Vraag: Mijn kater Chico is 8 jaar en weegt 7,2 kilo. Hij is te zwaar, ondanks dat zijn voer netjes wordt afgemeten. Ook werd hij 3 jaar terug onzindelijk en bleek struviet blaasgruis te hebben. Metacam en een blaasgruisdieet was het advies.
Helaas begon hij van diverse blaasgruisdieet en hypoallergene brokken over te geven. Uit wanhoop zijn we terug gegaan naar zijn eigen voer (Discus total bite). Helaas is nu de blaasgruis weer terug en krijgt hij metacam en Hills urinary care brok. Hij krijgt meestal 2 tot 3 keer per dag eten en in een voerpuzzel vanwege schrokken.
Hoe houden we de blaasgruis weg?
Je hebt hier te maken met 2 problemen: Overgewicht en blaasgruis. Overgewicht kan de problemen met de blaas verergeren, dus het liefste pak je beide aan.
Bij blaasgruis zijn kleine porties en vocht van groot belang. Ook meer eiwitten en minder koolhydraten kunnen helpen bij een meer natuurlijke manier van verzuren. In sommige gevallen is extra verzuring nodig.
Bij overgewicht ga je de calorieën beperken. Echter wil je wel voldoende eiwitten voeren zodat de spiermassa zoveel mogelijk behouden blijft. Vocht kan er ook voor zorgen dat Chico uit zichzelf minder gaat eten (in calorieën), omdat het vocht beter vult. De richtlijn is om maximaal 1% van zijn gewicht te verliezen per week.
Portie controle
Portie controle kun je doen door middel van maaltijden voeren. 2 tot 3 keer is al mooi, een paar keer meer is beter. Hoe doe je dat als je de hele dag weg bent?
Afhankelijk van je huishouden, kan iedereen misschien meehelpen op andere tijden. Zo kun je misschien wel die 5 tot 6 keer voeren inplannen. Meerdere kleine maaltijden is ook beter om de urine pH onder controle te houden (lees hier meer).
Een voerautomaat kan ook een idee zijn. Nu wil je graag dat er uit een voerpuzzel wordt gegeten vanwege schrokken. De Trixie TX2 kun je aan de muur bevestigen boven bijvoorbeeld de Trixie Cat Activity Fun Bord. Zo kun je twee maaltijden gedurende de dag plannen én het via een voerpuzzel geven.
Op deze manier kun je zeker 5 tot 6 keer voeren:
- 7:00 – natvoer
- (8:00 – natvoer)
- 11:30 – brokjes
- 15:00 – brokjes
- 18:00 – natvoer
- 21:00 – natvoer
Uiteraard kun je hier mee spelen naar gelang passend is bij jouw situatie. Misschien kun je ’s ochtends 1 voermoment doen, maar ben je rond 4 uur thuis om een extra natvoer portie te geven. Maak het passend voor jou.
Welke voeding?
We zoeken een voeding die geschikt is voor afvallen én bij blaasgruis. Voor brokjes, die ik het liefst alleen aanvullend zie, is Wilcat Etosha een mogelijkheid, gezien de hogere hoeveelheid eiwit en toevoeging van DL-methionine. Thrive kip heeft diezelfde voordelen.
Orijen Fit en Trim vind ik ook een goede optie, evenals Power of Nature Fees Favorite. Deze bevatten geen DL-methionine en dat stofje zorgt bij sommige katten voor overgeven, dus is misschien handig bij Chico.
In natvoer heb je veel meer keuzes. Een paar voorbeelden:
- ZiwiPeak Konijn en lam
- Terra Faelis Konijn
- Animonda Exotic (een andere dan Carny, deze is wat te laag in eiwit voor het afvallen)
- GranataPet Symphonie
Deze kun je af en toe eens aanvullen met wat Thrive Complete of Canagan blikjes – deze zijn extreem hoog in eiwit en laag in vet en koolhydraten. Het dient als een soort ‘boost’ voor de spieren. Gebruik het als snack zo’n 1 tot 2 keer per week als vervanger van een andere natvoer maaltijd.
Het liefst geef je veel natvoer. Het vocht is namelijk erg belangrijk voor de spoeling van de blaas. Hierdoor worden overtollige mineralen sneller afgevoerd en krijgen dus minder de kans om samen te klonteren.
Daarom moet de kattenbak ook altijd beschikbaar zijn: het ophouden van de plas kan problemen verergeren!
Hoeveel moet je voeren?
Dit ligt er geheel aan welke voeding je kiest en je kat zelf. Aangezien hij moet afvallen is het belangrijk dat je weet wat zijn ideale gewicht is. De body condition score kan daarbij helpen.

Stel dat ik even uitga van 7,2 als ideaalgewicht als gecastreerde kat die niet al te actief is, dan kan hij bijvoorbeeld 25 gram Orijen Fit en Trim eten samen met 102,5 gram Terra Faelis Konijn. De brokjes van Orijen verdeel je dan over de voerautomaat en de Terra Faelis over de 4 voermomenten die je zelf doet.

Bovenstaande tabel komt uit de Voedingstool, waarin je combinaties van verschillende voedingen super makkelijk kan maken. Je vult de voedingen in en je kiest wat je wilt voeren, en de tool doet de rest. Hoef je lekker niets meer zelf te bereken.
Bij het ideaalgewicht kun je eventueel een tussenstapjes nemen. Stel dat 4 kilo zijn ideaal gewicht is, dan wil je misschien eerst naar 6 kilo, dan 5 en dan 4 kilo.
Gewicht bijhouden
Bij een afvalproces raad ik altijd aan om het gewicht wekelijks te meten. Een babyweegschaal, bijvoorbeeld deze van Adler, is lekker stevig en stabiel. Mijn kat heb ik er met een snoepje er zo op.

Zo kun je met een objectieve maatstaf zien of hij afvalt en hoeveel. Zo kun je de ideale 1% per week aanhouden.
Minder afvallen mag ook, maar meer liever niet: Dat gaat ten koste van zijn spiermassa. Bij meer dan 2-3% vergroot de kans op leververvetting ook, wat gevaarlijk kan zijn.
Urine pH bijhouden
Ook raad ik bij blaasgruis problemen áltijd aan de urine pH bij te gaan houden. Een consistente urine pH van boven de 6,8 (à 7) kan erop duiden dat het weer mis dreigt te gaan. De urinestrips van B.Nagel zijn een goede optie.

Lepeltraining kan helpen de urine op te vangen. Hierbij train je Chico om langzaam aan de urine met een diepe lepel op te vangen (ook ideaal als je de urine eens wil laten testen!). Hier lees je meer.
Is verzuring nodig?
In sommige gevallen is urine verzuring nodig. Hiervoor heb je urinary natvoer of kun je zelf verzuren (combineer die twee trouwens nooit!). Een optie is Urologist van Sensipharm. Volg de verpakking voor de juiste doseringen.
Als de urine pH echt heel hoog is, kun je ook nog eens nadenken over Vetoquinol Care – Blaasgruis. Dit bevat DL-methionine en is daarmee een agressiever en minder natuurlijk middel voor de urine verzuring. Dit raad ik alleen aan voor de zeer korte termijn.
Cranberry wordt vaak aanbevolen, maar lijkt in praktijk niet goed (genoeg) te werken.
Belangrijk
Dit advies is slechts een algemeen advies voor de casus van kater Chico. Bij individuele gevallen kunnen er andere zaken zijn waarmee je rekening moet houden. Houd dat in je achterhoofd bij het toepassen ervan.
Het is mogelijk om samen met mij een compleet voerplan samen te stellen in een voeradvies.