Over Catmoneo

Wat begon als een idee om kattenbaasjes en liefhebbers meer te vertellen over hun katten, groeide uit tot een missie om kennis te delen over voeding, gezondheid en leefomgeving specifiek voor de kat.

 

Het doel van Catmoneo is om genuanceerde kennis te bieden, waarbij (wetenschappelijk) onderbouwing zeer belangrijk is. Tevens wordt er kritisch gekeken naar de reguliere methoden. Daardoor komen ook alternatieve methoden aan bod, die niet altijd door de reguliere sector worden meegenomen.

 

Adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, blogs (zoals van dierenartsen) waarvan de statements verder onderzocht worden en individuele ervaringen. Meningen worden onderbouwd met feiten, theorieën, onderzoek en gedachtegangen. Zo biedt Catmoneo adviezen gebaseerd op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid.

 

Zo kunnen we samen onze katten gelukkiger en gezonder maken!

 

Wil je bijleren over jouw katten en bewustere keuzes maken, dan is deze site voor jou.

Op het programma

Hier de onderwerpen die voor de komende periode in de planning staan:

  • Wat hebben senior katten nodig?
  • Voeding voor kittens
  • Meer over KVV en rauw voeren aan katten

Marilyn

MarilynIk ben Marilyn, eigenaar en hoofdschrijver van deze blog. Schrijven, research en katten zijn drie van mijn favoriete dingen en op Catmoneo kan ik dit mooi combineren.

 

Van kinds af aan zijn er al katten om mij heen. Thuis waren er twee nestjes – de eerste van 6 had een gehandicapt katje met een gebocheld ruggetje en een blind oogje, Bobbie. Zij was mijn lievelingskat en kwam altijd lekker bij me slapen. Er werd gedacht dat Bobbie door haar afwijking niet zwanger kon worden. Na een stille krolsheid was ze dat tóch (weer een les geleerd!), en hebben we de zwangerschap met zorg begeleid. Hieruit werden 4 katjes geboren, waaronder Lapje, welke mijn eigen kat werd.

 

Lapje is een huis-tuin-en-keuken kat. Ze vindt spelen met een muisje aan een stokje het leukst. Eens heeft ze een biefstukje van het aanrecht gestolen en soms rent ze als een dolle door het huis (‘het dolle kwartiertje’). Vanaf haar krabtoren bij het raam houdt ze ons en buiten lekker in de gaten.

Lapje PurrFect Cat

Tijdens mijn wereldreis (mijn andere hobby) heb ik vele andere katjes leren kennen. Zoals Thor, de Britse korthaar, die van knuffelen en zijn zusje Milo plagen houdt. Millie en Coco uit Esperance (Australië), die altijd in zijn voor een aai over het koppie. Maar ook Marcos, de enorme Ragdoll kater die je letterlijk een kopstoot geeft om geaaid te worden. En zijn ‘vrouw’ Peggy Sue, die maar al te graag op de bank naast me ligt als ik een boek lees. Sinds ik terug ben in NL woont Lappie weer lekker bij me en krijgt extra knuffels!

 

Thor
Kat Milo
Kat Millie
Kat Coco
Ragdoll (Marcos)
Peggy Sue (Ragdoll vrouwtje)

Opleiding

Vanuit mijn opleiding als Toegepast Psycholoog heb ik geleerd om wetenschappelijk onderzoek te lezen. Deze kennis en ervaring gebruik ik nu om me te verdiepen in wetenschappelijke artikelen met betrekking tot kattenvoeding.

Tevens heb ik op mijn opleiding geleerd om kritisch na te denken over het onderzoeksontwerp, de gestelde hypotheses en de (presentatie van) resultaten. Dit helpt me om betere conclusies te trekken, een genuanceerd beeld neer te zetten en altijd hypotheses te bekijken vanuit meerdere standpunten.

 

DNM-Pet-Food-Nutrition-Specialist-Badge-copyIn mei 2019 heb ik ook de cursus “Pet Nutrition Specialist” afgerond van Dogs Naturally Magazine. Alhoewel meer gericht op honden, zijn er veel zaken omtrent voeding die voor zowel honden als katten gelden. In deze cursus heb ik dan ook meer geleerd over etiketten lezen, de macro- en micronutriënten, ingrediënten en pet food processing.

 

Tevens lees ik tientallen wetenschappelijke artikelen met betrekking tot kattenvoeding en kattengezondheid (ik zal je niet vervelen met de lange lijst, maar titels vind je onderaan de artikelen) en boeken rondom dit onderwerp, waaronder “Small Animal Clinical Nutrition”, “Dog Food Logic”, “Canine and Feline Nutrition”, “Cat Confidential” (Kattengeheimen) en “Total Cat Mojo”.

Kim

KimIk ben Kim, sinds kort schrijver bij Catmoneo. Doordat ik altijd al een grote liefde heb gehad voor dieren en dan met name katten, wilde ik hier meer mee gaan doen.

 

Omdat ik mensen graag help het leven van hun kat(ten) te verbeteren, heb ik een Facebook groep opgericht, Katten Weetjes. Hier ben ik Marilyn tegen het lijf aan gelopen en omdat onze visies goed bij elkaar aansluiten, ben ik zodoende ook hier terecht gekomen.

 

Katten hebben altijd al een grote rol in mijn leven gespeeld en ik ben nu zelf ook trotse “moeder” van drie heerlijk eigenwijze kroelkontjes.

Noetje (2009) is mijn oudste dame en eerste eigen liefde. Een dame met een sterke wil, maar een pracht van een kat. Erg sociaal bij mensen, al moeten de dingen wel op haar manier.

Amon (2009) is de kerel in huis, gekomen als maatje voor Noetje en een grote inspiratiebron voor mijn onderzoeken. Hij heeft hier en daar een onderdeel minder of juist extra,maar dat maakt hem alleen maar interessanter.

Toetie (2016) is de nieuwste aanwinst. Ze brengt wat leven in de brouwerij en is echt ons kleine meisje. Houdt niet zo van vreemde dingen, maar dit compenseert ze door de aandacht die ze aan ons en Amon geeft.

 

Ik ben iemand die goed is in alternatieve denkwijzes. Wanneer de reguliere oplossingen niet werken, ga ik zelf op onderzoek uit om een eigen plan op te stellen. Hierdoor wil ik weleens afwijken van de norm, maar het zal altijd in het belang van het dier zijn.

 

Één ding is zeker: Ik doe het met een hoop passie!

Noetje
Amon
Toetie
Pootje PurrfectCat

Reacties zijn gesloten.