Amon: Goed nieuws, maar het verhaal gaat door

Het is alweer even geleden dat ik iets heb geschreven over Amon. In mijn laatste blog heb ik het vooral nog over het toepassen van verschillende supplementen en het monitoren van veranderingen en ben ik bezig met het uitbreiden van het menu.

Benieuwd naar hoe het daarmee gaat? En welke nieuwe uitdagingen ik nu mee bezig ben? Dat ga ik je hier vertellen.

Een terugblik naar vorig jaar

Monitoren – In mijn vorige blog ben ik net gestart met het voerdagboek, deze hou ik nog steeds enorm secuur bij. De urinestrips gebruik ik nog steeds met volle tevredenheid en ondertussen is er niet 1, maar zijn er zelfs 2 refractometers aan de collectie toegevoegd.

Een refractometer meet de concentratie van de urine. Zo weet je of de kat voldoende vocht binnen krijgt, of misschien juist een probleem heeft met zijn vochthuishouding.

Appelciderazijn – Ik gebruik daar nog dagelijks een aantal supplementen. De appelciderazijn ben ik ondertussen mee gestopt en dat gaat eigenlijk heel goed. Hij blijft netjes stabiel zonder extra verzuring.

Visolie – Ook dit gebruik ik niet meer als verzurende factor bij elke maaltijd. Hij krijgt tegenwoordig nog maar 2x per week variërend vis en krill. (Wat hij stom genoeg ineens super lekker vindt…)

PUUR Urogeni – Dit is het enige wat ik nog consequent ben blijven geven. Ik geef het in kuurvorm, zodat elke 6 weken de prikkel opnieuw gestimuleerd wordt. Dat gaat goed op deze manier en ik denk dat ik hier voorlopig ook niet zomaar iets in zal veranderen.

Het menu

Wat KVV betreft ben ik grotere diersoorten gaan schrappen en wilde ik wat meer soorten toe gaan voegen. In de tussentijd ben ik wat andere merken gaan proberen en ben ik uitgekomen op een variatie van 9 soorten bestaande uit (wild) gevogelte, haasachtigen en lam/geit.

Verder gaf ik als extra’s vooral kuikens en af en toe kwartel. Ondertussen krijgt hij 4/5 soorten spiervlees, wordt het “knaagwerk” langzaam uitgebreid van kippennekken naar vleugeltjes en is ook duif toegevoegd aan het assortiment.

Gewicht

Een jaar terug was ik nog bezig met zijn gewicht omlaag brengen. Dit is ondertussen op het punt gekomen dat het niet meer verder omlaag mag. Succes dus! Ik heb wel gemerkt dat hij een verschillende caloriebehoefte heeft tijdens de verschillende seizoenen. Hierdoor kan hij een hele periode stabiel zitten en ineens weer gaan pieken of dalen. Gelukkig kan ik daar met de wekelijkse registratie snel op reageren.

Nieuwe uitdagingen

Ondanks al het goede nieuws, zijn we natuurlijk nooit klaar. Ik blijf bezig met het dieet perfectioneren en duik hier dan ook met de dag dieper in. (Uiteraard niet enkel voor Amon, wat het misschien nog wel een grotere uitdaging maakt.)

Slaapstoornis

Dit heb ik in mijn vorige blog al even snel laten vallen en is op dit moment de grootste uitdaging. Ik kan er ondertussen een (hoogstwaarschijnlijke) term aan hangen: REM sleep Behavior Disorder (RBD) ofwel REM-slaap gedragsstoornis. Juist ja.

Wat houdt RBD in?

Ik zal het even heel kort uit proberen te leggen, om het probleem iets te verduidelijken. Bij RBD gaat er iets fout in de verlamming van een aantal tot alle spieren tijdens de REM-slaap (de slaap waarin we dromen). Dit resulteert in heftige bewegingen, waarbij hij zichzelf of zijn omgeving pijn kan doen.

Onderstaand filmpje is mogelijk niet geschikt voor gevoelige kijkers.

In dit filmpje zie je Amon dromen. Ondanks dat zijn ogen af en toe open gaan, is hij in diepe slaap. Je ziet hem trappelen en zijn klauwen uitslaan. Hij wordt nu rustig wakker, maar dit kan ook heel heftig gaan.

Wat kun je ertegen doen?

Dat is dus een beetje het probleem. Er is bij mensen al weinig over bekend, laat staan bij katten. Eventuele behandelingen komen dus voort uit studies op mensen en die data is niet simpelweg te kopiëren.

Melatonine

Een van de dingen die een positief resultaat oplevert bij een hoog percentage, is melatonine. Op zich iets waar ik wel iets mee kan, aangezien melatonine-gebruik bij katten niet volledig onbekend is (het wordt experimenteel ingezet ter onderdrukking van de krolsheid).

Het probleem van melatonine is alleen: Binnen Nederland is hier enorm weinig over bekend en concrete doseringen zijn er dus ook niet. En ondanks dat mijn onderzoekstalent niet bijster slecht is, voelt het toch wel beter als een dierenarts kan beamen: Dit is veilig en dit niet meer.

Het plan

Ondanks de onzekerheden, ben ik ondertussen wel gestart met het experiment. De dosis in eerste instantie zo laag mogelijk en dit langzaam opbouwend tot “mogelijk effectief”. En dit alles uiteraard ook weer met een registratie van het probleem en nauwlettend in de gaten houdend of er geen afwijkende dingen mee gepaard gaan.

Uitdagingen

Het juiste product – Dit was zoektocht 1. Een product vinden met zo min mogelijk hulpstoffen, waarvan de hulpstoffen sowieso veilig zijn en die daarbij ook een hanteerbare dosis heeft. Gelukkig is dit laatste steeds makkelijker, naarmate de dosis hoger wordt.

Waar links een goed formaat is om mee te starten, is bij een hogere dosering rechts een betere keuze kijkend naar de totale hoeveelheid hulpstoffen.

De juiste dosering – Waarmee start je en waar moet je stoppen? Op zich was de start makkelijk: Zo laag mogelijk. Het einde? Daar ben ik nog mee bezig. Er zijn verschillende bronnen die ik nog moet natrekken, maar ik zit voorlopig nog niet bij “twijfelachtig hoge” doseringen.

Het juiste tijdschema – Dit moet ik nog uit gaan vogelen. De werkzaamheid is vermoedelijk 8-12 uur. Wat betekent dat ik het met wat geluk maar 2x per dag hoef te geven, maar mogelijk 3x per dag. En aangezien zijn nachtritme vrijwel gelijk is aan dat van mij, kan dit laatste nog best een uitdaging worden.

Complicaties

Ondanks dat alles echt nog in de beginfase zit, is er al een eerste complicatie: Mogelijk hebben de tabletten een negatief effect op zijn urine-pH. Na een lange periode van stabiliteit zie ik nu weer pieken.

Momenteel lijkt de melatonine zelf het probleem te zijn, al zal het lastig zijn om dit met 100% zekerheid te kunnen zeggen. Dat betekent dat mijn eerste plan van wekelijks verhogen even is stopgezet en dat ik per verhoging eerst de urine terug in balans moet zien te krijgen voor ik weer een stap verder ga.

We blijven doorgaan

Gelukkig dus grotendeels goed nieuws, maar zoals je wel weer ziet, zal het verhaal met Amon nooit klaar zijn. Ik blijf in ieder geval doorgaan met mijn onderzoek en zal er altijd alles aan blijven doen wat binnen mijn macht valt om hem te helpen.

En Amon zelf? Die maakt van elke dag een feestje. Wat dat betreft kunnen we nog wat van hem leren denk ik zo.

Kat silhouette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *