeten. Ook werd hij 3 jaar terug onzindelijk en bleek struviet blaasgruis te hebben. Metacam en een blaasgruisdieet was het advies.

Helaas begon hij van diverse blaasgruisdieet en hypoallergene brokken over te geven. Uit wanhoop zijn we terug gegaan naar zijn eigen voer (Discus total bite). Helaas is nu de blaasgruis weer terug en krijgt hij metacam en Hills urinary care brok. Hij krijgt meestal 2 tot 3 keer per dag eten en in een voerpuzzel vanwege schrokken.

Hoe houden we de blaasgruis weg?


Je hebt hier te maken met 2 problemen: Overgewicht en blaasgruis. Overgewicht kan de problemen met de blaas verergeren, dus het liefste pak je beide aan.

Bij blaasgruis zijn kleine porties en vocht van groot belang. Ook meer eiwitten en minder koolhydraten kunnen helpen bij een meer natuurlijke manier van verzuren. In sommige gevallen is extra verzuring nodig.

Bij overgewicht ga je de calorieën beperken. Echter wil je wel voldoende eiwitten voeren zodat de spiermassa zoveel mogelijk behouden blijft. Vocht kan er ook voor zorgen dat Chico uit zichzelf minder gaat eten (in calorieën), omdat het vocht beter vult. De richtlijn is om maximaal 1% van zijn gewicht te verliezen per week.

Portie controle

Portie controle kun je doen door middel van maaltijden voeren. 2 tot 3 keer is al mooi, een paar keer meer is beter. Hoe doe je dat als je de hele dag weg bent?

Afhankelijk van je huishouden, kan iedereen misschien meehelpen op andere tijden. Zo kun je misschien wel die 5 tot 6 keer voeren inplannen. Meerdere kleine maaltijden is ook beter om de urine pH onder controle te houden (lees hier meer).

Een voerautomaat kan ook een idee zijn. Nu wil je graag dat er uit een voerpuzzel wordt gegeten vanwege schrokken. De Trixie TX2 kun je aan de muur bevestigen boven bijvoorbeeld de Trixie Cat Activity Fun Bord. Zo kun je twee maaltijden gedurende de dag plannen én het via een voerpuzzel geven.

Trixie Voerautomaat TX2
Trixie Cat Activity Fun Board

Op deze manier kun je zeker 5 tot 6 keer voeren:

 • 7:00 – natvoer
 • (8:00 – natvoer)
 • 11:30 – brokjes
 • 15:00 – brokjes
 • 18:00 – natvoer
 • 21:00 – natvoer

Uiteraard kun je hier mee spelen naar gelang passend is bij jouw situatie. Misschien kun je ’s ochtends 1 voermoment doen, maar ben je rond 4 uur thuis om een extra natvoer portie te geven. Maak het passend voor jou.

Welke voeding?

We zoeken een voeding die geschikt is voor afvallen én bij blaasgruis. Voor brokjes, die ik het liefst alleen aanvullend zie, is Wilcat Etosha een mogelijkheid, gezien de hogere hoeveelheid eiwit en toevoeging van DL-methionine. Thrive kip heeft diezelfde voordelen.

Orijen Fit en Trim vind ik ook een goede optie, evenals Power of Nature Fees Favorite. Deze bevatten geen DL-methionine en dat stofje zorgt bij sommige katten voor overgeven, dus is misschien handig bij Chico.

In natvoer heb je veel meer keuzes. Een paar voorbeelden:


Blog advertentie Via Natura
 • ZiwiPeak Konijn en lam
 • Terra Faelis Konijn
 • Animonda Exotic (een andere dan Carny, deze is wat te laag in eiwit voor het afvallen)
 • GranataPet Symphonie

Deze kun je af en toe eens aanvullen met wat Thrive Complete of Canagan blikjes – deze zijn extreem hoog in eiwit en laag in vet en koolhydraten. Het dient als een soort ‘boost’ voor de spieren. Gebruik het als snack zo’n 1 tot 2 keer per week als vervanger van een andere natvoer maaltijd.

Het liefst geef je veel natvoer. Het vocht is namelijk erg belangrijk voor de spoeling van de blaas. Hierdoor worden overtollige mineralen sneller afgevoerd en krijgen dus minder de kans om samen te klonteren.

Daarom moet de kattenbak ook altijd beschikbaar zijn: het ophouden van de plas kan problemen verergeren!

Hoeveel moet je voeren?

Dit ligt er geheel aan welke voeding je kiest en je kat zelf. Aangezien hij moet afvallen is het belangrijk dat je weet wat zijn ideale gewicht is. De body condition score kan daarbij helpen.

Body Condition Score Kat

Stel dat ik even uitga van 7,2 als ideaalgewicht als gecastreerde kat die niet al te actief is, dan kan hij bijvoorbeeld 25 gram Orijen Fit en Trim eten samen met 102,5 gram Terra Faelis Konijn. De brokjes van Orijen verdeel je dan over de voerautomaat en de Terra Faelis over de 4 voermomenten die je zelf doet.

Bovenstaande tabel komt uit de Voedingstool, waarin je combinaties van verschillende voedingen super makkelijk kan maken. Je vult de voedingen in en je kiest wat je wilt voeren, en de tool doet de rest. Hoef je lekker niets meer zelf te bereken.

Bij het ideaalgewicht kun je eventueel een tussenstapjes nemen. Stel dat 4 kilo zijn ideaal gewicht is, dan wil je misschien eerst naar 6 kilo, dan 5 en dan 4 kilo.

Gewicht bijhouden

Bij een afvalproces raad ik altijd aan om het gewicht wekelijks te meten. Een babyweegschaal, bijvoorbeeld deze van Adler, is lekker stevig en stabiel. Mijn kat heb ik er met een snoepje er zo op.

Adler Babyweegschaal

Zo kun je met een objectieve maatstaf zien of hij afvalt en hoeveel. Zo kun je de ideale 1% per week aanhouden.

Minder afvallen mag ook, maar meer liever niet: Dat gaat ten koste van zijn spiermassa. Bij meer dan 2-3% vergroot de kans op leververvetting ook, wat gevaarlijk kan zijn.

Urine pH bijhouden

Ook raad ik bij blaasgruis problemen áltijd aan de urine pH bij te gaan houden. Een consistente urine pH van boven de 6,8 (à 7) kan erop duiden dat het weer mis dreigt te gaan. De urinestrips van B.Nagel zijn een goede optie.

B.Nagel urinestrips

Lepeltraining kan helpen de urine op te vangen. Hierbij train je Chico om langzaam aan de urine met een diepe lepel op te vangen (ook ideaal als je de urine eens wil laten testen!). Hier lees je meer.

Is verzuring nodig?

In sommige gevallen is urine verzuring nodig. Hiervoor heb je urinary natvoer of kun je zelf verzuren (combineer die twee trouwens nooit!). Een optie is Urologist van Sensipharm. Volg de verpakking voor de juiste doseringen.

Als de urine pH echt heel hoog is, kun je ook nog eens nadenken over Vetoquinol Care – Blaasgruis. Dit bevat DL-methionine en is daarmee een agressiever en minder natuurlijk middel voor de urine verzuring. Dit raad ik alleen aan voor de zeer korte termijn.

Cranberry wordt vaak aanbevolen, maar lijkt in praktijk niet goed (genoeg) te werken.

Pootje Catmoneo

Dit advies is slechts een algemeen advies voor de casus van kater Chico. Bij individuele gevallen kunnen er andere zaken zijn waarmee je rekening moet houden. Houd dat in je achterhoofd bij het toepassen ervan.

12 reacties:

 1. Hoi Marilyn,

  Ik kan de groep voor adviezen op FB niet meer vinden, vandaar hier de vraag. Ik vang katten op en nu heb ik 1 kat met een penisamputatie welke dus zijn leven lang op Urinary voer moet blijven staan.

  Nu las ik dat PON ook geschikt is voor blaasgruiskatjes, klopt dit? Ik voer nu RC voor de blaas, maar dit is reteduur voor de lange termijn. Ik kwam Kattovit en Smilla tegen, maar ook Versele Laga Lara in mijn zoektocht. Kun je me helpen een goedkopere oplossing te vinden tot Boris, zo heet hij, herplaatst is? Er eten meerdere katten van mee in een klein groepje omdat apart voeren echt geen optie is. Daarom leek me PON wel interessant…

  Ik hoor het graag 🙂

  • Marilyn [Catmoneo]

   PoN is geen urinary voeding en kan dat op die manier ook niet vervanger.
   Bij blaasproblemen is het heel erg belangrijk dat er voldoende vocht is, en dat bereik je alleen met natvoer.
   Daarom zou ik liever voor een reguliere natvoeding kiezen dan een brok, zelfs een goede zoals die van PoN.

   (BTW: urinary voeding is voor gezonde katten niet aan te raden.
   Zie: Blaasgruisvoeding preventief geven aan je kat, een goed idee?
   Is er echt geen mogelijkheid om Boris apart te voeren van de rest? Denk er ajb nog eens hard en creatief over na ♥)

 2. Hoi,

  Heel interessant om te lezen. Mijn kat Lowie (6 jaar) heeft onlangs voor het eerst last gehad van blaasgruis.

  Vroeger kreeg hij Hill’s metabolic brokjes en daarna Orijen Fish (omdat de dierenarts denkt dat hij allergisch is voor kip, vandaar de overschakeling).
  Voor zijn blaasgruis is hij behandeld en nu staat hij (op advies van de dierenarts) op Hill’s urinary care.
  Maar zijn allergie/voedselgevoeligheid wordt erger: kale buik, kale plekken op poten, wondjes boven zijn ogen …
  Dus ik wil op zoek naar andere voeding. Maar ik vind niet echt voeding dat zowel geschikt is voor allergie/gevoeligheid en de blaasgruis.

  Natvoer bijvoeren is een optie. In het verleden hebben we dit al meermaals geprobeerd, maar hij (en de anderen) wil dit niet eten.

  Heb jij toevallig tips voor voeding?

  Alvast bedankt.

  Groetjes,

  Stephanie

 3. Hoi Marilyn,

  Ik heb een vraag voor mijn kat Merel.
  Zij heeft vorig jaar blaasgruis gehad (struviet)
  Dat is ontstaan toen ze nog niet bij mij woonde en ze was toen ongeveer 10/11 jaar oud. Inmiddels is ze dus een jaartje ouder.
  Ik vermoedt dat dit is ontstaan door slechte kwaliteit supermarktvoer, te weinig vocht, een kattenbak die ze niet leuk vond en overgewicht.
  Ze eet nu nog steeds de moderate calories tegen struviet van RC maar ik wil haar daar graag van af hebben. Wel is haar hoofdvoer graanvrij natvoer. Van Bozita en Animonda is ze het langst verzadigd. Ik geef haar dit 3x per dag. Merel is een kat die graag regelmatig even komt snaaien en gestrest raakt wanneer er niks in de voerpuzzel te vinden is. Daarom zijn brokjes niet te ontkomen. Ik weeg het natvoer en de brokjes af. Bij 40 gram natvoer per keer valt ze niet af en bij 37 gram heeft ze honger. Ze krijgt 19 gram brokjes per dag en ook nog wat graanvrije snoepjes (catz finefood meatz reepjes die ik in stukjes breek, zo lijkt het veel maar is het niet veel, en cosma snackies) om achteraan te rennen of als beloning na het oogdruppelen/zalven.

  Ik wil dus graag overstappen op een brok met minder koolhydraten. Maar omdat ze al 11/12 jaar is weet ik niet of een hoog eiwitgehalte wel geschikt is?
  Daarnaast ben ik zelf fysiek beperkt in de mogelijkheden om het ph van de urine bij te houden.
  Wat kan ik het beste doen?

  • Als ze nu RC eet, dan zijn er al vele brokjes hoger in eiwit. Voor een senior die géén nierproblemen heeft, kan dat. Sterker nog: het kan helpen het spierverlies tegen te gaan dat je bij veel oudere katten ziet. Welke brok dan precies handig is, ligt aan hoe haar struviet/blaasproblemen er nu voor staat.

   MIsschien is een Petsafe Eatwell ook iets voor haar, zodat je maaltijden (natvoer) kunt inplannen die automatisch opengaan.

   Voor een uitgebreider advies raad ik je aan even contact op te nemen, dan kan ik een persoonlijk voedingsadvies voor je opstellen.

 4. Marlies van Pelt

  Hallo Marilyn.

  Ik heb onlangs jouw website gevonden en ben daar erg blij mee.
  Ik zou je het volgende willen voorleggen.
  Jaap, ong. 10 jaar, heeft al meerdere keren een blaasontsteking gehad tgv struviet. Nu is het onlangs behoorlijk mis gegaan. Ik merkte laatst bij toeval (Jaap is een buitenkat en is altijd gewend zijn behoeften buiten te doen) dat hij vreselijk zat te persen en dat er geen druppel urine uitkwam. Onmiddellijk opgepakt en naar de dierenarts gereden. Deze constateerde inderdaad dat zijn plasbuit totaal verstopt was en heeft een katheter aangebracht. Ik moest Jaap toen voor een paar dagen achterlaten. Na een paar dagen zei de arts dat Jaap weer zelf plaste en mocht weer mee naar huis maar hij moest wel binnenblijven en in een aparte kamer met toezicht. Al snel kwam ik er achter dat hij weer verstopt zat en dus weer terug. Weer katheter er in (ging weer heel moeilijk) en moest weer blijven. Na een paar kon ik hem weer ophalen maar ook na die behandeling wilde het plassen niet lukken. Ik mocht meteen de volgende dag weer terugkomen (dat was op een zondag) en hem weer achtergelaten. De volgende dag heeft de arts (in overleg met mij) een penisamputatie bij Jaap verricht. Ben daar blij mee want ik zag het al helemaal misgaan. Nu is hij inmiddels 5 dagen thuis (8 dagen na de operatie) en hij plast weer als een zonnetje maar moet voorlopig nog afgezonderd van de anderen blijven en binnen natuurlijk. Aanstaande zaterdag gaan de hechtingen er uit en dan hoop ik dat ook zijn kapje af mag want hij is het allemaal behoorlijk zat.

  Mijn vraag nu. De dierenarts heeft als voeding Virbac 1 Struvite Dissolution brokjes mee gegeven en gezegd dat ik dat voorlopig moet geven maar dat de andere 2 dat uiteraard niet mogen hebben. Daarna zou hij iets voorschrijven waar de anderen wel van zouden mogen mee-eten aangezien het lastig is om voor altijd het voeren gescheiden te houden.

  Ik wil (voorlopig) het advies van de DA ter harte nemen maar ook ik ben erg voor natvoer en dat wil ik Jaap (en uiteindelijk de andere 2 ook) beslist gaan geven.
  Tot nu toe kregen ze van mij Purizon dat ik bij Zooplus bestel maar ik krijg het vermoeden dat hier toch ook veel koolhydraten in zitten. Ze zijn alle drie behoorlijk aan de grote kant (om het maar vriendelijk te zeggen 😉

  Mijn vraag is eigenlijk heel simpel, wat zou je mij zowel als brok als natvoer kunnen aanbevelen dat Jaap mettertijd én de anderen mogen eten. Hoewel Paco en Lola (die 2) opgebracht zijn met versvoer, willen ze dit helaas niet meer eten. Wel krijgen ze van mij met regelmaat kuikens, gekookte witvis, eendenborst en kalkoen of kippenstukjes. Jaap trekt daar zijn neus voor op, daar krijg ik niets vers in. Maw alle goede blikjes waar hoogwaardige eiwitten in zitten (heb ze allemaal geprobeerd die betaalbaar zijn want dat is ook noodzakelijk) worden niet gegeten.

  Dus … HELP WAT NU?

  Met hartelijke groet,

  Marlies van Pelt

 5. Hoi Marilyn, interessant weer deze informatie en je andere informatie over wat je bij blaasproblemen/blaasgruis moet doen! Toch heb ik nog een vraag aan jou. Ik heb namelijk zo ongeveer alle adviezen die ik kon vinden opgevolgd, maar onze poes plast nu toch weer naast de bak. Ze is 7 jaar oud en het is al de 4e keer in haar leventje dat dit gebeurt. De 1e keer was ze ongeveer 3 jaar oud denk ik en toen heb ik, naast een bezoek aan de dierenarts (ze bleek een blaasontsteking en blaasgruis/struviet te hebben), ook advies gevraagd aan een kattengedragsdeskundige. Ik heb toen andere, zeer grote en open kattenbakken gekocht, gezorgd dat er voldoende kattenbakken waren (ook nu zij nog maar alleen is, heeft ze toch 2 bakken) en ander kattengrit. Het is daarna een hele tijd goed gegaan. Ze kreeg destijds brokken én natvoer.
  Nadat het toch weer misgegaan is, ongeveer een jaar geleden, krijgt ze (4x per dag ) alleen nog maar natvoer mét extra water erdoor. Ze krijgt 4 verschillende merken blikvoer van goede kwaliteit d.w.z. met veel eiwitten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Ze drinkt uit zichzelf weinig, ook al had ik diverse drinkbakjes én een waterfontein neergezet.
  Ze heeft trouwens geen overgewicht.
  Helaas is ze zo’n 3 weken geleden weer naast de bak gaan plassen. Omdat ik slechte ervaringen heb met dieetvoer ben ik deze keer zelf e.a. gaan proberen zoals vers vlees voeren (dat wilde ze na 2 weken ineens niet meer eten) en urologist geven (2x daags 2 tabletjes). Helaas heeft dat allemaal niet geholpen en ben ik ten einde raad met haar naar de dierenarts gegaan. Uit het urineonderzoek bleek de PH 7,5 te zijn. Er zijn geen eiwitten en ook geen bacteriële ontsteking gevonden. Omdat het een plasje was dat ik ‘s morgens vroeg vond op de grond en dat mogelijk al wat ouder was, was het niet mogelijk om het op blaasgruis te onderzoeken. De da vermoedt dat ze een last heeft van een niet bacteriële, dus een idiopathische blaasontsteking. Ze heeft ontstekingsremmers/pijnstiller (Novacam) en geen dieetvoer gekregen. Ik ben niet blij met die Novacam, maar ik wist geen andere oplossing meer…
  Nu wil ik wel gaan proberen om toch die PH lager te krijgen, verzuren dus. En mijn vraag aan jou is hoe ik dat toch voor elkaar kan krijgen, maar vooral hoe ik die PH lager kan houden. Ik heb al wel wat andere soorten vers vlees, zoals konijn en zalm gekocht om uit te proberen welke ze lust. De urologist krijgt ze nog steeds.
  Maar wat kan ik nog meer doen?
  Sorry voor het lange verhaal, maar hopelijk kan jij me helpen.
  Bedankt alvast voor het lezen!
  Hartelijke groet,
  Marjolijn (ja, die van de speel-o-theek…)

  • Hoi Marjolijn,

   Wat vervelend dat het steeds terug keert bij je katje.

   De urine pH kan ook met tijd omhoog gaan; als er dus een ouder plasje getest is, is dat mogelijk niet betrouwbaar.
   Daarom raad ik allereerst aan een vers plasje naar de DA te brengen die onderzocht kan worden op zowel gruis, bacteriën als pH waarde. Liefst binnen 2 uur, beter is nog sneller.
   Een blaaspunctie is trouwens nog betrouwbaarder als het gaat om bacteriën ivm contaminatie vanuit andere bronnen.

   Meet je thuis de urine pH ook? Dan heb je meer inzicht in wisselingen bij haar.

   Mijn advies is om eerst goed uit te zoeken wat er mis is via de DA (gruis, ontsteking, idiopathisch/stress) – en dan pas kan ik je adviezen geven. Aangezien sommige dingen contra-indicaties hebben is dat echt super belangrijk.

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.