Blaasgruis kat Amon op rauw vlees: “Hij is eindelijk stabiel”

Amon blogt

Kim van Brouwershaven schreef eerder al een blog over haar blaasgruis kat Amon. Destijds was Kim bezig met de overstap naar rauw vlees en supplementen die Amon konden ondersteunen in de strijd tegen de struviet. In haar tweede gastblog vertelt ze hoe het nu gaat, en dat is uitstekend!


Februari is voor mij een maand geworden waarin ik extra na ga denken over de problematiek die ik heb gehad met Amon. 29 februari, een schrikkeldag, was de dag dat de blaassteen aan het licht kwam en alle problemen ineens kraakhelder waren.

In mijn eerste blog kun je lezen dat ik toen strikt Urinary voer ben gaan geven. Brokjes en natvoer, verder niks. Dit was voor de plasproblemen misschien een (tijdelijke) oplossing, maar bracht dus veel andere problemen met zich mee. Uiteindelijk dus een riskante stap gemaakt en overgeschakeld naar vers.

Ik denk dat ik hem ondertussen ruim een half jaar volledig op KVV heb staan. Toen ik hieraan begon, had ik vooral de goede moed dat dit alleen al enorm veel zou schelen. Die verhalen waren misschien een beetje te mooi om waar te zijn, of ik heb gewoon een extreem gevoelige kater.

In het begin gaf ik gewoon de merken waarvan werd gezegd dat ze goed waren: Carnibest en BARFmenu. Van Carnibest wel de variant zonder rijst, want granen of groenten zouden een no go zijn. Dit was ook goed te krijgen bij plaatselijke dierenwinkels, dus prima oplossing. Dacht ik.

Appelciderazijn

Wat supplementen betreft begon ik met de appelciderazijn. Het had geen wetenschappelijk bewezen werking, maar de verhalen hier rondom waren zo veelbelovend dat ik die gok heb gewaagd. En met succes, want het is het enige wat ik nog steeds gebruik sinds de start met KVV.

Amon liggend

Amon krijgt op dit moment 5ml per dag, door zijn eerste maaltijd, als onderhoudsdosis. Omdat hij het natuurlijk niet bijster lekker vindt, heb ik ook weleens geprobeerd te minderen. Dit had alleen dusdanige impact op zijn urine pH dat ik dit voorlopig niet meer zal doen.

Wanneer de pH een piek heeft, krijgt hij bij zijn laatste maaltijd nog 2,5ml extra. Zo ben ik de piek sneller de baas en kan ik ook sneller terug op de onderhoudsdosis.

Cranberries

Een ander ding wat ik heb geprobeerd is cranberrypoeder, “speciaal voor de blaas”. Allemaal leuk en aardig, maar ik had niet het idee dat het echt iets deed. Kan ook niet zeggen dat ik verschil zie nu ik er mee ben gestopt.

Nu wordt hierbij snel gezegd dat je gewoon moet overdoseren, maar dat vind ik persoonlijk best een slecht advies. Ja, een kat verteert plantaardige stoffen slecht, dus de kans dat er meer wordt opgenomen bij een hogere dosis is aanwezig. Alleen de kans is dus óók hoger dat de schadelijke stoffen uit cranberries beter worden opgenomen. En dan is het einde verhaal.

De juiste pH strips

Voor ik begon met het hele overstap verhaal, heb ik bij de dierenarts een soort nulmeting laten doen wat de urine betreft. De pH was aan de hoge kant, maar niet dramatisch, eiwitten waren veel te hoog en urine vrij geconcentreerd. Alles behalve ideaal, maar je moet ergens beginnen. (En dat terwijl hij destijds nog op speciaal dieetvoer zat.)

Via internet had ik zelf pH-strookjes besteld, zodat ik dit thuis ook in de gaten kon houden. Na een plotselinge pH-piek heb ik die strookjes per direct afgeschreven. Op zoek naar een betere oplossing.

Langs de dierenarts gegaan, de assistente kon hier niks over zeggen, maar de dierenarts zou wel contact opnemen. Na een en ander uitgezocht te hebben, belde ze inderdaad terug. Ze kon wel wat bestellen voor me, maar daar hing, uiteraard, wel een flink prijskaartje aan. Dus daar wilde ik graag over nadenken.

In de tussentijd nog wat rondgekeken naar mijn mogelijkheden als particulier zijnde, maar die waren gewoon enorm beperkt. En ik wilde toch wel echt kwaliteit. Het ging immers om de gezondheid van mijn kat. En toen bedacht ik me iets wat ik nog kon proberen: Ik heb hem namelijk verzekerd.

Dat rond krijgen was nog geen makkelijke klus. Het moest daar intern overlegd worden, aangezien het geen gebruikelijke vraag was. Vervolgens aan mij de taak om het medisch dossier inclusief de aanbeveling van de dierenarts te krijgen. En dan maar wachten op het verlossende woord.

En heel eerlijk? Daar heb ik al niet eens meer op gewacht. Ik was al zo blij dat de dierenarts aan alles mee wilde werken, dat ik de strips meteen heb laten bestellen. Feit dat ik hierna alsnog het verlossende woord van de verzekeraar kreeg, is alleen maar extra fijn.

Amon

Monitoren

Gewapend met kwalitatieve strips, ging ik weer vol goede moed aan de slag. Elke week meten, zodat ik er op tijd bij kon zijn als het de verkeerde kant op zou gaan.

En dan heb ik geluk met een kat als Amon. Hij plast in mijn bijzijn en accepteert zonder gemopper een lepel onder zijn kont. Al ben ik er met de tijd wel achter gekomen dat een open kattenbak hierbij fijner is dan eentje met kap.

Met het monitoren kwam ik erachter dat er toch nog niet echt sprake was van stabiliteit. Ondanks de strak afgemeten supplementen en het feit dat hij alleen nog maar KVV kreeg, waren er toch nog pieken in de pH. Verder onderzoeken dus.

Premix in KVV

Een ander ding wat als absolute no go werd beschouwd bij blaasgruiskatten was de premix in KVV’s. En waar ik Carnibest om die reden al had laten schieten, bleek BARFmenu ook ineens een premix toegevoegd te hebben. En die verandering had ik even gemist.

Ondertussen gaf ik ook al wel andere merken erbij, zoals Alaska, Haaksbarf en Carnivoer. Dat waren dan vooral aanvullingen van diersoorten die ik nog miste bij BARFmenu, zoals kalkoen, paard of konijn. Dit verschuiven naar alleen nog maar deze merken was dan ook vooral een kwestie van onthouden bij de volgende keer.


Blog advertentie Via Natura

Visolie

Amon zittend

Omdat Amon alles weigert te eten waar vis in zit (of het nu KVV is op basis van vis of met maar een beetje vis), krijgt hij visolie. Geen zalm of andere vervuilde vis, maar eentje die goed staat aangeschreven wat betreft soort vis, herkomst en DHA/EPA gehalte.

Buiten dat Omega 3 een positieve invloed heeft op zijn vacht en wat andere dingen, ben ik ook achter een ander positief aspect gekomen: Het heeft een positieve invloed op zijn urine pH. Dit is vooral per toeval ontdekt, maar blijkt dus ook een meespelende factor in het stabiel houden van Amon.

Momenteel gebruik ik hiervoor de Omega 3 olie van Iceland Pet, een olie op basis van sardine en ansjovis uit de Noordelijke ijszee. Ik ben wel aan het oriënteren naar andere bronnen, omdat ik graag wil kunnen variëren en niet graag afhankelijk ben van 1 product. Maar dat zijn dingen voor later.

Ook hierbij gebruik ik 5ml per dag als onderhoudsdosis, door de eerste maaltijd. Verlaging van de dosering heeft een negatieve invloed laten zien op de urine pH. Momenteel experimenteer ik ook met wat het resultaat is bij een extra dosis van 2,5ml wanneer er een pH piek is.

Diersoorten

Ondanks dat ik dacht dat ik nu overal wel rekening mee hield, bleef Amon schommelen. De tip om te kijken naar meer natuurgetrouwe diersoorten kon ik nog proberen. Dus weg rund, weg paard, lam was mogelijk nog acceptabel. Een gevogeltemix en wildmix werden eraan toegevoegd.

Voer dagboek

In het begin had ik veel moeite met verbindingen leggen en hieruit conclusies trekken. Ik dacht al gauw: dat onthoud ik wel. Maar dat was toch minder makkelijk dan gedacht. Ik zag vaak door alle kleine factoren het geheel niet meer.

Twee maanden terug ben ik begonnen met het registreren van de voeding en urine. Merken, diersoorten, hoeveelheden, supplementen: alles wordt opgeschreven. Of hij ergens iets anders jat, of hij overgeeft, je kan het zo gek niet bedenken of het wordt opgeschreven. En wat een verschil zeg.

Elke keer als Amon nu een afwijkende waarde heeft op zijn strip, kan ik heel gemakkelijk terugzoeken in het dagboek wat er is veranderd. Dit maakt het zoveel makkelijker om te kijken wat ik eventueel wel en niet kan, of misschien juist moet, veranderen.

Stabiel: geen onverklaarbare pH pieken meer

Op dit moment heeft Amon geen onverklaarbare, hoge pieken meer en wanneer er een verklaarbare piek is, wordt deze steeds sneller teruggedrongen naar acceptabele waarden. Ik denk dat ik dus voorzichtig aan kan gaan zeggen dat hij stabiel is. En daar ben ik best trots op!

Amon pH strips

PUUR Urogeni

Buiten de pH zijn er meer punten waar ik Amon in wil ondersteunen. Zo had hij bij de nulmeting bijvoorbeeld behoorlijk eiwitten in de urine, een mogelijk teken dat de nieren een flinke klap hebben gekregen. Omdat ik ook hiervoor een natuurlijk product zocht, ben ik uitgekomen bij  PUUR Urogeni: een kruidentinctuur die de blaas, urinewegen en nieren ondersteunt.

Voordat mensen zich trouwens zorgen gaan maken: Amon zijn bloed is ook gecontroleerd en hiermee was ernstig nierfalen uit te sluiten.

Maar sinds ik met de Urogeni ben gestart, zijn Amon zijn eiwituitslagen een stuk lager. Waar de nulmeting nog een ++ gaf (waar +++ de max is), zijn het nu voornamelijk nog traces (sporen).

Of het nu echt ligt aan de Urogeni, of dat het gewoon een samenhang is van alle factoren, durf ik niet te zeggen. Maar omdat de Urogeni ondersteunt op meerdere punten (diuretisch, pijnstillend en ontstekingsremmend), vind ik het een mooie toevoeging aan het dagelijks ritueel.

Hoe verder: blijven verbeteren

Ondertussen blijf ik steeds meer proberen in het verbeteren van het menu. Zo wil ik steeds meer prooidieren en grotere vleesdelen toevoegen, zodat ik ten eerste een beter overzicht houd van wat ik écht voer, en ten tweede omdat het stimulerend is voor het gedrag, de tanden en kaakspieren.

Amon eet vlees

Waar ik in mijn vorige blog net was gestart met eendagskuikens, staat hij hier nu om te springen. Verder ben ik verschillende organen aan het proberen, gaat kwartel er ook goed in en lijkt het BARF (Bones and Raw Food) deel in zijn menu zelfs favoriet te worden boven de KVV.

Op mijn verlanglijst staat nog een refractometer (voor het meten van de urineconcentratie van mineralen), en ik ben nog steeds zoekende naar dé oplossing tegen het slaapprobleem, maar alles op zijn tijd. Ik heb natuurlijk ook nog twee andere harige viervoeters die ook graag aandacht willen, waarvan eentje niet zo staat te springen om al mijn “experimenten”.

En laat ik nou bijna meer goed nieuws vergeten: Amon is ondertussen alweer ruim een halve kilo afgevallen! Alleen maar meer reden om op deze manier door te gaan.

Deel 3 van Amon, een nieuwe update, kun je hier vinden.


Kim van Brouwershaven is beheerder van de groep ‘Katten Weetjes‘, waar je allerlei vragen kunt stellen over katten, waarbij antwoorden worden onderbouwd en er verder wordt gekeken dan de reguliere werkwijze. Als je graag meer wilt leren over katten, raad ik deze groep van harte aan!

Pootje PurrfectCat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *