Help! Mijn kat heeft blaasgruis. Wat kan ik doen?

Britse KorthaarBlaasproblemen komen vaak voor bij katten. Blaasontstekingen en blaasgruis (struviet) zijn daarvan de twee meest bekende. Beiden zijn erg pijnlijk.

 

Vaak worden in deze gevallen antibiotica voorgeschreven en een zak urinary droogvoer meegegeven. Dit zijn echter niet per se de beste of enige opties die je hebt als je kat blaasgruis heeft.

 

Voor iedereen die graag meer wil weten over blaasgruis, heb ik deze serie geschreven. Hieronder zal ik elk artikel kort toelichten, maar je kunt ook gewoon bij de eerste beginnen, en onderaan het artikel doorklikken naar het volgende deel.

Wat zijn de symptomen van blaasgruis?

Het is niet altijd even makkelijk om te herkennen dat er iets mis is met je kat. Ze kunnen pijn immers goed verborgen houden. In het wild helpt ze dat, want pijn betekent zwakte. Voor ons maakt dat het helaas lastiger ze goed te kunnen helpen.

 

Twee symptomen komen het vaakste voor en zijn het meest kenmerkend:

  1. Het steeds in en uit lopen van de kattenbak
  2. Niet meer op de kattenbak plassen, maar (overal) in huis

 

Meer symptomen en gedrag waar je op kunt letten vind je hier.

 

Wat moet je weten bij de dierenarts?

De dierenarts is vaak de eerste stop in dit proces. Als je ziet dat je kat moeite heeft met plassen, is dit heel belangrijk. Omdat er meer ziekten zijn die te maken hebben met veranderd plasgedrag, is het erg belangrijk om de juiste diagnose te hebben.

 

Daarbij is het handig dat je zelf alvast wat kennis hebt wat er bij de diagnose van belang is. Uit geld oogpunt wordt namelijk niet altijd alles onderzocht. Het is bijvoorbeeld goedkoper om geen urine onderzoek te doen, maar dat maakt de diagnose niet duidelijker.

 

Over het stellen van de diagnose en testen vind je hier meer informatie.

 

De medische behandeling bij blaasgruis

De dierenarts moet in sommige gevallen ingrijpen als er sprake is van blaasgruis. Daaronder horen onder andere katheterisatie (in geval van verstopping), blaasoperaties (in geval van grote stenen in de blaas) en in sommige gevallen een penisamputatie (soms beter bij herhaalde verstoppingen).

 

Ook wordt heel vaak antibiotica meegegeven, terwijl dit onnodig is als er sprake is van steriele (zonder infectie) blaasgruis. Ook daarom is urine onderzoek dus zo belangrijk!

 

Verder is in sommige gevallen pijnstilling nodig. Pijn kan leiden tot stress en stress kan de blaasproblemen erger maken. Echter is Metacam niet de enige optie.

 

Wil je meer weten over wat de dierenarts kan doen, dan kun je dat hier lezen.

 

De urine pH waarde: een belangrijke factor bij blaasgruis

Een van de belangrijkste factoren bij blaasgruis is de urine pH waarde (‘zuurtegraad’). Bij een gezonde kat is deze tussen de 6 en 6,5. Bij blaasgruiskatten is deze vaak gestegen tot 7 of nog hoger. Hierdoor hebben bepaalde mineralen meer kans om samen te klonteren en struviet te vormen.

 

Onder andere het dieet en de grootte van maaltijden bepaald de urine pH. Door deze te beïnvloeden, kun je de urine pH naar beneden brengen. Echter ook weer niet te veel, want dan vergroot het risico op calcium-oxalaat stenen.

 

Hier kun je meer lezen over de urine pH bij blaasgruis katten.

 

De Specific Gravity (SG): de dichtheid van mineralen in de blaas

De SG is een maat om aan te geven hoe geconcentreerd de mineralen in de blaas zijn. Bij meer vocht of minder mineralen, daalt die concentratie. Daardoor wordt de kans kleiner dat struviet zich vormt.

 

Meer vocht betekent meer urine, waardoor mineralen sneller worden afgevoerd. Door natvoer te geven, vergroot je de inname aanzienlijk en is de effectiefste manier om meer vocht in je kat te krijgen.

 

Bij mineralen gaat het dan om magnesium, fosfaat en ammonium. Vaak wordt daarom gesteld dat voer voor blaasgruiskatten laag moet zijn in magnesium (en soms wordt fosfor ook aangehaald).

 

Hoe dit allemaal zit, kun je lezen in het artikel over de SG.

 

Een blaasgruisdieet: Hoe werkt urinary voer en welke voer opties heb je?

Door de dierenarts wordt in de regel urinary droogvoer voorgeschreven. Dit bevat urine verzurende stoffen, waardoor blaasgruis bestreden wordt. Helaas is dit niet de best werkende optie.

 

Gelukkig zijn er meer opties, waaronder urinary natvoer, kwalitatief natvoer aangevuld met urine verzurende stoffen of rauw vlees aangevuld met urine verzurende stoffen.

 

Meer uitleg over deze verschillende blaasgruis dieet opties, voorbeelden en voertips vind je hier.

 

Blaasgruiskater Amon: Hoe rauw hem hielp

Dat rauw voeren aangevuld met verzurende stoffen een goede optie is voor blaasgruis katten, laat Amon wel zien. Na een tijd op urinary brokjes die alles alleen maar erger maakte, koos baasje Kim om het heft zelf in handen te nemen.

 

Door een langzame overstap naar KVV aangevuld met appelazijn en een blaas ondersteunend product, viel Amon langzaam af en werden de urine pH waarden beter. In twee delen legt zij uit hoe ze dit heeft aangepakt. Als je twijfelt over rauw voeren, raadt ik deze twee artikel van harte aan!

 

Deel 1: Amon heeft blaasgruis

Deel 2: Amon op rauw vlees

Pootje PurrfectCat

Reacties zijn gesloten.