Britse Korthaar: De teddybeer kat

Britse Korthaar ThorDe Britse korthaar is een populair ras. Hun ronde, dikke gezichtje, kleine oortjes en een wollige vacht is kenmerkend voor dit ras. Door hun kopje lijken ze soms een beetje chagrijnig, maar dat zijn ze zeker niet!

 

De Britse korthaar en langhaar zijn eigenlijk van dezelfde soort, maar verschillen in vachtlengte.

 

Ontmoet Thor, de Britse Korthaar uit Australië

Thor Britse KorthaarThor en zijn huisgenootje Milo ontmoette ik in Melbourne tijdens een housesit. Wij hadden de eer om ze 3 weekjes te verzorgen. Alhoewel ze ons eerst vanaf een afstandje observeerden, duurde het niet lang voordat ze onze harten hadden veroverd.

 

Britse Kortharen kun je het beste omschrijven als ‘rond’. Hun koppie is rond, de wangetjes zijn rond. Door hun pluizige vacht zijn het net bolletjes wol. Ze zijn vaak wat molliger dan andere katten, vooral voor shows.

 

Ze wegen tussen de 4 en 8 kilo, de vrouwtjes lichter dan de mannetjes. Alhoewel ze niet zo groot zijn als bijvoorbeeld de Maine Coon, hebben ze toch een behoorlijke omvang. Mede hierom vinden ze het vaak niet prettig om rondgedragen te worden.

 

Ze miauwen niet vaak, alleen als ze honger hebben. Ze spinnen daarentegen wel heel luid!

 

Karakter van de Britse korthaar: Rustig en vriendelijk

De Britse korthaar is een rustige kat. Ze zijn onafhankelijk en kunnen zichzelf prima een groot deel van de dag vermaken. Echter hebben ze af en toe wel wat aandacht nodig.

 

Ze liggen graag bij je, alhoewel meestal niet op schoot. Sommigen volgen je door het huis en gaan liggen in de buurt van waar jij plaats neemt. Alhoewel ze onafhankelijk zijn, zijn ze ook gehecht aan hun baasjes. Bij vreemden kijken ze eerst even de kat (of mens?) uit de boom.

 

Ze zijn niet erg actief. Hun dag bestaat veelal uit slapen, vlakbij je chillen en af en toe propjes jagen. Je hoeft weinig te doen ter vermaak. Kittens zijn tot ongeveer hun eerste of soms tweede verjaardag speels, maar daarna neemt het af. Als er wat speeltjes en een krabpaal aanwezig zijn kom je een heel eind.

 

Omdat de Britse korthaar onafhankelijk, rustig en niet destructief is, maakt het een perfecte binnenkat. Ook als je zelf aan het werk moet is dit geen probleem. Ook kunnen ze in het algemeen goed met kinderen en met andere dieren.

 

De verzorging: Wat heeft de Britse korthaar nodig?

De pluizige vacht van de Britse korthaar heeft maar weinig verzorging nodig. Met aaien haal je de meeste dode haren weg. Echter als ze in de rui zijn is het verstandig om ze een keer per week te borstelen. Je kunt hier ook een routine in houden en ze gewoon sowieso elke week borstelen.

 

Daarnaast is een schone kattenbak belangrijk. Uiteraard is dit voor elke kat belangrijk, maar de Britse korthaar lijkt nog iets nauwkeuriger te zijn. Voor Milo waren zelfs  twee bakken nodig: voor elke boodschap één!

 

Ras gevoelige aandoeningen

Deze teddybeertjes worden tussen de 12 en 17 jaar, met uitzonderingen tot wel 20. Ze hebben geen rasgevoelige aandoeningen. Hartaandoeningen komen maar weinig voor door controles van fokkers.

 

Gekke feitjes

  • Puss in boots, bekend uit Shrek, is een Britse korthaar! Ook de Chesire Cat van Alice in Wonderland is gebaseerd op de Britse korthaar.Britse Korthaar
  • Begin 1900 nam de populariteit van het ras af. Na de twee wereldoorlogen was de Britse korthaar bijna uitgestorven. Gelukkig hebben betrokken rasfokkers dit weten te voorkomen!
  • Dit ras komt voor in allerlei patronen en kleuren. De blauwe (grijze) effen kleur wordt de mooiste kleur gevonden – soms worden ze de ‘British Blue’ genoemd.
  • In het oude Rome waren de Briste kortharen geliefd om hun fysieke kracht en jaagskills.

Pootje PurrfectCat


Blog advertentie Via Natura

Bronnen

PhotoCredit: Nikiko

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *