De beste soorten kattenvoer: Van rauw naar natvoer en brokjes

KattenbrokjesWe willen graag allemaal het beste voor onze kat. Maar soms is het moeilijk om te bepalen wat goed voer is. Soms staat onze portemonnee het ook niet toe.

 

Gezond voer voor onze kat is zo biologisch geschikt mogelijk. Aangezien een kat een woestijn carnivoor is betekent dat dierlijke eiwitten, weinig koolhydraten en vocht in het eten.

 

Het mooie aan deze video vind ik dat Dr. Karen Becker aangeeft dat je het beste in de bovenste regio kunt zitten, maar dat een beetje gezond voer beter is dan niets. Kijk of je een stapje omhoog kan doen op de ladder, gezonde snacks kan geven of 7 van de 14 maaltijden kan verbeteren.

 

Elk stapje helpt om je kat gezonder te maken.

 

Dr. Becker Shares Her Updated List of Best and Worst Pet Foods

(Onder de video vind je de volledige lijst van Dr. Becker in het Nederlands)

 

#1 Homemade, onbewerkt en rauw

Het voordeel van zelf het voer voor je kat maken is dat je precies weet wat erin gaat. Wil je graag biologisch voeren, dan kun je het vlees en groenten kopen bij biologische verkopers. Je hebt alles zelf in de hand. Bovendien heb je flexibiliteit in waar je het weg haalt: je eigen tuin, de boer buiten het dorp of toch de supermarkt?

 

#2 Thuisgemaakt, onbewerkt en gekookt

Sommige katteneigenaren koken de ingrediënten liever. Hierbij heb je alle voordelen van rauw voeren, behalve dat door koken het aantal bouwstoffen verminderen. Voor sommige bouwstoffen is dit juist beter.

 

#3 Commercieel gebalanceerde raw food

Verschillende producenten maken raw food. In Nederland noemen we dit ook wel KVV (kant en klaar voer) of BARF (Bones and Raw Food) genoemd. Controleer op het etiket of het een compleet voer is. Het blijft overigens belangrijk te controleren of dit ook zo is, dus doe research naar het merk dat je wilt gebruiken. Ook kun je beslissen of je biologisch vlees wil gebruiken of niet. Het nadeel hiervan is dat je betaalt voor het werk van de KVV-maker.

Voorbeelden: Bandit, Carnivoer, Carnibest

 

#4 Gevriesdroogde raw food

Felifine Pure KipOp lage temperatuur wordt het vocht onttrokken uit het vlees. Hierdoor blijven meer bouwstoffen bewaard. Het makkelijke ervan is dat het ook langer houdbaar is dan vers gemaakt voer. Bovendien hoef je er relatief weinig van te voeren. Je kunt water toevoegen om het voer weer vochtig genoeg te krijgen. Het nadeel is de prijs: vriesdrogen is een duur proces.

Voorbeelden: K9 Natural (online bezorging vanuit Duitsland), Felifine Pure

 

#5 Gekookte, gekoelde dierenvoer

Dit voer wordt licht gekookt, waardoor er enig verlies is van nutriënten. Echter is dit kwaliteitsverlies minder dan bij de lagere categorieën. Het vochtgehalte en de versheid van het voedsel zijn voordelen. Het is belangrijk om research te doen naar de merken en de ingrediënten die ze gebruiken.

 

#6 Blikvoer (natvoer) met kwalitatieve ingrediënten

Kwalitatieve ingrediënten zijn voedingsmiddelen die we ook als mens zouden eten. Dat betekent bijvoorbeeld spiervlees in plaats van afvalvlees. Organen kunnen hier ook prima worden toegevoegd.

 

Geïnteresseerd in goed natvoer? Mijn selectie vind je hier.

 

#7 High premium blikvoer

De ingrediënten van dit voer zijn vaak van mindere kwaliteit. Toch is er nog steeds een goede verhouding van eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook is het vochtbalans op orde.

(Let op: Ook hiermee bedoel ik niet Royal Canin, Hill’s of soortgelijke grote namen).

 

Thrive PremiumPlus Zalm en Haring#8 Droogvoer met kwalitatieve ingrediënten

Droogvoer is niet biologisch geschikt voor een kat. Het ontbreekt aan vocht, waardoor je kat makkelijk uitgedroogd kan raken. Zelfs de graanvrije versies (wat deels marketing is) bevatten vaak nog hoge hoeveelheden koolhydraten. Dat maakt je kat gevoelig voor obesitas en suikerziekte.

 

Mijn overzicht van brokken vind je hier, inclusief rankschikking.

 

#9 High premium droogvoer

Net zoals bij het natvoer zijn ook hier de ingrediënten van mindere kwaliteit dan bij #8. Vaak bevatten deze grote hoeveelheden granen, zoals tarwe, rijst en soja. Zoals net genoemd zijn deze ongeschikt voor je kat.

(Let op: Ook hiermee bedoel ik niet Royal Canin, Hill’s of soortgelijke grote namen).

 

#10 Blikvoer van een supermarktmerk

Hier zit meer vocht in dan droogvoer. Toch staat deze onder twee droogvoer varianten. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de ingrediënten. Het gaat met name om het aandeel in granen, maar ook om de gebruikte conserveringsmiddelen zoals BHA. Dit laatste worden in verband gebracht met kanker.

 

#11 Droogvoer van een supermarktmerk

Hierbij gelden dezelfde bezwaren als bij nummer 10. Hierbij ontbreekt echter ook nog het vocht in het eten.

Lees meer: Is duurder kattenvoer beter dan goedkoop supermarktvoer?

 

#12 Semi-vochtig voer

Zelf had ik wel gehoord van half-vochtig voer, maar ik ben het eigenlijk nog nooit tegengekomen. Blijkbaar zit hier propylenglycol in, een neefje van anti-vries, om het vochtgehalte na bewerking weer omhoog te krijgen. Aangenomen dat dit waar is, lijkt me dit totaal ongeschikt.

 

#13 Niet gebalanceerde, thuisgemaakte maaltijden (rauw of gekookt)

We doen allemaal ons best en willen graag het goede doen voor onze kat. Maar als je liefdevol, maar onwetend begint aan zelfgemaakte maaltijden voor je kat, kun je nutriënt niet gebalanceerd voeren. Hierdoor mist je kat voedingsstoffen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Dit is precies de reden waarom dierenartsen voorzichtig zijn met het aanraden van homemade raw food – sommigen doen het met alle goede bedoelingen verkeerd.

 

Advies: Klim omhoog in de ladder

Hoe meer vers en biologisch geschikt je aan je kat kunt geven, hoe beter. Ook al heb je een kleine portemonnee, maak dan een comprimis. Geef zo vaak mogelijk een kattenvoer van een hogere categorie. Zelfs één keer per week is beter dan nooit.

Pootje PurrfectCat

PhotoCredit: CrepesSuzette

2 reacties:

  1. Mijn senior kat is erg kieskeurig maar wat ze wel lekker vindt is een stukje gekookte of gebakken (in de oven zonder olie) kip. Nu wil ik 1x per week voor haar een complete maaltijd koken maar online kan ik alleen recepten vinden voor kattensnacks of voor rauw voer. Weet jij waar ik recepten kan vinden voor gekookt compleet kattenvoer?

    • In principe moet je dat op dezelfde manier aanpakken als met rauwe voeding: Kijken naar de specifieke behoeften van je kat, kijken welke ingrediënten hierin een aandeel hebben en dan de gaten opvullen met supplementen. Er zullen algemene recepten zijn, maar mijn ervaring is dat deze niet zo compleet zijn als ze beweren of op veel punten verre van ideaal zijn (zeker voor een senior).

      Zelf stel ik rauwe voeding samen op basis van de richtlijnen van het NRV (lees hier meer)), maar dit kun je ook prima toepassen op gekookte voeding (je selecteert dan in principe gewoon de gekookte versie van je ingrediënten). De genoemde website onder aan het artikel heeft ook een Facebook groep onder dezelfde naam waar ze je goed kunnen helpen bij dit proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *