CatSquare: Waarom gaan katten in een vierkantje zitten?

Kat in doosMisschien heb je al eens een filmpje gezien: katten die een op de vloer getapte vierkant niet kunnen weerstaan. Ze snuffelen er iets wat aan en gaan dan erin zitten of liggen. En het zijn niet alleen vierkanten of tape: ook cirkels en andere materialen verleiden de katten.

 

CatSquare video

 

Waarom vinden katten een CatSquare aantrekkelijk?

Sommige verklaringen zeggen dat katten misschien denken dat het hun weg is naar hun thuisplaneet (mmm.. “their meow-ther ship” lees ik in comments). Anderen zijn iets serieuzer en zeggen dat ze het vierkant zien als nieuw terrein. Dit willen ze graag verkennen.


Blog advertentie Via Natura

 

Onderzoekers zeggen echter dat katten dit doen vanwege het veilige gevoel. Tijdens hun kitten tijd lagen ze altijd lekker dicht bij elkaar. Hiermee verklaren onderzoekers het feit dat katten dozen zo interessant vinden. De wanden ervan geven hun het gevoel van veiligheid. In de hersenen wordt endorfine vrijgegeven – dat wat bekent staat als het ‘knuffelhormoon’. Blijkbaar heeft een afgebakende vorm op de grond ditzelfde effect (1).

 

Dozen reduceren stress voor katten

Het is zelfs zo dat dozen stress reduceert voor katten! Bij opvanghuizen die dozen voor hen hadden staan, was het stressniveau van de katten na 3 dagen gedaald naar een niveau dat de katten zonder dozen pas na 14 dagen haalden (2). Hieruit kun je concluderen dat een doos – zeker met een vertrouwd geurtje erin – een verhuizing voor een kat veel makkelijker kan maken.

 

Kun je jouw kat ook ‘gevangen nemen’ in een vorm op de grond? #CatSquare.

Pootje PurrfectCat

Bronnen

  1. The Conversation: Why can’t cats resist thinking inside the box?
  2. Vinke (en anderen, 2014): Will a hiding box provide stress reduction for shelter cats?

PhotoCredit: 3dman_eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *