Moet je kattenvoer afwisselen of kun je beter bij 1 merk blijven?

Hoe vaak geef je een ander soort voer aan je kat?

Dan bedoel ik niet alleen een andere ‘smaak’, maar echt een ander merk met een andere samenstelling.

Velen kattenbaasjes doen dit bijna nooit. Als de kat eenmaal iets lekker vind, dan wordt jaar in, jaar uit gegeven.

Sommige merken dragen hier ook aan bij, door te adviseren dat het niet nodig is om de voeding van je kat regelmatig af te wisselen (lees: blijf loyaal aan óns merk!). Zij geven ook aan dat dit spijsverteringsproblemen of diarree kan veroorzaken.

En hierin hebben ze deels gelijk: vaak zie je in de kattenbak wel dat de drollen minder solide zijn of richting diarree gaan als je wat nieuws probeert.

Maar waarom raden we voor mensen variëteit aan, terwijl we dat voor katten niet toepassen? Is variëren met merken en smaken onzin voor katten? Of zouden we juist wel moeten afwisselen van merken en smaken?

Waarom we niet wisselen met voer

De producent

Sommige producenten adviseren om niet te wisselen van voeding*, omdat het kan leiden tot darm- en spijsverteringsproblemen. Diarree is het gevolg. Persoonlijk denk ik dat het verkrijgen van merkloyaliteit de grootste drijfveer hier achter is. Toch zijn er ook merken die het afwisselen juist aanmoedigen, zoals Acana. [1] In hoeverre we dus ‘gewoon doen wat de producent zegt’ laat ik daarom maar in het midden.

Compleet

Op vele voedingen (vooral brokken) staat “compleet”. Dit doet geloven alsof hierin alle voedingsstoffen zitten die je kat nodig heeft, van macronutriënten tot mineralen en vitaminen. Als álle bouwstenen erin zitten, doet dat vermoeden dat afwisseling niet noodzakelijk is.

Gemak

Ook gemak speelt een rol: één merk, één soort, één smaak. Mijn kat vind dít lekker en als het is mooi meegenomen als het ook nog eens niet te veel kost. Wat een tijd- en geldsverspilling als ik steeds opnieuw moet kijken naar andere merken (of smaken), die ze dan uiteindelijk niet wil eten…

De kat zelf

Sommige katten zijn ook zo kieskeurig dat ze soms niet eens ruiken aan het nieuwe voer voordat ze weglopen. Anderen zijn dapperder en proberen het, en krijgen toch diarree en moeten overgeven. Vaak wordt verzucht dat de kat zó kieskeurig is.

Moet je afwisselen van voer?

De hamvraag is, is het noodzakelijk om kattenvoer af te wisselen? Persoonlijk denk ik – zolang je kat gezond is – dat afwisseling van een paar merken goed is. Dit heeft een aantal redenen die van preventieve aard zijn, die ik hieronder verder zal toelichten:

 1. Compleet varieert per merk
 2. De levensfase bepaalt mede de behoeften
 3. Optimale gezondheid
 4. Ziekten en aandoeningen
 5. Voeding stopt of verandert

Elk compleet voer is anders in hoeveelheden

Op vele voedingen staat dat het “compleet” is. Dit is volgens de regels van het FEDIAF (overzichtsorgaan van Europa).

Dit houdt in dat er voor een lijst van voedingsstoffen van ongeveer een A4tje lang minima zijn opgesteld wat er in de voeding zit.

Hiermee zijn een aantal problemen:

 • Er zijn geen maxima opgesteld voor de meeste voedingsstoffen, en hierin hebben fabrikanten veel vrijheid
 • Deze eisen zijn opgesteld voor het gemiddelde dier. Wijkt jouw dier af door wat voor reden dan ook, dan ligt een tekort alsnog op de loer.
 • Voor sommige voedingsstoffen zijn geen minima of ratio’s opgesteld. Een voorbeeld is omega-3 EPA en DHA en de ratio met omega-6 vetzuren.

Door te wisselen van merken verklein je de kans dat je kat een tekort of overschot opbouwt over korte of lange termijn, die de fabrikant gemist heeft.

De levensfase bepaalt de behoeften

De leeftijd (levensfase) van de kat bepaalt hoeveel behoefte hij heeft aan proteïne en calorieën.

 • Een kitten is nog volop in de groei. Daarvoor zijn eiwitten belangrijk, maar ook vetten – deze leveren de energie die een kitten nodig heeft.
 • Een gecastreerde kat heeft zo’n 25% minder calorieën nodig dan zijn intacte kattenvriendje. Het vettere kittenvoer kan bij een gecastreerde kat daardoor sneller zorgen voor overgewicht.
 • Senior katten (vanaf ongeveer 12 jaar) hebben weer meer eiwit nodig dan volwassen katten, omdat hun eiwit verwerkingsproces minder efficiënt wordt.

Aanpassen op de levensfase is dus belangrijk.

Persoonlijke note: Helaas maken veel diervoerproducenten hier misbruik van in hun labels. Senior voer bevat nog altijd minder eiwitten uit angst voor nierproblemen, alhoewel dit allang ontkracht is zolang de kat gezonde nieren heeft. In Sterilised voeding wordt vet vervangen door koolhydraat, waardoor het minder caloriedicht is, maar te weinig eiwit levert. Laat je niet in de luren leggen door de marketing!

Optimale gezondheid

Soms zijn signalen dat je kat niet zo lekker in zijn vel zit heel subtiel. Dit hoeft zich niet direct te uiten in ziekten, alhoewel het zeker het voorstadium kan zijn.

De vacht, kattenbak en gedrag kan je hier veel over vertellen. Heeft je kat een doffe vacht met schilfers? Zit de vacht in ‘plukjes’? Is hij sloom of slaapt hij erg veel? Heeft hij diarree/slappe drollen of juist keiharde drollen? Heeft hij steeds jeuk?

Allen kunnen tekenen zijn dat je kat niet zo lekker in zijn vel zit, terwijl die niet per se van de ene op de andere dag ontstaan. Daardoor vallen ze niet altijd op – helemaal niet als iets ‘altijd al zo geweest is’. Daar waar je kat op kan overleven (“niet dood aan gaat”) is niet per se hetzelfde als optimale gezondheid.

Aandoeningen en ziekten voorkomen

Ook kan te weinig van één ding leiden tot ziekten. Het meest aangehaalde voorbeeld is toen taurine nog niet bekend was in de jaren ’70 en katten overleden aan hartfalen door taurine tekort.

We kunnen niet met 100% zekerheid zeggen dat dit nu niet meer gebeurt – voeding blijft ingewikkelde materie en écht lange termijn veiligheidsstudies worden amper tot niet gedaan.

Voedsel allergieën en intolerantie lijken steeds meer voor te komen bijvoorbeeld. Een overmatige hoeveelheid van bepaalde stoffen kunnen zorgen diarree, gevoelige en geïrriteerde darmen en/of jeuk als gevolg van voedsel allergieën of -intolerantie.

Steeds meer katten lijken slecht te kunnen tegen kip, vis en rund; de 3 meest gebruikte eiwitten in kattenvoer en tevens de top 3 allergenen. Jarenlang hetzelfde voeren verhoogt het risico op een allergische reactie.

Persoonlijke note: Ik zeg hiermee niet dat alles te voorkomen is door voeding af te wisselen. Echter denk ik wel dat variatie helpt om de kans te verminderen, omdat je voorkomt dat je steeds op 1 punt drukt als het ware.

De voeding verandert of stopt

Laatst zag ik een noodoproep van iemand: of iemand nog van merk X dit en die variant had, want dat is het enige wat haar kat at. En dat ging uit de handel. Dan heb je dus een groot probleem.

Het gebeurt vaker en soms onopvallender dan je denkt: de samenstelling van voedingen wordt ook regelmatig verandert. Het kan dan zomaar zijn dat je kat het opeens niet meer “lust”, terwijl hij het tijden met smaak at.

Dit is wat mij betreft ook een héle goede reden om te zorgen dat je kat meerdere soorten voedingen en merken lust. Dan is er altijd een back-up beschikbaar.

Waarom zijn katten kieskeurig?

Kittens leren van hun mama wat veilig en goede voeding is. Als mama het eet, dan kunnen de kittens het ook eten – en dat doen ze dan ook sneller. Dit is overlevingslessen regel 1: weet wat je kunt eten en wat niet.

Daarom zijn katten er niet vaak happig op iets nieuws te proberen: als ze er ziek van worden, kan het hun dood betekenen. Dit is de reden dat ik aanbeveel kittens zo jong mogelijk te leren wat voeding is en dus vooral natvoer en/of rauw vlees aan te bieden.

Tevens is kieskeurigheid gewenning. Het blijkt dat hoe langer katten op droogvoer zitten, hoe moeilijker het is om ze te switchen. In een onderzoek (2) kregen kittens (tussen 9-20 week) eerst brokjes, natvoer of rauw voer. Daarna kreeg ze voor langere tijd brokjes.

Hoe langer ze op brokjes zaten, hoe moeilijker de herintroductie van natvoer was. Vanaf 7 maanden brokjes was er geen verschil meer te meten tussen wat ze eerst kregen en de ‘makkelijkheid’ van natvoer herintroductie.


Blog advertentie Via Natura

Kieskeurigheid is dus eigenlijk overleven en gewenning. Dat betekent dat jong aanleren en vasthouden de makkelijkste manier is om katten andere voeding te laten eten, zeker als het zo verschilt in samenstelling en textuur zoals droogvoer en natvoer/rauw.

Toch hebben katten ook een natuurlijke interesse in nieuw voer, dus het is zeker mogelijk je kat andere voeding te laten eten!

Mijn kat is ziek, moet ik wisselen van voer?

Als je kat ziek is, liggen de zaken vaak wat anders. Blijven eten is voor katten erg belangrijk, omdat ze anders last kunnen krijgen van leververvetting. Toch is juist ziekte dé reden voor vele kattenbaasjes om te wisselen van voer. In sommige gevallen ben ik daar zeker voor:

Suikerziekte –  Bij vele katten is suikerziekte type 2 om te keren met een koolhydraatarm dieet. Het is dan mogelijk om minder of zelfs geen insuline meer te hoeven spuiten. Hoe eerder dit gestart wordt, hoe beter de prognose is.

Blaasproblemen – Nog steeds bevelen dierenartsen brokjes aan bij blaasproblemen, terwijl allang bewezen is dat vochtrijke voeding beter werkt. Er is ook urinary natvoer van de grote merken, of je kunt kiezen zelf te verzuren. Hier lees je meer over de opties.

Nierproblemen – Ook bij nieren is vochtrijke voeding heel belangrijk. Afhankelijk van hoe ver gevorderd de nieraandoening is, is het mogelijk verstandig over te gaan naar een vochtrijke voeding in plaats van brok.

Allergie – Alhoewel jeuk niet altijd door voeding komt, is een eliminatie dieet een optie. Door kip, rund en vis te vermijden (een uitdaging op zichzelf), kan het zijn dat je kat zich stukken beter gaat voelen.

Het is NIET handig om dit te starten als je kat nog bij de dierenarts. Dan kan er juist een aversie voor die voeding ontstaan. Begin pas als je kat weer rustig en wel thuis is, en bouw het langzaam op.

Wanneer je niet moet wisselen

In sommige gevallen raad ik juist af om te wisselen. In die gevallen is het ‘iets eten’ beter dan de noodzaak om af te wisselen. Alvleesklierproblemen zijn hiervan een goed voorbeeld: als er iets is wat de eetlust opwekt, dan go for it.

Bij darmproblemen, zoals gevoelige darmen (IBD), kan wisselen een uitkomst zijn. Soms vermindert het de darmirritaties. Maar soms verergert het ook. Stabiliteit is dan belangrijker dan afwisseling.

Onthoud: Afwisseling moet helpen, niet meer schade doen.

Hoeveel afwisseling in kattenvoer is handig?

Je kunt afwisselen in merk en smaak. Variëteit in merk zorgt voor andere samenstellingen van macronutriënten, mineralen en vitaminen. Daarom kun je ongeveer 2 tot 4 merken kiezen die je afwisselt.

De smaak is de eiwitbron die gebruikt wordt, oftewel: de vleessoort. Let daarvoor goed op de ingrediëntenlijst. Als er staat ‘met konijn’, bedoelen ze dan dat 4% van de vlees en dierlijke bijproducten konijn is, of is het echt konijn?

Als je ongeveer 2 tot 4 verschillende eiwitbronnen hebt, wissel je voldoende af. Zolang er geen sprake is van allergie, kunnen kip en rund daar prima tussen zitten.

Vis raad ik aan om wat minder te geven dan vleesvarianten, maar is een bron van goede omega 3 vetten en dus een zinvolle aanvulling voor af en toe.

Het is niet erg als je merken hebt die allebei dezelfde eiwitbron heeft.

Note: het is niet nodig om veel meer variatie aan te brengen in merk of eiwitbron. Zeker met het oog op allergieën is het daarom handig niet alle soorten (exotische) eiwitbronnen te proberen. Laat bijvoorbeeld paard, gans, kangoeroe, buffel, rendier en dat soort exotische diersoorten lekker staan.

Afwisseling van kattenvoer voor Lapje
Een greep uit de selectie voor Lapje. Met een maag als een tank, is deze afwisseling geen probleem voor haar.

Hoe pas je variatie toe in praktijk?

Het wisselen van kattenvoer kun je op verschillende manieren doen en is lang niet zo moeilijk als het klinkt.

Brok afwisselen

Bij brokjes raad ik aan de zak binnen 4 tot 6 weken op te maken (lees hier waarom). Daarom is het niet handig op hetzelfde moment meerdere zakken op te hebben.

Daarom raad ik aan om die 4 tot 6 weken merk A te geven en dan langzaam over te schakelen naar merk B. Zo wissel je gedurende het jaar 2 of 3 merken af in een rotatie.

Bijvoorbeeld in januari geef je Acana, in februari stap je over naar Celtic Connection en in maart begin je aan de Power of Nature. In april start je weer met Acana.

Natvoer afwisselen

Natvoer is sneller af te wisselen van merk. Zodra het blikje of pouch op is, begin je met een ander merk. Zo kun je makkelijk 2 tot 4 merken afwisselen.

Voor Lapje heb ik diverse blikjes van 200 en 400 gram. Ze mag ongeveer 150-170 gram daarvan per dag, dus met 2 tot 4 dagen is een blik leeg. Zo geef ik nu Terra Faelis konijn, morgen ga ik over naar Animonda Carny multivlees en daarna Mac’s Cat gevogelte en cranberry. Dit kan ik ook doen, omdat Lapje een maag als een tank heeft. Is jouw kat gevoeliger dan kun je het rustiger aan doen met wisselen.

Voor informatie voor het wisselen kun je hier meer leren, en als je je kat op natvoer wil overzetten heb ik hier meer tips verzameld.

Te verwachten: diarree

Er is altijd diarree te verwachten als je wisselt van voeding. Hoe langer je kat al hetzelfde eet, hoe groter de kans hierop is. Hetzelfde geldt overigens voor overgeven. Uiteraard is het nooit de bedoeling dat dit erg heftig wordt en/of lang aanhoudt.

Dat gezegd hebbende, zachte drollen of milde diarree is een onderdeel van het proces, zéker als je naar meer natvoer gaat. Zolang het niet te erg wordt, kun je het een week of 2 geven. Wat ‘niet te erg is’ zul je zelf moeten beoordelen op basis van jouw kat gedrag en de kattenbak!

Conclusie: Wissel wat af in de merken kattenvoer

Om problemen zoveel mogelijk voor te zijn, is het afwisselen van kattenvoeding zeker aan te raden. Het middelt mogelijke tekorten en overschotten van voedingsstoffen uit, je kunt de voeding aanpassen op de levensfase van je kat, je richt je meer op de optimale gezondheid van je kat en je vermindert de kans op ziekten.

Bij voerwisseling is enige reactie, zoals diarree, te verwachten en normaal.

Tevens is het wisselen belangrijk, zodat je kat minder kieskeurig wordt. Hierdoor blijft wisselen mogelijk, ook als er sprake is van ziekte en andere voeding noodzakelijk wordt.

Lees verder: Hoe wissel je van kattenvoer?

Wat doe jij, werkt dit voor jouw katten?

Laat het weten in de reacties hieronder!

Pootje PurrfectCat

Bronnen

*Royal Canin: Wanneer schakel je over op een andere voeding?

 1. Acana (FAQ): What is rotation feeding?
 2. Hamper (en anderen, 2012): Effects of early experience on food acceptance in a colony of adult research cats: A preliminary study
  1. Samenvatting: Healthy Pets

38 reacties:

 1. Super goed artikel is dit met zoveel duidelijke informatie! Blij dat ik je blog heb gevonden.

 2. Hoii,
  Wat een top site heb je zeg!
  Ik heb nu 2 kittens van 5 maandjes en die zitten nu sinds kort aan de Purizon, maar sinds ze dat eten stinken ze best wel erg.. denk dat dat dan niet zo goed valt bij ze?
  Nu wil ik graag ook meerdere merken gaan doen, maar hoe kan ik dat het beste aanpakken en kan het ook bij kittens?
  Is het dan gewoon de bedoeling om dat elke keer de laatste week van de maand bijvoorbeeld, te mengen als ze weer naar een ander merk gaan?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ja dat kan ook bij kittens (met kittenvoeding).
   Je kunt of mixen (neem de kleinste zak die je kunt vinden, liefst <1kg).
   Of je kunt elke 1-2 maand afwisselen. De laatste week gebruik je dan om te mengen (mag ook 2 week).

 3. Nilgün Öztürk-Pehlivan

  Hoi,
  Wat een leuke informatieve site is dit. Duidelijk met veel liefde gemaakt. Heel veel info dat je blijft lezen tot het gaat duizelen 😄.
  Ik kwam op de site omdat ik informatie zocht over voeding na sterilisatie (6 december) van onze Lily.
  Lily is onze ondeugende, krabbende, bijtende, eigenwijze, leuke, grappige, lieve meisje van bijna 8 maanden.
  Lily is een bijna alles eetster. Behalve groente en fruit haha.
  Sommige gedroogde fruitjes, waar ze heel af en toe echt een pietsie van krijgt, eet ze wel. Kan dat eigenlijk kwaad?
  Als we aan tafel zitten schuift ze aan en komt ze op schoot of achter ons op de stoel en tikt ze je lief aan voor brood, de snoeperd :). Als we naar haar luisteren eet ze zo een halve boterham. Maar dat doen we maar niet. Vooral met de sterilisatie op komst minderen we sowiezo.
  Stukje kaas of een vingertopje tahin smikkelt ze ook van.
  Wij variëren ook met de brokjes en de natte voer. Begonnen met Royal Canin. Maar al snel gelezen dat dat niet de beste voeding is. Vooral éénzijdig niet.
  Op dit moment krijgt ze een combinatie van Yarrah, Almo Nature en (toch) Royal Canin brokjes. Celtic brokjes heeft ze ook wel eens gehad. Deze zijn best duur maar zal ze af en toe toch aanschaffen.
  Yarrah (paté) en Hills natte voeding. Renske met groente eet dametje niet :). Misschien als ze wat ouder is. Ik zal het af en toe proberen.
  Ook Ziwi natte voeding heeft ze wel eens gehad. En Almo Nature. Komt wel weer omdat ik het fijn vind om te variëren.
  Yarrah paté is wel haar favoriet merk ik.
  Af en toe een mals gebakken stukje zalm of kip of omeletje vind ons meisje ook lekker.
  Al met al een lekker smikkelend dametje.
  We willen de dingen zoals brood, tahin of ern snackje niet gelijk verbieden maar minder geven. Kan dat kwaad?

  Ik lees dat we het op zich goed doen met haar voeding. Ik ga maar verder met lezen. Er valt nog heel veel info te halen. Heel erg bedankt hiervoor 💐
  Vriendelijke groeten,
  Nilgün (mama van Lily)

 4. Hoi,

  Wat een wederom goed artikel! Ik ben echt blij met jou, ik leer zoveel van je.

  Wij hebben een kitten van bijna 4 maanden. Ze lijkt zo hongerig? Dus ben ik haar 2x tot nu toe natvoer gaan geven en dit vindt ze zooo lekker! Ik geef haar maar weinig maar ze smikkelt en likt het bakje uit. De brokjes van Go! Solutions lijkt ze steeds minder boeiend te vinden. Ze eet ook vaak karton, kamer planten en andere niet eetbare dingen in huis. Ik hoopte door af en toe natvoer te geven dit minder zou worden maar helaas ze doet het nog steeds.
  Ik ga zeker ook afwisselen met de brokjes, wie weet helpt dat?

 5. Hi Marilyn,

  Wat een ontzettend fijn & helder artikel.
  Ik heb twee ragdoll katers, beide gecastreerd en verschillend qua bouw. Ze zijn nu bijna 10 maanden.

  Éen van mijn heren heeft lang nodig gehad om te herstellen van een virus. Zeker vier maanden.
  Langzaamaan ben ik nieuwe natvoer merken aan het introduceren, hij kon tijdelijk maar één merk verdragen. Hij krijgt nu Wild Freedom (Kip & Kalkoen en Kip Puur), MjaMjaM (Kip Puur en Kalkoen Puur) en Mac’s (Mono Kalkoen en Eend, Kalkoen & Kip). Totaal niet kieskeurig en eet alles wat los en vast zit haha.
  Mijn andere ventje krijgt Granatapet DeliCATessen (Kip Puur en Lam & Kalkoen), Nature Cat Food (Kip & Kalkoen, Rund & Eend) en Catz Finefood (Lam & Konijn). <- Voor hem wil ik ook Mac's gaan introduceren. Hij is nogal kieskeurig en een echte kip fan. Lam vindt hij alleen lekker in combinatie met Kalkoen en/of Konijn.

  Eén keer in de week krijgen ze een maaltijd van Thrive de Ocean Fish of Tonijnfilet of van Catz Finefood Zalm & Gevogelte. Ook één keer in de week een eendagskuiken als snack.

  Ik vind het behoorlijk lastig als mensen zich met mijn visie en mijn voeding voor de katten bemoeien. Ik krijg constant te horen brokken brokken brokken en ik moet mezelf steeds verdedigen en uitleggen dat brokken per definitie niet beter is dan natvoer.

  Ik heb geprobeerd om van Granatapet DeliCATessen de Kip & Gans en Kalkoen Puur te bemachtigen, maar deze zijn uitverkocht en nergens meer te vinden helaas.

  Zijn vier verschillende soorten merken natvoer voldoende met daarin de smaken Lam, Kip, Kalkoen en Eend/Konijn?

  Dank je wel voor al jouw kennis en artikelen.
  Groetjes, Mendy

 6. Roy en Yarima

  Wauw wat een mooi artikel. Wij hebben sinds kort 2 hele lieve kittens. Halve blauwe Russen. Ik zoek me rot naar echt goede informatie maar die is echt schaars. We hebben op aanraden royal Canin maar als ik alles zo lees is dat voer helemaal niet zo goed. Nu maar eens kijken waar we daarna op gaan overstappen. Ook de afwisseling van natvoer is nieuw. Wij dachten dat het juist niet zo goed was. Onze kittens drinken goed door een fonteintje. Raad je het ook aan om af en toe zelf eten te koken voor de kittens? Bijvoorbeeld een stukje kip? En heb je toevallig nog tips voor een traktatie of snoepje als ze iets goeds doen? Ik ga lekker verder lezen op je website. Echt helemaal top!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Een klein (!) stukje rauwe kip kan ook.
   Bijvoorbeeld een stukje vetrand wat je wegsnijd als je kip voor jezelf bereid.
   Je mag het ook even koken, maar let op dat er dan geen kruiden etc op komen.

   Tip: geef het niet tijdens het koken/sijden, maar leg het even apart en geef het later (bv nadat jullie klaar zijn met eten). Zo voorkom je bedelen.

   Snoepjes vind je hier: De top 5 beste kattensnoepjes (en welke snacks liever niet)

 7. Oh wat goed om dit te horen dat wisselen van eten niet zo erg is. Ik heb vijf katten thuis, die ieder een bepaalde voorkeur geeft. Het is ook uitproberen wie wat lust en ik moet aan mijn eigen budget denken. Zo wissel ik af van natvoer met blikjes van de supermarkt en blikjes van A kwaliteit van een specialist. Voor 5 katten is 1 blikje van 400 gram voldoende. Met brokjes ben ik nog makkelijker: daar heb ik, afgeprijst, verschillende A merken gekocht en gooi ik ze door elkaar en geef ik hen in grote hoeveelheden aan. De katten zijn oud en wijs genoeg wat ze willen eten en hoeveel. Ze weten hiermee goed om te gaan. Ze worden niet te dik. Af en toe geef ik hen ook een lekkertje
  tussendoor. Omdat ze veel buiten zijn, zie ik hen ook af en toe een muis, rat, kikker of eend eten. Zeer afwisselend dus.

 8. Interessant artikel als kleine kitten kreeg hij ook verschillende merken, afgewisseld met vers en af een toe kort gekookte vis of een stukje van gekookt eitje. Dierenarts gaf aan voortaan beter 1 soort voer, dus geef sindsdien animonda kitten natvoer diverse smaken en daarnaast harde brokjes van diverse merken. Hij is nu 6 maanden vanaf wanneer kan ik op adult voer overstappen? Hij is ruim een maand terug gecastreerd, maar erg actief en komt ook buiten.

  • Natvoer raad ik aan kitten variant tot en met 6 maand.
   Voor de brokjes kun je mogelijk iets eerder, gezien sommige kittens in de breedte gaan groeien (lees: dik worden). Maar anders kunnen ook kitten brokjes tot 12 maand.

 9. Ik wissel niet af maar voer een paar merken brokjes door elkaar! Ik voer wel het meeste van power of nature en doe daar nu celtic en orijen bij! Kleine zakjes koop ik daarvan zodat het vers blijft en af en toe nog thrive erbij. Ze doen het er goed op! Dat kan ook wel toch?

  • Dat is inderdaad ook een optie als het op deze manier ook gewoon goed gegeten wordt. Voor mensen met maar weinig katten, kan dit misschien wat lastiger zijn, vanwege de meerdere verpakkingen die tegelijkertijd open zijn, maar wanneer je het op deze manier ook binnen korte tijd op kunt maken, zie ik hier geen problemen in.

 10. Zelf gaf ik mijn katten ook 1 merk brok- én natvoer. Gaf ik eens iets anders, dan hadden ze direct diarree en of braken. Ik dacht het goede te doen, behalve fabrikanten wordt door heel wat DA en fokkers dit ook aanbevolen. Toen 1 kat nierziekte kreeg , wilde hij met geen mogelijkheid iets anders eten. Laat staan de nier-voeding. Een ramp was het.
  Mijn Brits Korthaar van bijna 1 jaar heb ik vanaf 14 weken 4 tot 5 verschillende merken en smaken gegeven. Uit de lijst van jou, waar ik heel blij mee ben. Ik heb er meerdere geprobeerd. De Terra Faelis, Renske en Wild Freedom heeft hij het liefst. 2 p.week gestoomde zalm en kabeljauw-haasje, soms garnaaltjes is hij dol op. Verder de Animonda Carny en Cosma. Brok Purizon wissel ik alleen de smaak. Hij eet maar een klein beetje brok en vooral natvoer.Tot nu eet hij vrijwel alles en zonder problemen. Het enige probleempje dat is dat ik geen grotere blikken kan kopen, want langer dan 1 dag open, dan eet hij het niet (meer). Van geen een merk. Misschien heb je nog een tip hiervoor? Het is toch wel onvoordelig al die klein verpakkingen. Ik volg je adviezen met grote regelmaat en ben er zeer blij mee.

  • Hoi Annelies,

   Leuk om te horen dat je je Britje een mooie variatie geeft.
   Mogelijk kun je een deel van het natvoer invriezen, bijvoorbeeld in ijsblokjes. Dan kun je op de dag zelf de gewenste hoeveelheid ontdooien.
   Geen belofte dat ie dit wel eet, dus eerst even proberen 😉

   Groetjes,
   Marilyn

 11. Ja ,ik wissel best vaak met natvoer/ vlees. Op dit moment zijn ze een beetje uitgekeken op Carni- Best dus krijgen ze het even niet meer . Anders moet ik het weggooien en dat vind ik echt zonde !De brokken die er de hele dag staan wissel ik minder vaak.Daar eten ze ook niet zo heel veel van.En ik heb er ook een poesje die (helaas)geen brokken eet ,ook nooit gedaan.
  Met natvoer wissel ik van smaak en merk en dat vinden ze alleen maar fijn.

 12. Linda De Vree

  Ik heb drie katers, Eéntje van 13, ééntje van bijna 2 en ééntje van 1. Een heel werk om die drie bandieten hun voeding te geven. ‘s avonds krijgen ze natvoer. 17 00 begint het miaauw vanuit de tuin. Ze hebben nochtans geen horloge aan. Je moet ze letterlijk van je benen wegduwen terwijl je de lekkere maaltijden voor de heren aan het bereiden bent. Je struikelt als je de bakjes naar de 2 oudsten brengt, oudste eet rustig, middelste is een vertraagde film. Dan krijgt de jongste zijn bakje. Die zet ik apart. Denkt dat het oorlog is en nooit nog eten krijgt, hop hop en het eten is op nog voor de anderen hun bakje in de helft is. Als je hem bezig ziet wordt je niet goed. En dan gaat hij nog een poging doen om bij de anderen de rest op te eten. In de dag staat er een brokkentoren met een klep en af en toe laat ik wat brokjes in de bak zodat ze niet heel de dag kunnen schrokken, zodat ik zelf kan bepalen hoeveel ze eten, vooral jongste zou zich wel eens kunnen doodeten denk ik dan. Wat betreft voeding, heb ik natvoer van verschillende merken. Ik moet bekennen niet de duurste, met 3 bandieten in huis, en nog een paar zwerfkatten is het leven al duur genoeg. Maar op advies van Marilyn heb ik toch een beetje een keus gemaakt om toch voldoende eiwitten, en beperkt in koolhydraten te geven.
  Dus ze eten het natvoer van Animonda Carny, Mac’s en Feringa, en af en toe ook Bozita.

  Bij droogvoer is het de helft Power of nature de ene keer chicken de andere keer Meadowland (omwille van veel eiwtten weinig koolhydraten) en de helft (iets minder favoriet van Marilyn maar wel favoriet van mijn bandieten) Nutrivet Inne, ik schudt ze eens goed doorheen in de voorraadpot.
  Mijn bandieten halen eerst de brokjes van Nutrivet er uit, en laten de brokjes van power of nature liggen, en als ik geen andere brokjes meer bijvul dan gaan ze de andere brokjes ook eten, en ze smullen daar ook van hoor, maar katten hebben wel degelijk een favoriet.

  Maar power of nature is wel gezonder vandaar. Af en toe geef ik ook eens de brokjes van Thrive aan de oudste want die zijn iets malser, hij is een grote tand kwijtgeraakt (geen idee hoe, door zijn leeftijd, gevochten ?) en daar kan hij wat makkelijker op kauwen.

  Mijn katten eten nooit mee van de mensentafel, niet gezond wat wij eten voor de beesten, maar als we een kipfilet eten, dat maakt een uitzondering, dan leggen we een stukje weg, en dan krijgen ze eens een kleine attentie. Of als ik balletjes rol voor de soep, dat kennen ze ook, dan krijgen ze elk 2 balletjes. En dat is alles wat de katten krijgen van grote menseneten. En zeker geen mensensnoep. Wij eten toch ook geen katteneten ???

  Dus mensen verander eens van merk en smaak?, wij eten ook niet altijd hetzelfde, en vooral geef eens natvoer, katten zijn slechte drinkers, ze hebben vocht nodig. Ik kan er van mee spreken, Ik heb er nu 3 in huis. Maar ik heb in totaal 7 katten in 36 jaar gehad, waarvan nog 3 in leven, tja zo gaat dat hé.

  Groetjes van een kattenfan
  Linda?

 13. Renée Muller-Schuthof

  Alweer wat geleerd. Granatapet gaat hier goed, ga nu vaker afwisselen met Animonda Multivlees Carny Adult (valt in de smaak) en bijv. weer eens een traytje Mac’s Cat en/of Renske/Yarrah of Orijen, als die ook natvoer hebben. De Orijenbrokken worden verslonden hier, maar zit altijd vis in, niet zo gunstig volgens jou èn verslavend (hetgeen hier beslist gedemonstreerd wordt), Acana en Applaws erbij maar eens uitproberen. Zou te wreed zijn om helemaal af te zien van Orijenbrok. Siep is nooit een probleem, die eet alles en (vrijwel) altijd. Ludwig is kieskeurig, maar toont zijn goede wil. Eet in etappes, bij de 2e x krijgt hij wat Orijen Cat en Kitten of Fit en Trimbrokjesop z’n natvoer. En zowaar, hij hapt nog even door. Met veel animo. Zó leuk! Al met al, Marilyn, we kunnen weer even vooruit met jouw tips en adviezen. Dank!

 14. Ik geef u hier meer dan gelijk in, wij zouden ook niet iedere dag hetzelfde willen eten, maar ik zit met een probleempje …mijn kat staat op speciale voeding voor haar nier- en blaasprobleempjes, ik moet namelijk zowel de korreltjes als het natvoer van Hill’s Urinary Care geven, en daar bestaan er slechts twee soorten in…dus veel keuze heb ik niet…jammer genoeg!

  • Dat is jammer inderdaad, en dan is afwisselen lastig(er).
   Je zou nog natvoeding kunnen overwegen – zeer aanbevolen bij zowel nier én blaasproblemen.
   Maar uiteindelijk moet het de kat helpen, niet schaden. En daarin is elke kat uniek.

 15. Ik wissel om de twee dagen af, omdat hij 100 gram nat per dag en 20 gram brok eet.
  Alleen doordat hij moet afvallen ben ik bij 1 merk gebleven met andere smaken.
  Hij valt toch niet echt af, zelfs op deze Manier, dus wanneer ik de volgende keer weer natvoer bestel ga ik terug wat meer merken kopen.
  Joske is zo zot op zijn natvoer dat hij ondertussen alles lust, dus dat is kei makkelijk, hij heeft pok geen last van diarree of overgeven.

 16. Beste Marilyn,

  Ik word altijd erg blij van je stukjes. Jij kan het zoveel beter verwoorden dan ik kan. Het is een drama wanneer katten teveel van eenzijdige voeding afhankelijk zijn geworden. Vaak is de weg terug zo goed als onmogelijk. Ik promoot je site dan ook bij iedere gelegenheid. Eerdaags ga ik bij Zooplus wat bestellen en ga dat via jouw link doen.
  Sinds 2004 krijgen onze katten als basis echt vlees (met organen, bot en kraakbeen) volgens het prooidiermodel aangevuld met allerlei andere producten voor de verwennerij en is diarree iets heel zeldzaams geworden. Wanneer dieren ouder en kwetsbaarder zijn geworden, is het soms nodig om hun eten wat ‘op te leuken’ met extra sterke geuren en smaakstoffen. Daarvoor is het superhandig dat er zoveel te koop is op dit gebied. Via medekattenvrienden ontdekte ik laatst Almo Raw en Kattovit. Echt onweerstaanbaar voor iedereen hier behalve de jongste (maar de kleine Wies heeft sowieso een afwijkende eetlust).

  Met vriendelijke groet,

  Suzan

 17. Irene Enghardt

  Katsu is (intussen) mijn 7e kattenvriend als ik mijn hele leven terugreken. Eigenlijk de eerste kat waar ik heel veel moeite doe om op gebied van eten zoveel mogelijk kwaliteit en variatie aan te bieden. Vnl natvoer en rauw. Droge brokjes geef ik vrijwel nooit (als kitten groeide hij in nest op met alleen maar droge brokjes van Jumbo) en als ik er wat geef (perfect fit) dan alleen om op te rennen (en dat doe ik ook met andere snacks -oa cosma xl, div. no grain/high meat or fish sticks in stukjes-. De merken die ik geef: Wild Freedom (alle smaken), Feringa (6 smaken), animonda carny (konijn/kalkoen/rund en vleescocktail). Afgewisseld met rauw kip hart/dij/filet/nek/maag en geblancheerd zalm of koolvis 1 of 2xper week en soms cosma nature tonijn/kip. Hij heeft nooit last van zijn maag/darmen hierbij en lust alles wat ik geef (hoewel hij soms denkt: knaag jij maar lekker zelf op zo’n nekje). Mooie ontlasting zonder stank en prachtige vacht.. Misschien overdrijf ik een beetje met al die variatie en verwen ik hem? Ik kan het gewoon niet laten…. Hij is nu 3jaar, in principe een gecastreerde binnenkat maar wel behoorlijk veel uren overdag op de (lange) galerij buiten (2 hoog). Ik voer hem 5 tot 6x per dag ca 35 gram steeds tot ca 200gr en let ook op calorietjes. Toch weegt hij wel ruim 6.5kg, maar misschien omdat zijn mama een Main Coon is en zijn vader ook geen kleine kerel (europese korthaar)… Dierenarts moppert elk jaar en blijft maar droge brokjes Royal Canin pushen, maar ik ga gewoon niet in discussie..

  • Rowyn krijgt als brokjes Purizon en Acana en daarnaast kvv van Barf en af en toe vers spiervlees van paard en lamshart en kippenhartjes en kuikens ( samen met de honden) daarnaast nog natvoer van Alsa Nature, Animonda Carny en Happy Cat ook verschillende smaken. Van de brokken en het natvoer meestal nog de kitten variant aangezien hij nog maar 5 mnd is. Hij weegt nu 4.5 kg ( Maine Coon)
   We hebben dit vanaf het begin gelijk gedaan en hij heeft zelden diaree er van.

 18. Ja ik wissel ook af met nat voer en brokjes, als de brokjes bijna opzijn voeg ik een nieuwe zak toe, mix en dan zo ook daarna weer, ik heb meestal 5 of 6 verschillende smaken, blikjes van 2 tot 3 merken. Dus na elk blikje na 2 dagen krijgt Harry een andere merk of smaak. En soms zit er dan toch weer een blikje tussen wat ie echt ineens niet lekker vind zoals nu Carny puur rund, het ziet er ook niet zo lekker uit moet ik zeggen beetje droog..

 19. Ik ben het helemaal met je eens. Ik merk ook vaak dat na een gegeven tijd mijn kat niet meer zo fan is van zijn eten (ook het natvoer, dus het ligt zeker niet aan de brokken die niet vers genoeg zijn). Dus ik vond het ook zielig om hem steevast hetzelfde te geven. Het lijkt mij ook merkbinding…

  Nooit problemen gehad met diarree. Enkel dat ik natvoer vaak eerst moet mengen voor hij het wil eten.

  Momenteel kies ik voor (op jouw aanraden, waarvoor dank 😉 ): 85 g. natvoer + 25 g. brokjes per dag. Dit is voor het natvoer: 2 dagen enkel feringa vlees menu, dan een dag combinatie feringa met z’n lievelingsnatvoer, gourmet, en de rest van de week animonda carny. Van brokjes wissel ik purizon af met nutrivet inne.

  Als ik dit zo aanhoud, is het dan nodig om elke keer als ik wissel de brokjes te mengen? (ik neem aan dat dit bij natvoer niet moet?) Of is het voldoende als ik de eerste keer gemengd heb en gezien heb dat er geen spijsverteringsproblemen aan verbonden waren? Dat was mij niet zo duidelijk uit de post. Want het is inderdaad lastig, zeker met brokjes, om twee zakken tegelijkertijd open te hebben.

  • Als je wisselt en je ziet geen spijsverteringsproblemen, hoef je niet zozeer te mengen. Dit moet je echt voor jouw kat bekijken. In jouw geval lijkt dat dus prima te kunnen.
   Voor het wisselen van brokjes raad ik aan om de zak (bijna) leeg te maken voordat je de nieuwe open maakt – mits je weet dat je kat beide varianten eet en goed verdraagt uiteraard.
   Zo zit je ook niet te lang met brokjes die open zijn en dus hun voedingswaarde verliezen.

 20. Ten eerste wil ik zeggen dat je een geweldige site hebt en sinds we vorige week een kitten hebben gekregen van morgen 8 weken heb ik al uren zitten lezen.

  Ons kitten is heel erg speels en vol energie zoals het hoort, echt een schatje, ze heeft echter wel een probleem en dat is dat ze diarree heeft. We hebben haar morgen 1 week en dus heeft ze het nu minimaal 5 dagen. Ook zien we sinds gisteren af en toe een klein beetje bloed. Geen idee of ze al diarree had bij de mensen waar we haar vandaan hebben of dat het komt doordat ze bij ons is overgegaan naar een nieuw voer.

  Naar we begrepen hebben dronk ze nog bij de moederpoes, maar at ze ook brokken van Welkoop, kat 4 mix. Wij hebben haar vanaf het begin voer gegeven van het Merk Freija Junior met kip en rijst. Dit aangezien ik dit een stuk beter acht dan het welkoop voer. Wel willen we nog overgaan naar een beter voer zoals Porta 21Feline Finest, Brit Care Coco of Nutriviet.

  Hierbij de samenstelling van de voeren:
  Kat 4 mix Welkoop
  Eiwit 30%, Vet 10%, Celstof 3%, As 8%
  Granen, Vlees en dierlijke bijproducten, Oliën en vetten, plantaardige bijproducten, Mineralen, Vis en -bijproducten, Gist.

  dit hadden ze bij de mensen waar we haar gehaald hebben.

  Nu krijgt ze: Freija junior
  Ruw eiwit 34%, Ruw Vet 20%, Ruwe Celstof 3,5%, Ruw as 8%, Calcium 1,55, Fosfor 1,1%
  Vlees en dierlijke bijproducten (14% kip), granen (14% rijst), olien en vetten (1% zalmolie), plantaardige bijproducten(0,4% inulin, 0,03% yacca schidigera), ei en ei bijproducten, mineralen en gist.

  Heb je een idee wat we nu het beste kunnen doen? Gewoon doorgaan met dit voer of zsm een beter voer of naar het oude voer wat ze bij de vorige mensen kreeg? Naar de dierenarts?
  Ik lees namelijk dat het wel 2 weken kan duren voor het vaak vanzelf over gaat en ze oogt totaal niet ziek, echter aangezien ze af en toe wat bloed heeft begin ik erg te twijfelen wat te doen?

  • Bij bloed altijd eerst de dierenarts raadplegen. Er gaat dan binnenin iets mis wat eerst gediagnosticeerd en opgelost moet worden. Misschien is er sprake van wormen, die ook voor diarree kunnen zorgen.

   Qua voeding pas gaan aanpassen nádat dit is opgelost. Beide voedingen die je noemt zijn best laag in eiwitten. Als je het budget hebt, zou ik overstappen naar Orijen Cat en Kitten. Het is in dit geval handig de overstap extra rustig te doen – trek daarvoor gerust 3 tot 4 weken uit. Observeer hoe ze reageert op de nieuwe voeding: eet ze het goed, hoe is de ontlasting, moet ze overgeven? Daarom raad ik aan dit pas te doen nádat de eventuele problemen die de DA vaststelt te doen: Dan lopen de dingen minder door elkaar.

   Andere echte kittenvoedingen heb ik nog niet bekeken, en hoop ik aan het eind van dit jaar te kunnen doen.

 21. Ik ben het ook 100% eens met deze stelling van rotatie in eten en is aan te bevelen zodra ze als kitten overgaan naar vast voer. Het kan hun leven ook redden, want stel dat hun favoriete voer niet meer verkrijgbaar is óf ze moeten overschakelen naar een voorgeschreven dieet, dan kun je een groot probleem krijgen.
  Diervoerfabrikanten willen ons niet kwijt als klant en die gebruiken nog wel meer onwaarheden om te voorkomen dat men gaat roteren in voer van andere merken.

  Gelukkig is mijn kater Mickey heel gemakkelijk hierin en reageert zijn lichaam uitstekend op deze wisseling in voer én van verschillende merken die dicht bij mijn eisen in kwaliteit kunnen komen, voor zo ver mogelijk is.
  Het enige waar ik rekening mee moet houden is de structuur van het natvoer: meer mousse-achtig dan dikke paté, maar ik foetel nu steeds meer en maak het niet al te fijn met mijn staafmixer, behalve dan de Thrive kip…deze moet ik even bewerken of mixen met een andere variant natvoer. Alle andere vezelachtige structuren die hierop lijken moet ik ook even aanpakken, behalve de visstructuur, maar die krijgt hij sporadisch.
  De rauwe runderlapjes of biefstuk scheurt en knipt hij zelf keurig.
  De muizen die hij vangt zijn in seconden met haar en huid verslonden als ik niet op tijd ben met het aannemen van zijn cadeautje.
  Het liefst werk ik met de 200 grams blikken van de merken die de “beste” specificaties hebben, hoog in dierlijke eiwitten en zeer laag in koolhydraten.

  Wel bemerkte ik dat hij de Power Of Nature “Natural Cat’s Fee Favorite Chicken” lekkerder vindt dan de Orijen varianten.
  Ook jammer vind ik, dat de P.O.N. niet in 500 grams verpakking verkrijgbaar zijn zoals Orijen, want na opening dienen de brokken toch in ca 6 weken opgemaakt te moeten worden en nu verplicht ik me tot een combinatie van natvoer en droogvoer.
  De kleinste verpakking van P.O.N. is 2 kg.
  Gelukkig komt mijn buurpoes elke dag haar portie halen, want zij vindt deze ook lekkerkerder dan haar supermarktmerk.
  Ik gebruik brokken meer als spel en in tijden, dat ik te lang weg ben van huis (gebeurt sporadisch); natvoer vormt de hoofdvoeding voor Mickey.

  Bedankt alweer voor het zeer leerzame artikel ?⚘

 22. Ik wissel elke 2 dagen van smaak en soms dus dan ook van merk natvoer. Ik merk wel dat hij voorkeur heeft voor bepaalde smaken, maar hij laat het echt niet staan ! Qua brokken is dat een heel ander verhaal. Ook al meng ik de nieuwe brokken door de oude, hij weet deze er gewoon uit te vissen en te laten liggen.

 23. Mijn katten zijn nog jong (ca 1 jaar) en ik merk dat als ze een tijdje dezelfde variant hebben dat ze minder goed gaan eten. Terwijl ze er eerst dol op waren geven ze nu de voorkeur aan andere variant van dezelfde fabrikant die ik erdoor meng en soms alleen die geef. Ik ben nu voor het eerst ook een ander merk aan het introduceren (Canagan ipv Arden Grange) en ik ben het door de ervaring helemaal met dit artikel eens, rotatie is aan te bevelen.

  • Katten hebben net zoals wij last van monotoon eten. Helaas promoten dierfabrikanten ‘blijf bij één merk om darm upset te voorkomen’, maar juist door continu 1 merk te geven kan de darm slecht gaan reageren, wat kan leiden tot IBD en allergieën. Hopelijk bevalt de Cangan voor je katjes 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.